Demkó: Egészen vicces, hogy Magyarországon van olyan, akinek az oroszosítás rendben van

2023. június 28. 21:44

A szakértő szerint a mai ukrán nacionalizmus se szép jelenség, de érthetetlennek tartja az oroszok tetteit meg sem említeni.

2023. június 28. 21:44
null

Demkó Attila a kisebbségek helyzetéről értekezett a Facebook-oldalán. A szakértő kifejtette, hogy „egészen vicces, hogy Magyarországon van olyan, akinek az oroszosítás rendben van – csak az ukránosítással van baja.”

Az oroszok támogatták velünk szemben a szerb és szlovák nacionalizmust, és Kárpátalján is próbáltak építkezni. Végül Trianonnál úgy alakult, hogy nem ültek ott az asztalnál, ez tény, de igény volt rá. Ha volt még Trianonnál is rosszabb forgatókönyv (és szerintem volt pár), az egyik egy Oroszország dominálta pánszláv irányú rendezés a világháború után” – tette hozzá.

Kifejtette, hogy a mai ukrán nacionalizmus sem egy szép jelenség, „de a mai Ukrajna nagy részén kőkemény oroszosítás ment a 19 században, a mai dél és kelet Ukrajna az Orosz Birodalom része volt. Nyugat-Ukrajnában a pánszláv izgatással szemben teljesen természetes módon támogatta a Monarchia az ukrán nemzettudatot, de nem a Monarchia találta ki. 

A szakértő kifejtette, hogy a térségben szinte mindig minden hatalmon lévő nemzet asszimilálni akarta a kisebbségeket: „Ezt tették az oroszok, lengyelek, 2005, de különösen 2014 után ezen az úton indult el Ukrajna is. Nekem magyarként ez nem öröm. De az oroszok tetteit meg sem említeni? Magyarként ezt érhetetlennek tartom. Nemzetiségek tekintetében a kor legkevésbé elnyomó államát úgy hívták kérem, hogy Osztrák-Magyar Monarchia.”

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2023. június 29. 16:52
Vajon az oroszbuzik miért nem vándorolnak ki Oroszországba? Ja, hogy már ott vannak? :D
Skulo
2023. június 29. 15:48
Ütódött vagy Demkó? Fél ukraina, vagy lehet az egész MOLos dízellel jár amit orosz olajból csinálnak. Akkor az ukrán is orosz párti megsérti az embargót, sőt segíti az oroszt.
zuriktodor
2023. június 29. 14:28
Mérges a Demkó, mert a rosszul sikerült "elemzései" miatt sok kritikát kap. Megélhetési szagértőként ki akarja maxolni a háború hónapjait, meg akarja tömni a zsebeit.
Onurisz
2023. június 29. 12:08
Semmilyen 'sítással' nem érthetünk egyet, mert az kényszert és erőszakot jelent. Márpedig a szabadság elvéből az következik, hogy eszmét, nyelvet, nemzetiséget, állampolgárságot, és még hosszan sorolhatnánk, hogy mit, önként választunk. Az orosz állami erőszakot ismerjük a történelemből és a jelenből is, a szabadság elvét valló normális ember nem tagadja és nem mentegeti. De, nagyon vigyázzunk azzal Demkó úr, hogy a történelmi párhuzamokkal hová és meddig megyünk vissza. A nacionalizmus eszméje a 18. században állt össze Európában, előtte töredékesen létezett és az egyének identitásában megelőzte a vallási kötődés. A keleti szláv területeken pedig ehhez képest késve, a 19. században jelent meg. A korábban a lengyelek által ruténnek nevezett nép nemzettudata valóban a monarchiában kezdett kialakulni és innen terjedt kelet felé. Az ukrán elnevezés, amely az orosz nemzettudattól való elkülönülést fejezte ki, csak a 19-20. század fordulójára terjedt el. Kérdéses, hogy hol és milyen mértékben tekinthető nacionalista 'oroszosításnak', amit az orosz állam az orosz iskoláztatás, hivatalszervezés, hadiszervezés, stb. terén tett a mai kelet-ukrajnai területeken élő pravoszláv lakosság körében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!