Törvénysértő volt Vadon Jani és Sebestyén Balázs húzása a Celeb vagyok, ments ki innen! műsorban

2023. május 25. 16:38

A műsorvezetők megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket.

2023. május 25. 16:38
null

A Fővárosi Törvényszék szerint is törvénysértő volt az RTL Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorszámának október 18-ai adása – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel. Jelezték: a Médiatanács egy rádióra bírságot szabott ki, a Viasat 6 egyik műsorszáma miatt pedig a holland hatósághoz fordult.

A közleményben azt írták: bejelentések alapján indított eljárást a médiatanács a Celeb vagyok, ments ki innen tavaly október 18-ai epizódja miatt. Az RTL adásában a műsorvezetők,

Vadon János és Sebestyén Balázs megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket.

A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a gyermeknek minden alkalommal azt kellett felelnie: „Si senor!” („Igen, uram!”). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott.

Kigúnyoltak egy kolumbiai kisfiút Sebestyén Balázsék, vizsgálat indult ellenük

Balázsék ellen az elmúlt tizenhárom évben már több mint hatvan alkalommal indított eljárást a médiahatóság.

A Médiatanács januárban megállapította, hogy a jelenettel a médiaszolgáltató megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A testület határozatában súlyos jogsértést állapított meg, és kétmillió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

A Magyar RTL Televízió Zrt. a médiatanács döntése miatt bírósághoz fordult. A bíróság egyetértve a Médiatatanács határozatában foglaltakkal, megállapította, hogy a műsorszám

a kiskorút megalázó helyzetben mutatta be, mivel a neki feltett kérdésekre nem reagálhatott szabadon, tűrnie kellett a kialakított helyzetet.

Az RTL ezzel a jelenettel olyan üzenetet közvetített a nézők felé, melynek hatására a testsúlyproblémákkal küzdő fiatalok megszégyenítve érezhették magukat, a túlsúlyos embereket kritizáló egyének számára pedig megerősítést adhatott arra, hogy megengedett az ilyen jellegű bántalmazás, nem történt ugyanis korrekció a sértő események elhangzását követően.

Mindezeket figyelembe véve a törvényszék a Magyar RTL Televízió Zrt. keresetét elutasította – írták.

(MTI)

Nyitókép: Képernyőmentés/Celeb vagyok, ments ki innen

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claudius1
2023. május 26. 00:11
A fideszjobbágyok nyomják a woke-t
akkor ki
2023. május 25. 23:35
Ehhez értenek, végig vihogni a rádió műsort 6-10 ig, gúnyolni tehetségeket, poénkodni elesett embereken, kifikázni kvalifikált politikusokat, sértegetni időseket, mert nekik szabad, ők védettek a kazárok által. Pláne az a pondró vadjani, na azt tasliznám!
Claudius1
2023. május 25. 22:23
Én jókat röhögttem rajta.
nempolitizálok
2023. május 25. 18:54
leszarom, nem nézek RTL-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!