Van olyan egyház, amely kér állami, önkormányzati tulajdonú ingatlant, van olyan, amely nem

2023. március 25. 07:57

A reformátusok mintegy hatvan épületre tartanak igényt, az evangélikusok egyre sem – írja a hvg.

2023. március 25. 07:57
null

Tizennyolc állami tulajdonú iskolaépületre és három hitéleti célú ingatlanra jelentkeztek be az egyházak – számol be a hvg.hu –, de ennél sokkal több ingatlan kerülhet a történelmi egyházakhoz, mivel önkormányzati tulajdont is szerezhetnek. A tavaly év végén elfogadott módosítás ugyanis túllépett az egyszer már lezárt egyházi ingatlankárpótláson, és lehetőséget adott arra, hogy idén február 28-ig az egyházak bejelentsék igényüket olyan ingatlanokra is, amelyek sosem voltak a tulajdonukban korábban, a lényeg, hogy most éppen ők használják.

Az evangélikus egyház nem él a jogával, nem kérnek egyetlen ingatlant se

– se államit, se önkormányzatit. A református egyház azt közölte a lappal, hogy gyülekezeteik, egyházkerületeik autonómiája, önálló döntési joga kiterjed az ingatlanok igénylésére is,  az eddigi visszajelzések alapján körülbelül 60 ingatlan „érintett”.

A baptista egyháztól érdemi választ egyelőre nem kaptak, míg a Hit Gyülekezete egyáltalán nem is reagált. A katolikus egyház az egyes fenntartókhoz irányította hvg-t.

Nyitóképünk illusztráció: Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. március 25. 15:51
JA, HOGY KAPD BE AZ APÁD RETKES FASZÁT, MEG.. JA HOGY NYALD KI AZ ANYÁD BŰZÖS PICSÁJÁT MEG... JA HOGY HÜLYE VAGY TE BAROM!
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. március 25. 15:03
A kormány csak azt ajándékozza el, ami az övé! Más f....ával könnyű a csalánt verni...
Takarító
2023. március 25. 10:10
Átmeneti tulajdonjog az nyakatekerten ugyan de bérlet- Azért keresztelték át mássá, meg ingyen visszaszállóvá, hogy érdekjogalkotás biztosítsa az ingyentulajdonlást, vagyis a bérleti díjtól való menmtességet. Mi meg hülyék vagyunk, mert itt a kitekert jog az Isten.
sal.josef.klein
2023. március 25. 09:55
Ez egy nagy hisztikeltés. Mindig elfelejtik közölni, hogy az egyházak csak arra az időre szerezhetnek tulajdonjogot amíg iskolát működtetnek benne. Egyébként a tulajdonjog automatikusan visszaszáll az önkormányzatra. És elfelejtik közölni azt is, hogy ennek egyetlen célja van: a könnyebb ügymenet. Például pályázatnál, amik közül sok nem valósulhatott meg, mert ilyenek voltak a tulajdonviszonyok. És könnyebb lesz a felújításnál is, amit eddig az önkormányzat nem végzett, az egyház meg nem tudott, mert nem az övé, ha pedig ideiglenesen az egyház tulajdona lesz, akkor a felújítás az egyház lehetősége és feladata lesz ezáltal, tehát az önkormányzat jár jól vele!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!