Üzenet Salzburgból

2023. május 02. 13:35

Vasárnap este a magyar portálokon fülsüketítő hallgatás övezte a salzburgi eredményeket.

2023. május 02. 13:35
null
Schiffer András
Schiffer András

„Néhány napja, április 23-án tartományi választást tartottak Salzburgban. Általában a magyar sajtó – érthető módon – szorosan nyomon követi az osztrák és német tartományi választásokat. A január 29-i alsó-ausztriai voksolás eredménye már aznap este körbement a magyar híradásokon, ahogyan a február 12-i berlini tartományi választásé is, de még a március 5-i karintiai szavazásról is legalább a hétfői híradások mindegyik szekértáborban beszámoltak. Nem így a salzburgi tartományi választás esetében. Vasárnap este a magyar portálokon fülsüketítő hallgatás övezte a salzburgi eredményeket. Hétfő délelőtt egyedül a Magyar Nemzet online kiadása közölt egy rövid hírt. A következő napokban aztán előbb a Gemisten, Techet Pétertől olvashattunk egy kitűnő elemzést, majd a Mandiner és a Mérce alapos munkáinak köszönhetően fény derült az első órák hazai hallgatásának okára. A salzburgi eredmények tudniillik egyaránt elhelyezhetetlenek a Karmelita és a progresszívek valóságbolygóin.

A tartományi választást jelentős, hét és félszázalékos gyengülés mellett, 30.4%-al nyerte meg az országosan kormányzó konzervatív ÖVP. Második helyen végzett 25.7%-al a hét százalékot erősödő, és az országos felméréseket vezető populista jobboldali FPÖ. A harmadik helyre befutó szociáldemokrata SPÖ történelmi mélypontot ért el 17.9%-os szavazatarányával. A nap bombameglepetését az osztrák kommunista párt, a KPÖ Plus szállította: a négy évvel ezelőtti 0.4%-ról 11.7%-ra erősödött, s hosszú évtizedek után újra belépőt kapott a salzburgi Landtagba. A kommunisták ezzel megelőzték a néppártiak országos koalícióspartnerét, a gyengülő Zöldeket (8.2%), továbbá a Landtagból kizuhanó liberális NEOS-t (4.2%). A KPÖ Plus sikere a tartományi székhelyen, Salzburg városában még szembeötlőbb: 21.5%-al lettek másodikok, alig lemaradva az ÖVP-től.

A választóvándorlás-elemzés azt mutatja, hogy az FPÖ jelentékeny mértékben csábított át szavazókat az ÖVP-től, továbbá mozgósított inaktívakat. Az ÖVP azért tudta mégis megőrizni első helyét, mert a liberálisoktól nagyobb számban pártolták át hozzájuk. A NEOS táborát amúgy a Zöldek és a KPÖ Plus is apasztotta. Ez utóbbi formáció elsősorban a Zöldekre és az SPÖ-re »rabolt rá«, miközben -a populistákhoz hasonlóan- aktivizált korábban inaktív választópolgárokat is.

A KPÖ Ausztria egyik legrégebbi pártja, 1918-ban alakult, ám a bécsi parlamentben csak 1945 és 1959 között kapott helyett. Az utóbbi évtizedekben kitartóan 1% körüli országos eredményt könyvelhetett el. Az osztrák kommunisták a hidegháború végéig nemcsak eszmei, hanem pénzügyi értelemben is unikális kapcsolatokat ápoltak a Szovjetunióval. A KPÖ életét hosszú időn át a bécsi szektások belharcai töltötték ki. Csakhogy Ausztria második legnagyobb városában, Grazban valahogy a jelentéktelenség évtizedei alatt is megőrizték helyi mandátumukat, hogy aztán 2021-ben behúzzák a helyi választásokat és Elke Kahr személyében kommunista polgármestert adjanak Graz élére. A grazi modell könnyen leírható:

A grazi KPÖ irodája hajléktalanszálló és szegények óvodája; a kommunista aktivisták bevásárolni járnak az egyedül élő nyugdíjasoknak; politikusaik pedig fizetésük nagyrészét eladományozzák. A grazi kommunista polgármesternő a 6000 eurós fizetéséből kevesebb, mint 2000 eurót vesz csak fel – a többi megy a szegényeknek.”

Nyitókép: osztrák kommunisták felvonulása (fotó: KPÖ Facebook)

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. május 03. 10:35
Schiffer Andrásnál kevesen látják világosabban, hogy milyen destruktív és embertelen dolog a kommunizmus.
savrena
2023. május 03. 09:26
Lehet ezt értelmezni, nem is nehéz. Salzburg egy jómódú osztrák tartomány, de a jómód már, mint egész Európában, recseg-ropog. Az ott élő osztrák középosztály, jobb híján még mindig az ÖVPban bízik. De egyre nagyobb a jómódot csak kívülről látott másod-harmad-negyed generációs bevándorlók tömege. Na ők szavaztak a kommunistákra. Hogy a Zöldek meg ideológiai haverjuk, a NEOS, ott nem kell senkinek, az benne van az előbbiekben: se a konzi középosztály, se az új éhesek nem kérnek belőlük - látott már valaki hithű muszlim LMBTQ szivárvány-aktivistát? Egyébként addig örüljenek osztrákék, amíg a kommunistákra szavaznak az éhesek. Majd ha megalapítják a Növekvő Félhold Pártját, akkor kezdődik a tánc.
fabulon a bőre őre
2023. május 03. 07:55
Tehát kommunista populista a KPÖ és Schiffer.
5m007h 0p3ra70r
2023. május 03. 06:50
"A grazi KPÖ irodája hajléktalanszálló és szegények óvodája; a kommunista aktivisták bevásárolni járnak az egyedül élő nyugdíjasoknak; politikusaik pedig fizetésük nagyrészét eladományozzák. A grazi kommunista polgármesternő a 6000 eurós fizetéséből kevesebb, mint 2000 eurót vesz csak fel – a többi megy a szegényeknek." Ez sajnos vállalhatatlan ma Magyarországon. Ha Orbán lemondana és az árnyékkormány felemelekedhetne, itt is alapot lehetne teremteni ennek a gyakorlatnak: csökkenne az áfa és az infláció, megérkeznének a bruxellesi pénzek, általános jólét és vidámság köszöntene be Soprontól Záhonyig a rákövetkező hétfőtől. Ekkor minden hazai politikus úgy cselekedhetne, mint az osztrák kommunisták. Mert egyébként ez egyezik az önvalójukkal. A lófaszt! Nem ám elhiszed, csak ugratlak! LoL
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!