Sötét színek, bőrdzseki és spontán megjelenés – ez a puzséri stílus

2023. január 06. 09:00

A Kifutóban alapvetően politikusok stílusát elemezzük, de gondoltunk egyet és idei első alanyunknak egy olyan személyt választottunk, aki nem tartozik szorosan a kategóriába – még ha tört ilyen babérokra, és nem is áll messze tőle a közélet, sőt. Ráadásul úgy tűnik, figyelemmel követi a rovatunkat, hiszen nemrég egyik elemzésünk szolgált az írása alapjául – íme Puzsér Róbert stílusa Kovásznai Andrea szakértő szemével!

2023. január 06. 09:00
null

Szalai Laura és Kovásznai Andrea írása

„Puzsér ereje a meggyőző beszéd és az érvelés, ezzel tud igazán nyomot hagyni az emberekben, nem pedig az emblematikus öltözködésével. Nem egy stílusikon, és nem is áll szándékában azzá válni, de az biztos, hogy egy jelenség” – mondja lapunknak Kovásznai Andrea.

Domináns sötét színek

„A munkám során a legelső dolog, amit vizsgálni szoktam, az adott személy színtípusa. Puzsér Róbert nagy valószínűséggel a »sötét tél« típusba tartozik, elég jól tipizálható a színkaraktere. Ahogy a kategória is jól leírja, az ilyen személyeknek a sötét színek állnak jól; ez alapján tökéletesek a színválasztásai. A sötét tél típusokat egyébként »drámatagozatosoknak« szoktam hívni, mert körbelengi őket egyfajta misztikusság és tekintély” – fogalmaz, hozzátéve, a sötét színek a legtöbb színtípust öregítik és komorrá teszik, kivételt képeznek azok, akik kifejezetten ebbe a kategóriába tartoznak.

Úgy véli, jól látszik, hogy Puzsér biztonságban érzi magát a sötét árnyalatokban, gyakorlatilag mindig sötét tónusú ruhákat visel.

„Nem hiszem, hogy mondjuk egy rózsaszín ingben hitelesen tudná átadni a heves értékeléseit”

– jegyzi meg. A szakértő hangsúlyozza, a fekete szín egyfajta jolly joker, hiszen aki erre építi a ruhatárát, annak jóval kevesebb gondot okoz egy-egy öltözék kialakítása, jól illeszthető hozzá bármelyik szín.

Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt nyilatkozik a sajtó munkatársainak, miután szavazott az önkormányzati választáson a Farkasréti Általános Iskolában kialakított 37-es számú szavazókörben 2019. október 13-án (MTI/Soós Lajos)

Bud Spencer-es, casual stílus

Puzsér Róbert a leggyakrabban casual stílusban mutatkozik, így például gyakran látjuk bőrdzsekiben, ami az utcai viselet egyik alapdarabja. „Jól áll neki ez a stílus, a fekete póló, fekete bőrdzsekivel kifejezetten előnyös kombináció, pláne a szakállal, ami abszolút illik a karakteréhez. Utóbbi a morcos külsőt barátságosabbá teszi, és kedves, mackós, Bud Spencer-es megjelenést kölcsönöz neki” – teszi hozzá. Emlékeztet, hogy a publicista korábban csupasz arccal is mutatkozott, de sármosabb a szakállal, „ettől nem szabad megválnia”.

A szakértő szerint nagyon jól áll neki az elegáns viselet is, a fekete öltöny fehér inggel és nyakkendővel, mivel a fehér szín kontrasztossága is kissé lágyít a megjelenésén, nem olyan szigorú és komoly az összkép. „A Csillag Születik zsűritagjaként egy alkalommal szokatlan módon hófehér öltönyben jelent meg, ami kifejezetten éteri megjelenést kölcsönzött neki” – fogalmaz.

Önazonos megjelenés

Kovásznai Andrea rámutat, a megjelenésnél fontos szempont még az önazonosság. „Az öltözködés az önkifejezés egyik kreatív formája lehet, és egyáltalán nem kell, hogy drága és díszes, divatos és új darabokat hordjon valaki. A lényeg, hogy tükrözze a személyiséget. Úgy látom, hogy Puzsér Róbertnek ez a téma nem annyira fontos, és valószínűleg nem igazán leli örömét az öltözködésben. Ez nem baj, ilyen esetben már az is pozitív, hogy a kreativitás ijesztő formáját nem tapasztalni nála, nem öltözködik ízléstelenül” – mondja.

Szerinte

a publicista megjelenésének összképe kissé spontán és összeszedetlen, stílusát tekintve bizonytalan,

de mindez azért van, „mert esze ágában sincs jól kitaláltnak lenni”. „Valószínű, hogy szerinte divatról, stílusról beszélni felszínes dolog, ő inkább komoly témákat boncolgat, mintsem piperkőcködik” – teszi hozzá.

Összességében úgy látja, pozitív, hogy Puzsér nem akar másnak látszani, mint ami, és ettől tud önazonos lenni. „Sok politikusnál is megfigyelhető, hogy nem akar ilyen módon kitűnni a tömegből, mondván, így sokkal inkább a mondanivalója, semmint a megjelenése kerül fókuszba”. Kovásznai Andrea kitér arra is, hogy Puzsér a 2019-es főpolgármester-választás kampányában is önazonos maradt, megjelenése az új szerepre készülve sem változott meg.

„Nem láttam nála célzott, tudatos öltözködést akkor sem, amikor politikai szerepre készült – miközben ahogy korábbi elemzéseinkben említettük, tőlünk nyugatra komoly energiát és időt fektetnek a megjelenés kialakításába, arrafele nemcsak az a fontos, hogy mit mondanak és képviselnek, hanem a csomagolás is” – fogalmaz.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skulo
2023. február 11. 10:13
Szégyen, hogy egy Viszkis rabló, Egy Puzsér, felmerül itt mint elemzendő téma.
Valodi
2023. január 07. 00:22
... höhöhö ... ezt elemezzétek, ne a Puzsér kabátját! mivel az MNB elnöke a jegybanktörvény alapján gyakorlatilag elmozdíthatatlan, így csak akkor szabadul fel a helye, ha önként áll fel, ezért más módszerhez kell folyamodni. Például ahhoz, hogy az MNB feladat- és hatáskörét átszabják – mondjuk szétválasztják a monetáris és a felügyeleti funkciókat, utóbbiak egy külön, a jegybanktól független, újonnan létrehozandó szervezetbe kerülnek. Ez olyan mértékű szervezeti átalakítás, amelyre hivatkozva már korábban le lehetne zárni Matolcsy csak 2025 márciusában lejáró mandátumát, s új elnököt választani. Nosza rajta, törvénygyár! A Főni alighanem kiadta már a parancsot... Matolcsy meg mehet Simicska mellé - persze, a megkaparintott milliárdokat már nem fogja senki elvenni sem tőle, sem a pereputtyától ...
NietsMmar
2023. január 06. 16:00
Ez komolyan Mandiner színvonal? Mintha egy Blikk/Bors cikket olvasnék. Alig várom Puzsér véleményét!
kaffogó hebrencs
2023. január 06. 13:05
Mi lesz a következő? Csöcskontent? Való világ hírek? Kétfejű víziló?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!