A pécsi önkormányzat romos kempinghez jutott egy telekcsere nyomán – már nyomoz az ügyben a rendőrség

2023. május 05. 21:30

A kormánypárti képviselők szerint nagyon rossz üzletet kötött a balliberális városvezetés, az ügy hátterében az MSZP egykori pénztárnoka áll.

2023. május 05. 21:30
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt kezdődött nyomozás – egyelőre ismeretlen tettes ellen – Pécsett az önkormányzat egyik döntése nyomán. A civil feljelentők – egyikük ügyvéd – szerint egy telekcsere következtében több száz millió forintot bukhatott a vármegyeszékhely. A pécsi önkormányzat és a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság szoros kapcsolata miatt a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságához került a meglehetősen szövevényes ügy.

Puch László áll a háttérben

A kétezres évek elején a szocialista vezetésű önkormányzat a Mecsek szélén található Mandulás kempinget – ez korábban Pécs egyik legfrekventáltabb területe volt, a város tüdejének számít – eladta egy Puch László érdekkörébe tartozó cégnek, az Amandula Kft.-nek, amelynek az akkori ügyvezetőjét a Zuschlag-perben két év négy hónap börtönre és vagyonelkobzásra ítéltek. Puch, az MSZP egykori pénztárnoka és a csapata lakóparkot akart ide építeni.

2009-ben, Tasnádi Péter szocialista polgármester halálát követően azonban megváltozott a városban a politikai helyzet. A fideszes Páva Zsolt lépett a helyére és három szocialista képviselő kifarolt a városvezetésből, így

a jobboldali többség nem engedte meg

Puchéknak, hogy keresztülvigyék az elképzelésüket.

2019-ben azonban győztek a balliberális erők – az elvileg civil Péterffy Attila polgármester is MSZP-s hátterű politikusnak számít –, így az önkormányzat 2021 áprilisában megadta a zöld lámpát a beruházásra. A lakosság azonban fellázadt a döntés ellen, mozgalom indult, hogy megmentsék a Mandulás kempinget. Ezt látva a városvezetés meghátrált, a polgármester határozatban utasította el, hogy ott lakópark épülhessen, ezért a terv dugába dőlt.

Csak a 200 milliós értékkülönbözetet kell kifizetni

Emiatt az azóta már tulajdonost váltott Amandula – amely mögött minden bizonnyal továbbra is Puch állhat – azt kezdeményezte az önkormányzatnál, hogy cseréljék el a borzasztóan rossz állapotban lévő, romos épületeket magába foglaló kempinget az egykori Bőrklinikára, amely műemléki épületegyüttes, és az Egyetemváros peremén, a Kodály Zoltán úton, egy több hektáros parkosított területen található.

Ebbe Péterffy bele is ment, s a közgyűlés többsége nagy viták után 2022 novemberében megszavazta a cserét. Az önkormányzat vezetői azzal érveltek, hogy jogilag minden rendben van, az értékkülönbözetből származó bevételnek megvan a jó helye, a kemping területén pedig nagyszabású turisztikai beruházást hajtanak végre. Ám arra nem adtak választ, hogy erre honnan szerez a város pénzt, s konkrét fejlesztési elképzeléseket sem tudtak felvázolni. 

Ám ennél nagyobb probléma, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő

volt Bőrklinika értékét mintegy egymilliárd forintra, a kempinget viszont 800 millióra

becsülték, így a cégnek csupán a 200 milliós különbözetet kellett kifizetnie a városnak.

A furcsaságok azonban itt nem érnek véget. Az értékbecslő ugyanis az OTVIGA Kft. volt, a cég vezetője Györkös József, akinek a Pecsaktual.hu nyomozása szerint a Facebook-ismerősei közé tartozik többek között Tóth Bertalan, az MSZP egykori elnöke, Nyőgéri Lajos pécsi szocialista alpolgármester, Schmidt József egykori MSZP-s képviselő – ő végezte az értékbecslés ellenőrzését, ami már önmagában is kérdéseket vet fel –, de arra is fény derült, hogy az Amandula Kft. 2021 végén mindössze 124 millió forint értékben tartotta nyilván a könyveiben a Mandulás kempinget. Eszerint sokkal kevesebbet ér, mint amennyiért beszámították a cserébe.

De szakmai szempontból is rossz döntés volt az önkormányzat számára az üzlet, míg korábban az egykori bőrklinika területe csak oktatási és egészségügyi célokra hasznosítható terület volt, ezt a korlátozást eltörölték, hogy a cég lakásokat is fel tudjon ott húzni. 

Péterffy Attila nem válaszolt a Mandiner kérdésére

Szintén a Pecsaktual.hu idézi a kormányhivatal főépítészét, aki a szakvéleményében még a cserét megelőzőn azt írta az egykori bőrklinikáról: „A terület oktatási és egészségügyi intézményi területbe van jelenleg besorolva, az Önkormányzat tulajdonában van, ezáltal biztosított, hogy a városlakók részére a fentnevezett közfunkciójú épületek valósulhassanak meg, mellyel tovább javulhat a városrész lakóinak életminősége. Számos belvárosi közoktatási intézmény köztudottan helyszűkével küzd, nem messze a nevezett területtől található olyan iskola, amelyben a tanulók konténerekből épített tantermekben tanulnak. Jelenleg is működő, szomszédos középiskolai kollégiumi épület telkét is csökkenti a javasolt módosítás, mellyel egyértelműen és közvetlenül

Amióta kiderült, hogy feljelentés nyomán megindult a nyomozás, nem volt közgyűlés a városban, a következőn azonban biztos terítékre kerül az ügy. Az ellenzékben lévő fideszes képviselők készülnek arra, hogy szőnyeg szélére állítják Péterffy Attilát. A Mandiner azonban már most megkérdezte Péterffy Attilától, hogy az önkormányzat értesült-e a büntetőeljárás megindításáról, s ha igen, mi a véleményük erről. Választ azonban nem kaptunk, ám ha később megérkezik, frissítjük a cikkünket.

Nyitókép: A húsz évvel ezelőtt, hosszú betegség után elhunyt Ranga László magyar raliversenyző, navigátor, hatszoros magyar bajnok és háromszoros Eb-futamgyőztes, Pro Communitate Emlékéremmel kitüntetett pécsi sportolóról nevezték el a Pécs melletti, Mecsekben lévő Mecsekszentkút és a Remeterét között kanyargó, majd négy kilométer hosszúságú korábban Abaligeti útként ismert közterületet. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koromiattila
2023. május 06. 10:19
Péterffy Attila mszp-s polgármesternek és/vagy Ruzsa Csaba kívülről megválasztott mszp-s alpolgármesternek (Tóth Bertalan haverjának) arra is egyértelmű választ kell adnia, hogy milyen eljárásban kapott megbízást az Otviga Kft., azaz ki és mikor kérte fel, bízta meg, választotta ki arra a feladatra, hogy ő végezze a volt és mára szétrohadt Mandulás kemping, valamint a város frekventált helyén fekvő volt bőrklinika ingatlanainak értékbecslését? Ki és mikor? Nincs elkent válasz! Ki, mikor és milyen eljárásban? És arra is válaszolniuk kell, hogy mekkora összeget fizetett ezért a megbízó, vagy megbízók? Mennyibe került, és mekkora volt az önkormányzati rész? 100%? Kevesebb? Mennyi?
kérdés
2023. május 06. 09:47
A mesék nyelvén fogalmazva -amikben tudjuk, mindig rejteki az igazság magja-, titokzatos kincset rejthet magában a Mecsek domboldala, amit a Világ urai a hétfejű sárkány őrzésére bíztak.
La Piovra
2023. május 06. 09:38
Ehhez képest a Zsolnay negyed, Kodály központ, pályaudvar, Széchenyi tér, belváros, stb. elég impozáns lett egy ámokfutótól.
La Piovra
2023. május 06. 09:38
Ehhez képest a Zsolnay negyed, Kodály központ, pályaudvar, Széchenyi tér, belváros, stb. elég impozáns lett egy ámokfutótól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!