Jön az újabb rezsicsökkentés – ábrákon mutatjuk, eddig hogyan spóroltak a magyarok

2023. április 21. 12:00

Jelentősen csökken a gáz és az áram ára több ezer fogyasztónál egy friss kormánydöntés szerint. A folytatódó rezsicsökkentés apropóján megnéztük, hogyan spóroltak a földgázzal és a villamos energiával a magyarok az elmúlt télen.

2023. április 21. 12:00
null
Helmeczi Zoltán

A Mandiner is beszámolt arról a hét eleji kormányrendeletről, amely szerint a villamos energia egységára 59, a földgázé pedig 52 százalékkal lesz kevesebb május 1-jétől. Ám ez a rezsicsökkentés most nem a háztartásokat érinti, hanem az úgynevezett végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozásokat, önkormányzatokat, egyházakat, alapítványokat, amelyek ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori árnak megfelelő kategóriába kerültek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 6-i kormányinfón már előrevetítette: a kormány be fog avatkozni a szerződésekbe, lehetővé téve, hogy a jelenlegi piaci áron új szerződések jöjjenek létre. Ez mintegy 14 ezer ügyfélnek segít az említett körből, és jelentős árcsökkenést hoz nekik – mondta akkor Gulyás Gergely.

Ennyivel kevesebb gázt használtak a magyarok télen

A bejelentés apropóján megnéztük, hogyan alakult az elmúlt télen a magyarországi energiafogyasztás, s az adatokból világosan látszik: az energiaválság berobbanása, a rezsicsökkentés és az elszámolás szabályainak átalakítása óta a magyarok energiafelhasználási szokásai látványosan megváltoztak, mind gázból, mind áramból jelentősen kevesebbet használnak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a földgáz belföldi felhasználása idén januárban, tehát a tél közepén 38 964 terajoule volt, ami 2008 óta a legalacsonyabb január havi érték. Ez a változás – hangsúlyozta a MEKH – részben a magas energiaárak miatti keresletcsökkenéssel, részben pedig az enyhébb időjárás következtében felmerülő alacsonyabb fűtési igénnyel áll összefüggésben.

Visszaesett az áramfogyasztás is 

A villamos energia esetében is hasonló folyamatok játszódtak le, mint a gáznál.

Idén januárban a hazai összes villamosenergia-felhasználás 8,8 százalékkal, 4140 gigawattórára – önfogyasztás és hálózati veszteség nélkül 3721 gigawattórára – mérséklődött az előző évihez képest, de decemberben is azonos jellegű tendencia volt megfigyelhető.

Paks termeli nekünk a legtöbb áramot

A MEKH adatai alapján egyébként az szintén egyértelműen kiderül, hogy a paksi atomerőmű nélkülözhetetlen eleme a magyar villamosenergia-mixnek. Az idehaza megtermelt áram fele keletkezik nukleáris energiából.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6.sztrovacsek
2023. április 21. 19:43
Kedves mandi szerkesztők, volna egy javaslaton. Menjetek az anyátokba a propaganda dumátokkal! És ki lehet ezért tiltani, de hetedszer is vissza fogok jönni. (imádom froclizni a fajtátokat)
bunko_jobbos
2023. április 21. 14:03
Én a havi átlagos 175 m3-es fogyasztásomat a méréseim szerint levittem 93m3-re, ami rohadt jó érték. AZ igaz, hogy most már az összes lányom elköltözött kollégiumba, és így nem nagyon vannak otthon. Először is vettem egy programozható termosztátot, lezártam a tetőteret, csak néha fűtenek légkondival ott, ha hazajönnek, a földszinten meg hét közben 14-21-ig van 20 fok, hétvégén 7-21-ig 21 fok, az összes többi időben meg 18 a garantált minimum. Mivel olyankor nem vagyunk itthon, nem nagyon számított. Csak azért írom, hogy lehet tenni, ha az ember akar. És 110 m2-es a ház, nem túl jól szigetelt.
kaktusztea
2023. április 21. 13:58
Energiahatékonyság, szigetelés helyett mi árat szabályozunk. Égessük a ruszki gázt, ez a magyar virtus!
kunfia
2023. április 21. 13:50
A nagyja cég bedőlt, Orbán csicskái fillérekért felvásárolták, s mivel immár a saját cégük, csökkentették nekik az árakat. Ilyet már Mészárosnál is csináltak Putyin helytartói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!