Kimondta a bíróság, hogy transz nőknek is jár a „Nők 40” kedvezményes nyugdíj

2023. július 06. 14:40

Negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat az, aki transznemű.

2023. július 06. 14:40
null

A Háttér Társaság ír honlapján a Veszprémi Törvényszék döntéséről, melyet követően a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte: 

a transz nőknek is jár a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség.

Az eset főszereplője Elvira, a Háttér Társaság ügyfele, aki még 2020 előtt kérelmezte neme jogi elismerését. 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is. Így aztán, mint a társaság írja, „igencsak meglepődött”, amikor 2021-ben kiderült: a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok.

Elvira a Háttér Társaság segítségével bíróságon támadta meg a határozatot. A kormányhivatal a perben arra hivatkozott, hogy a Nők 40 kedvezmény célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért, de arra már nem tudott válaszolni, hogy akkor miért jár a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is. A bíróság elvi éllel mondta ki: a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő „nem” fogalmát a születési nemre. A bírósági döntésnek eleget téve a kormányhivatal módosította felperes nemére vonatkozó adatot a nyilvántartásban, így Elvira 2 év múlva, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat. 

Nyitóképen: Elvira. Forrás: YouTube-képernyőfotó.

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2023. november 15. 17:11
Könyörgöm, írjanak már meg egy kikezdhetetlen szövegű törvényt, hogy az ilyen aberráltak ne juthassanak meg nem érdemelt előnyökhöz! Ugyanígy az örökbefogadásokkal kapcsolatban is!
Csubszi
2023. november 15. 17:08
Ez hülyeség! Ha 40 évet dolgozott volna le transznőként, akkor esetleg. De akkor sem, mert nem nevelt gyereket, férfias a fiziuma, csak az elméje bomlott meg! Az ilyeneknek...
jan36
2023. november 15. 16:43
Rájöttem, hogy leszbikus nő vagyok. És már több mint 40 éve dolgozom... Ja. És van feleségem is. (Igaz, nem merem tőle megkérdezni, hogy, netán leszbikus érzésekkel viseltetik-e irántam). Ha ez utóbbit nem firtatják, nem lennék jó a nyugdíjra?
Zolt
2023. július 21. 11:39
Igen jár a transzneműnek is. Amennyiben volt olyan időszaka,hogy gyesen volt x ideig . Elvileg bizonyos esetben a férfinak is kell járjon. Mivel egyazon jog vonatkozik. Azaz a nő szül jól keres a férfi lesz gyesen,így neki lesz szolgálati ideje,ha ezt lepapirozták.Ritka lehet de előferdülhet.Örökbefogadásnál más a helyzet.Mivel pici az esély valaki 0-3 éves gyereket kapjon.3 éves felettire már nincs gyes,így nincs szolgálati idő sem.Hiába lobogtatna valaki 5 anyakönyvet mert örökbe fogadta. Szerintem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!