A gödiek abban bíznak, hogy én meg tudom mozgatni az állóvizet – Kammerer Zoltán a Mandinernek

2023. május 29. 07:45

A kajakos olimpiai bajnok legalább két-három hajóhossznyi előnnyel nyerte meg a polgármester-választást, a városban lévő akkumulátorgyárról az a véleménye, hogy ha már ott van, tegyen is a városért.

2023. május 29. 07:45
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nem volt könnyű az interjú időpontját leegyeztetni. Ennyire elfoglalt, amióta megválasztották?

Rengeteg meghívásnak tettem eleget, megkezdtem a felkészülést a munkára, hogy gördülékenyen tudjam átvenni a feladatokat. Ezért egyeztettem a képviselő-testület tagjaival, továbbá Szilágyi László alpolgármester úrral.

Nem kicsúszott eredmény

Feltételezem, nem volt őszinte Szilágyi mosolya, hiszen nagyon megverte, a csaknem 30 százalékpontos különbség – hogy stílszerű legyek – legalább két-három hajóhossznyit számít.

Korrekten gratulált. Nyilván azért indult el ő is a választáson, mert nyerni szeretett volna, de annyiban hasonlít a politika és a sport, hogy csak egy győztes lehet. Az pedig megnyugtat, hogy a beszélgetésünk során az derült ki, a várost érintő bizonyos kérdésekben hasonlóan gondolkodunk, így minden remény megvan arra, hogy békében, jól együtt tudunk majd működni.

Ez a nagyarányú győzelem egyúttal azt is jelzi, hogy komoly elvárást fogalmaztak meg Ön felé az itt élők. Erre fel van készülve?

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy ez az eredmény – amely nem egy kicsúszott eredmény, nem a véletlennek köszönhető – komoly felelősséggel jár, minden tekintet rajtam van. A rám leadott nagyon sok szavazattal egyébként azt is kifejezték az itt élők, hogy drasztikus változásokat szeretnének látni a városvezetésben, s bennem látják ennek a garanciáját. De hogy én is mondjak egy vizes hasonlatot, úgy remélik, én tudom megmozgatni az állóvizet, úgy vélték,

Sikeres sportolóként, elismert emberként miért vágott bele a politikába? Itt korántsem biztos, hogy olyan eredményeket tud elérni, mint a versenypályán, a nimbusza gyorsan elhalványodhat, ha nem úgy teljesít, ahogy ezt elvárják az emberek.

Már évekkel ezelőtt kacérkodtam a gondolattal, hogy erre a pályára adom a fejem, s most láttam elérkezettnek az időt, hogy ez meg is történjen. Gödön élek 45 esztendeje – tehát a megszületésem óta –, és nagyon sokat köszönhetek a városomnak, éppen ezért szomorúan láttam, hogy az elmúlt időszakban nem úgy mentek a dolgok, ahogy kellene. A képviselő-testületben – bár az utóbbi időben némileg javult a helyzet – több volt az értelmetlen veszekedés, konfliktus, mint az érdemi munka, s ezen próbálok változtatni. Tisztában vagyok vele, hogy ez teljesen más terület, mint a kajakozás, de hiszek benne, hogy szót lehet érteni mindenkivel, és akkor Gödből egy élhető, remek várost tudunk majd csinálni.

Jóban vagyok mindenkivel

Azzal, hogy Ön nyerte meg az egyéni választókerületi választást is, tizenegy tagú lett a képviselő-testület, tehát elég hat szavazat a minősített többséghez. A Fidesznek és a KDNP-nek van négy mandátuma, egy volt DK-s rendszeresen átszavazott a korábbi helyi ellenzékhez, illetve van ön, aki ugyan papíron független, de köztudott, hogy a kormánypártok támogatták. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz átveszi a hatalmat a városban?

Nem, hiszen nem a pártok fogják eldönteni, hogy mi történjen a városban, hanem a képviselők. S egyikükről sem feltételezem, hogy a város ellen adnák le szavazatukat, mindenkinek az az érdeke, hogy Göd menjen.

Előre.

Előre. Az a fontos, hogy szűnjenek meg az önkormányzatban a veszekedések, az ellentétek, ne húzzunk hat-nyolc felé, ehhez pedig az szükséges, hogy a pártpolitikától legyünk minél távolabb. Ha békét tudok hozni a városháza életébe, akkor teljesen mindegy, hogy ki milyen párt színeiben, netán függetlenként ül a képviselő-testületben,

Bár szeretné a pártpolitikától amennyire csak lehet függetleníteni magát, sokan biztos azért szavaztak önre, mert azt remélik, hogy miután jóban van befolyásos kormánypárti politikusokkal – többek között Tuzson Bencével, a térség országgyűlési képviselőjével – több állami pénzhez jut a város, mintha egy balliberális politikus vezetné.

Én jóban vagyok mindenkivel, nemcsak a kormánypárti, hanem az ellenzéki politikusokkal is.

De ez jogos és méltányolható elvárás egy polgármesterrel szemben.

Ebben egyetértünk. Mindent meg is teszek annak érdekében, hogy Göd hozzájusson az őt megillető forrásokhoz.

Más a helyzet, mint Debrecenben

Önnek nincsenek komoly tapasztalatai a politikában, közigazgatásban. Kiknek a segítségére, tanácsaira számít?

Göd kisváros, itt szinte mindenki ismer mindenkit. Ha belépek a polgármesteri hivatalba, akkor nem vadidegen munkatársakat látok, 90 százalékukról ugyanis pontosan tudom, hogy hívják és mivel foglalkozik. S összességében nagyon jó a véleményem a kollégák munkájáról, az ő szakértelmükre, segítségükre fogok támaszkodni. Azt persze nem állítom, hogy minden ugyanúgy fog folytatódni, mint korábban, de a hasznos, előremutató ügyekben folytatjuk a munkát, ami viszont ezzel ellentétes, azon változtatunk. A cél az, hogy mindenki testhezálló feladatot kapjon, s örömmel töltse el, hogy a városunkért dolgozhat.

Most az egész országban előtérbe került az akkumulátorgyárak ügye, hatalmas a tiltakozás a felépítésük ellen. Gödön már van egy, a Samsungé, ami folyamatosan bővíti a kapacitásait. Mit tud kezdeni ezzel a helyzettel?

Más a helyzetünk, mint például Debrecené, ahol csak most épül a gyár, Gödön már régóta működik, és ezt tudomásul kell venni, el kell fogadni. Nagyon fontosnak tartom, hogy folyamatosan kommunikáljunk velük, megosszunk egymással minden lényeges információt

Aki az üzem közelében lakik, kissé másképp áll a helyzethez, gondolom én.

Jól ismerem a környéket, már számtalan lakóval beszéltem, aki a gyár közelében él. Ők is azt szeretnék, hogy tudjanak mindenről, kapjanak tájékoztatást az őket érintő ügyekben, és hogy vita esetén az önkormányzat az ő érdekeit képviselje. Ezt meg is tudtam ígérni nekik. Ami a legfontosabb, hogy szigorúan betartassunk velük minden szabályt, ebből nem engedek. Új monitoring rendszert fogunk kiépíteni, ami vizsgálja majd a víz és a levegő minőségét valamint a zajszintet. Ha a határértékeket meghaladja bármelyik mérés, arról azonnal tájékoztatni fogjuk a hatóságokat.

Fotó: Facebook

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dugin
2023. május 30. 19:13
@ Új monitoring rendszert fogunk kiépíteni, ami vizsgálja majd a víz és a levegő minőségét valamint a zajszintet. Ha a határértékeket meghaladja bármelyik mérés, arról azonnal tájékoztatni fogjuk a hatóságokat.@ Hát így legyen, de tartok tőle nem lesz, mert nemzetgazdasági érdek stb. A korábbi mintavételi kutatakat betemettették...
files32
2023. május 29. 18:42
Kammerer egy fodeszcsicska orbáncseléd, a mikrofon neki IS az ellensége lesz.
antioxi
2023. május 29. 11:29
Gödi vagyok és nagyon örülök/örülünk, h. végre egy gödi ember a polgármester és nem egy "gyütt-ment" momentumos bevándorló. Zoli nagyon jól tette, hogy faképnél hagyta az atv-t Balog Juditostól. Bravó, ezt vártuk!
salamonhihii
2023. május 29. 10:59
Kontraszelektált,tehetségtelen, szervilis ,haszonleső szolgalelkű orbánánuszfényezők ez a FideSShorda höhöö.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!