Alkotmányjogász: Ausztria megszegi a schengeni megállapodást

2023. június 29. 20:08

Elfogadhatatlan az uniós szabályozás alapján az a döntés, miszerint csak díj ellenében lehet átlépni az osztrák-magyar határt bizonyos átkelőknél – ifj. Lomnici Zoltán szerint.

2023. június 29. 20:08
null

Nem fér össze a schengeni mozgásszabadsággal, hogy lezárják a járművek előtt a több ezer magyar ingázó által naponta használt Schattendorf–Agendorf (Somfalva–Ágfalva) határátkelőt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

A lap ismertette, nagy felháborodást keltett, hogy az osztrák hatóságok úgy döntöttek: a jövőben pénzt kérnek el azért, hogy át lehessen menni Ausztriába Ágfalvánál. Az egyszeri összeg, amit az átkelésért kell fizetni, 160 euró, azaz csaknem hatvanezer forint. 

Lomnici szerint átgondolatlan lépésről van szó. Mint elmondta, már Somfalva polgármestere, a szociáldemokrata Thomas Hoffmann is a döntés „megvizsgálásáról” beszélt. Hozzátette: az osztrák fel egyik érve a lépés mellett az volt, hogy csökkenteni kell az autóforgalmat St. Margarethenből Eisenstadtba (Kismarton),mégpedig a harmadára.

– tette hozzá. Az alkotmányjogász elmondta: „A kapkodva és esetlegesen meghozott tartományi és helyi döntések nem is jelenthetnek tartós és fenntartható megoldást a közlekedésforgalmi dilemmára, itt ugyanis

mivel lényeges mértékben, jóval kevesebben léphetik át – a schengeni zónán belül – törvényesen az osztrák–magyar határ érintett szakaszát – tehát már nem ellenőrzésről van szó, hanem egy széles kör számára tiltják a belépést Ausztriába.”

Lomnici szerint emiatt az osztrák döntés sérti a schengeni megállapodás több évtizedes vívmányait. Azt is hozzátette, „a Schattendorfnál

mivel akadályozzák a munkavállalók szabad mozgását”.

***

 

Nyitókép: MTI Fotó / Krizsán Csaba

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szrb67
2023. június 30. 22:59
Bizony, bizony épül már az új "vasfüggöny" csak most osztrák részről, de hát mit lehet tenni, velük szemben senki nem indít kötelesség szegési, netán jogállamisági eljárást. Sőt majd az eu bíróság még bennünket fog jól elmarasztalni, hogy képzeljük mi, hogy csak úgy átjárogatunk dolgozni.
csilla42
2023. június 30. 07:32
A cikket még érdemes kiegészíteni pár dologgal: 1. Ez egy EU-s pénzből épült út, amit akkoriban a schattendorfi polgármester kívánságára építettek így. Tervben volt, hogy elkerülik a jelenlegi határátkelőt. 2. A schattendorfi polgármester a mellékutakat eltorlaszoltatta. 3. 160euró+10-15euró beadási költség, +4-5euró elbírálasi költség. A 2 utóbbiról nincs pontos infó, sehol sincs leírva. A kérvényt beadó helyben értesül róla. 4. Az elbírálás kb.2 hét. A független elbíráló bizottság tagja maga a schattendorfi polgi és egy ügyvéd. 5. A beadványon szerepel a kérdés, hogy hová mész és mi célból. 6. Az autópályát a magyarok a határig megépítik. Az osztrákok nem. Pedig az mentesítené a schattendorfi és a soproni határátkelőt is.
mijjamano
2023. június 30. 01:27
szervezni kell naponta 400 főnek céljáratot a Makk7-es erdőből. Mindig egy nem olyan örzött határszakaszra odatolni az aranytartalékot , mögötte szigorúan felfegyverzett határvadászokkal, akik éppen a határig követik majd a hordát.
Akitlosz
2023. június 30. 01:06
Akkor pereljen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!