Vajon lesznek elegen, akik idén nyáron lángost sütnek a Balatonnál?

2023. április 23. 17:00

Továbbra is jelentős a munkaerőhiány, hiába a csábító bérek. A szakma szerint a helyzet nem jó, de nem tragikus.

2023. április 23. 17:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Az elmúlt években már megszokható volt, hogy amint közeledik a turizmus szempontjából kiemelkedően fontos nyári szezon, úgy a politikai pártok palettájára is felkerül a téma. Nincs ez másképp idén sem, pártok közleményekben és sajtótájékoztatókon már elkezdték a hangulatkeltést. 

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója szerint például hatósági árat kellene bevezetni a strandbelépőkre, szavai szerint ugyanis a magyar családoknak egyre nehezebben megfizethető a nyaralás. Közösségi oldalán úgy fogalmazott az országgyűlési képviselő, hogy a magas infláció és üzemanyagárak mellett irreálisan drága a strandbelépő, így azt javasolja, 600 forintban maximalizálják a felnőtt belépők árát. 

A belépők árai mellett gyakran szerepel az „ellenzéki kínálatban”, hogy a büfékben milyen ütemben emelkednek az árak, továbbá az, hogy a munkaerőhiány miatt lassan már nincs, ki dolgozzon a nyári szezonban. A napokban jelent meg a Turizmus Konjunktúra Index legújabb jelentése, melyből kiderült: a Balatonnál működő vendéglátóipari egységek már elkezdték a toborzást a nyári szezonra. 

Nincs nagy meglepetés 

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Mandiner megkeresésére elmondta, a balatoni vendéglátás egy rendkívül heterogén terület, mivel a strandi lángosostól kezdve a nagyon jó minőségű, már-már fine dining éttermek is üzemelnek, így összesített adatokat nagyon nehéz mondani. 

Flesch Tamás Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Flesch Tamás Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Állítása szerint a tavalyi árakhoz képest akár 30 százalékos áremelkedés is előfordulhat, az alapanyagköltségek, a munkabérköltség és az energiaárak ugyanis megnőhettek, amit az éttermek kénytelenek áthárítani a vendégekre. A szakértő ugyanakkor biztosra vette, hogy 

az egész rezsiemelkedést nem fogják tudni áthárítani, mert akkor olyan árak lesznek, amelyek nem kifizethetőek. 

Flesch szerint azok a balatoni helyek, amelyek minőségi, normális termékekkel szolgálják ki a vendégeket, azok „az idei évben is meg fogják találni a számításaikat, ahogy eddig is, és nem fognak mínuszosan üzemelni”. 

Nem tragikus a helyzet

A szakmai szervezet elnöke arra a kérdésre, valóban súlyosbodott-e a munkaerőhiány az elmúlt években, úgy fogalmazott, hogy javulás nem történt, ám nem is romlott a helyzet. Állítása szerint a szezonkezdet velejárója, hogy ilyenkor indul munkaerő megszerzése. 

– közölte Flesch Tamás, aki szerint régebben is voltak olyanok, akik nehezen nyitottak ki, mert nem találtak megfelelő munkaerőt. Szavai szerint semmiképpen nem súlyosabb a helyzet, mint korábban, a szokásos nehézségek tapasztalhatóak a piacon.

Munkavállaló van, jó fizetés is, sok munka is

Számtalanszor jelennek meg hangzatok címek, miszerint már milliós fizetéssel csábítják azokat, akik a legkiemeltebb időpontban szeretnének a Balatonnál dolgozni. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke úgy reagált, számháborúban semmi esetre se szeretne belemenni, ugyanakkor megjegyezte, felelőtlenségnek tart ilyen számokat mondani.

– említette a turisztikai szakértő.

Fotó: iStock / Getty Images Plus
Fotó: iStock / Getty Images Plus

Flesch Tamás szerint a gazdasági környezet alakulása miatt az idei évben már biztosan magasabb fizetésért lehet munkaerőt találni a Balaton-környékén.

– mondta, majd úgy folytatta: azok a helyek, mely egész évben nyitva vannak, alacsonyabb fizetéssel meg tudják tartani a munkavállalókat, mivel egy kiszámítható, 12 hónapon át tartó juttatást tud biztosítani az alkalmazottaknak. 

A nyitókép illusztráció. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. április 24. 08:52
Miben nagyon jó a magyar konyha ? Mivel elégedne meg egy átlag turista ? Manapság már nem eszi végig senki az étlapot, mert drágaság van. Nyugaton is óvatosan rendelnek egytálételt avagy a vacsorák helyett kedvelik a kinti gyertyafény mellett elköltött gyorsan tálalható valamit 1 pohár bor mellett. A magyar konyha jó a lángossütésben, de ez nehéz étel és fáradságos sütni, a felforrósított olaj pedig kellemetlen szagú. IGEN FINOMAK A MAGYAR POGÁCSÁK. Rengeteg féle van és ha friss, párja nincs a világon. Lehet kérem 2 db pogácsa, pár karika kolbász és juhtúrót tálalni 1 pohár borral. NEM kell sütni-főzni ott helyben, hamar megvan és állítóm KASSZASIKER LENNE, ahogy ez bevált sok mediterrán országban. Ezért nem kell tízezreket elkérni, lehet szerényebb összeg is (azzal is jól járnak) és a bel- és külföldi turista boldogan romantikázna bárhol vidéken vagy akár a szebb bp-i részeken is. A libériás inas és a túl merev etikett elrettenti a turistákat.
kujon
2023. április 23. 21:22
Magyarországon nem munkaerőhiány van, hanem bérhiány.Ha van rendes fizetés, mondom rendes, nem 250e nettó heti 60 óra munkáért; szóval ha van, akkor lesz munkaerő is. Ez persze nyilván meg kell látszódjon a lángosárakban is, csodák nincsenek. Vagyis simán lesz 3000-4000 forint egy lángos, de legalább lehet majd kapni. És majd veszik a nyaralók, ha lesz rá gempájuk.Meg ha szánnak rá annyit.Vagy nem. És akkor meg csökken majd az ár, meg kevesebb kell szakácsból is. Vagyis ez ilyen önbeálló dolog, nem kell hozzá piszkálni, karbantartásmentes. :D
Osztap Bender
2023. április 23. 20:33
"Vajon lesznek elegen, akik idén nyáron lángost sütnek a Balatonnál?" Nos nem az a valódi kérdés, hanem az, hogy lesznek-e elegen, akik idén nyáron lángost vesznek a Balatonnál? Egyébként pedig a nép megfelelően reagál a pofátlan áremelésekre. Egyre inkább terjed a "no akkor rohadjon rátok" álláspont az ártáblák láttán.
szürkeSzarvas
2023. április 23. 19:07
"Amig lószar van-veréb is van" (Kipcsák bonmot)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!