Befektetés a könyvek jövőjébe – a Libri Csoport többségi tulajdonosává válik az MCC

2023. június 13. 10:54

Az MCC 2021 áprilisa óta kisebbségi részvényese a Libri Csoportnak, ebben az időszakban a vállalatcsoport óriási fejlődést mutatott fel, üzletileg és pénzügyileg még sikeresebbé vált – közölték a felek. Az MCC részesedésének 98,41 százalékra történő növelésével a továbbiakban is stratégiai-pénzügyi befektetőként kíván hozzáadott értéket nyújtani a vállalatcsoport számára, a szakmai irányítás a könyvpiacon évtizedes tapasztalatokkal rendelkező menedzsmentnél marad.

2023. június 13. 10:54
null

Szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről – közölte az MCC és a Libri.

A kommüniké szerint a tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává. A cégcsoport vezetésének összetétele változatlan marad, a korábbi többségi tulajdonos pedig igazgatósági tagként segíti a Libri Csoport további fejlődését.

Az MCC 2021 áprilisa óta kisebbségi részvényese a Libri Csoportnak, ebben az időszakban a vállalatcsoport óriási fejlődést mutatott fel, üzletileg és pénzügyileg még sikeresebbé vált.

Az MCC részesedésének 98,41 százalékra történő növelésével a továbbiakban is stratégiai-pénzügyi befektetőként kíván hozzáadott értéket nyújtani a vállalatcsoport számára, a szakmai irányítást pedig a jövőben is a könyvpiacon évtizedes tapasztalatokkal rendelkező menedzsment látja el. Emellett a korábbi többségi részvényes SQ Invest tulajdonosa, Balogh Ákos igazgatósági tagként segíti majd a Libri Csoport munkáját – olvasható a közleményben.

„Köszönöm az elmúlt 30 évet a Libri összes dolgozójának, nélkülük ez a vállalat nem ott tartana, ahol most tart. Örülök, hogy egy olyan befektetőnek adhattam el a céget, amely elkötelezett a magyar könyvpiac iránt. Nem hagyom el a társaságot, igazgatósági tagként továbbra is segítem majd a Librit” – hangsúlyozta Balogh Ákos alapító.

„A Mathias Corvinus Collegium mint Közép-Európa legnagyobb tehetséggondozó intézménye és tudásbázisa hisz a magyar könyvpiacban, a könyvek erejében és a kultúrában, így ez a lépés is illeszkedik az MCC sokoldalú tevékenységéhez. A Libri vállalatcsoporttal sikeres éveket tudhatunk magunk mögött, az MCC a korábbi részesedésére is minden értelemben jó befektetésként tekint, így részünkről a leglogikusabb lépés a tulajdoni hányad növelése volt. Elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantáljuk a magyar könyv jövőjét” – mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.  

A kiadott közlemény szerint a szerződéskötést elismert tanácsadók bevonásával zajló üzleti tárgyalássorozat előzte meg. A tranzakció zárása a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásához kötött, az erre irányuló folyamat már kezdetét vette.

A Libri Csoport a magyar könyvkereskedelmi és könyvkiadói piac meghatározó szereplője. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente több millió vásárlót szolgál ki az 57 üzletből álló, országos méretű könyvesbolthálózatában, valamint webáruházában.

Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC)
A Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét, és az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig működtet közcélú, ingyenes tehetséggondozási programokat. Az MCC tudásközpontként is funkcionál: képzései mellett mobilitási programokat működtet, széleskörű ösztöndíjprogramokat biztosít a fiataloknak, könyveket ad ki, tudományos írásokat jelentet meg, nemzetközi és hazai konferenciákat, vitafórumokat szervez, valamint a demokratikus párbeszéd előmozdításában, a kulturált közéleti viták alakításában vállal szerepet.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2023. június 14. 09:26
Nem értem, miért jó 2023-ban megvenni a Librit... Befektetési szempontból nem jó választás. Önmagában a könyv mint termék... Az emberek egyre kevesebbet olvasnak, és amit mégis, azt a közösségi médiában. Az időzítés sem lehetne rosszabb. Az elmúlt egy évben egyre kevesebben tudtak könyvet venni. A választás... A könyvterjesztők közül a Librié messze a legdrágább bolthálózat, náluk szinte biztosan 25-30%-kal drágábban kapni mindent, mint másnál. Náluk az e-könyvek kerülnek annyiba vagy néha még többe, mint más terjesztőnél egy nyomtatott. (Az e-könyvek itthoni árképzése egy külön történet; egy e-könyvnek sem előállítási, sem terjesztési költségek nincsenek, mégis sokszor alig valamivel kerül kevesebbe, mint a nyomtatott változata - már ha egyáltalán megcsinálják.) Tartok tőle, hogy lesz olyan vevőkör, amelyik ennek a hírnek a hatására elpártol, és nem a Libri boltokban fog ezentúl szabadtamás-hájpkávét inni. Elég drága helyeken, elsősorban bevásárlóközpontokban bérelnek üzleteket, és elég sok emberrel dolgoznak - meddig fogják tudni ezt így tovább működtetni? Kultúrpolitikai szempontból pedig szerintem - az elmúlt másfél évtized nemlézető fideszes kultúrkampfjának tapasztalatai alapján legalábbis - sem a ballib rettegőknek, sem a jobbos csodaváróknak nem lesz igaza; jó esetben semmi nem fog változni a kínálat terén, rossz esetben még inkább a gagyi-bulvár lektűr irányába fog elmozdulni a barom-méter. A gödi szamszung akksigyárban kellett volna megpróbálni tulajdonrészt szerezni, annak is több értelme lett volna.
Sanyi72
2023. június 14. 08:34
A libsik már sivalkodnak,jó úton járunk! Remélem,ilyen krekó peti szemetet,és társait úgy kibasszák,mint macskát szarni!
szintetikus
2023. június 13. 23:29
Könyvért fizetni? Le lehet tőteni is. :DDD
Autofocus
2023. június 13. 22:19
"Hogy mi lesz most? Megmondom mi lesz most!" De viccen kívül, arra kérek minden pár hetesnél nagyobb szavatossági idejű nickkel rendelkező kommenter társat, hogy egy év múlva olvassák a fejemre ha nem lesz igazam: A Libri választékának 99%-a ugyanaz marad. A maradék 1% változik: felkerülnek a polcra az MCC és holdudvara szellemi műhelyeinek kötetei, és szinte biztosak lehetnek az erre fókuszáltak, hogy a Meseország Mindenkié c. kötetet hiába keresik majd a polcokon. Minden más, úgymond normális könyvolvasó az égegyadta világon semmi változást nem tapasztal, megveheti kedvenc skandináv krimijét éppúgy, mint kortárs magyar esszékötetét. Ha lekerülnek a minden pláza kötelező Libri boltjának polcáról az egyébként is csak a sajtóvisszhang agyonhabosításával a közérdeklődés ingerküszöbszintjét ideig-óráig megütni képes szélsőlibernyák szimbolikus kiadványok, úgyis csak emelni fogja rajongói táborukban az értéküket, hiszen már-már szamizdat feeling lesz megrendelni egy webshopból, vagy besétálni egy kis újlipótvárosi könyvkuckóba és megszerezni a hőn áhított avagy szociokulturális közegükben kötelezően a könyvespolcon látható helyen elhelyezendő demonstratív kötetet. Egyszeri haladó független értelmiségiként ízlelgessük csak gondolatban azt a finom bizsergést, enyhén megemelkedett pulzust, amit egy rendőrjárőr mellett elsétálva éreznünk kell, ha hosszú pántos laza bőr bölcsész táskánk mélyén tegyük fel egy Heller Ágnes kötet lapul. Ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!