„Minden napot meg kell nyernünk” – mondja a Fidelitas távozó elnöke

2022. december 02. 18:01

„Támadás zajlik az identitásukban erős, véleményüket nyíltan felvállaló fiatalokkal szemben” – vallja Illés Boglárka, a Fidelitas eddigi elnöke, aki a jobboldali ifjúsági szervezet elmúlt éveiről és a nemzedékváltásról beszélgettünk.

2022. december 02. 18:01
null
Bokor Gábor

Alig egy éve választották újra a Fidelitas elnökévé, most mégis távozik a pozícióból, miért?

Aki vezetett már hajót, ismeri a dilemmát: azzal szolgálja-e jobban a hajó legénységét, ha kormányosként vezeti, vagy ha a vizet fürkészi és a parancsnoki hídon pontosítja az irányt. Az alapszabályunk értelmében a 35. életév után az aktív tag pártoló taggá válik, amin nem kívánunk változtatni annak érdekében,

hogy politikai ifjúsági szervezetünk ne csak fiatalokat szolgáló, hanem fiatalokból álló közösség maradjon.

Februárban betöltöm a 35-öt, így ha jövőre adnánk át a stafétabotot, az új elnökségtől vennénk el egy stratégiai évet, amelyet a ‘24-es választások közelsége miatt felelősen nem tehetünk meg.

A szervezetünknek több, mint száz olyan tagja van, akik polgármesteri, alpolgármesteri vagy önkormányzati képviselői tisztséget töltenek be, így kijelenthető, hogy önkormányzati szinten meghatározóak vagyunk és ezt tovább is kell gyarapítanunk. Amennyiben a tagság megtisztel a bizalmával, úgy az elnökségnek formálisan is a része maradok, aktívan is támogatni kívánom azt a politikai közösséget, amelynek több, mint egy évtizede sokat köszönhetek, és amely nem pusztán az életem egy szakasza, hanem szerves részévé vált.

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Hogy látja, biztosított az utánpótlás?

Ahogy az elmúlt 26 évben, úgy a következő években is elsődleges céljaink között szerepel az utánpótlás-nevelés. Mondhatjuk, hogy a közösségünk múltja okán lassan a pártoló tagok száma meghaladja az aktív tagok arányát, de

a csatlakozási kérelmek az elmúlt években is túllépték az ezres nagyságrendet.

A közösségépítés időigényes, de egyúttal időtálló, amelyet az elmúlt évek bizonyítanak. Persze ehhez szükség volt arra a stabil alapra, amelyet az alapítók megalkottak és amely ma is meghatározza a szervezeti életünk kereteit, a 2002 és 2010 közötti ellenzéki időszakban biztosított támaszra, amelyet a nemzeti érzelmű fiatalok számára nyújtott; majd a 2010 után kormányzati szinten is megnyíló lehetőségekre, ahol a Fidelitas tagjai is bebizonyíthatták, a felkészültség nem kor kérdése – majd a megújulás folyamatos képességére. Hiszen amíg más politikai ifjúsági szervezetek jöttek-mentek, mi stabilan talpon maradtunk és ebben az interjúban is már a következő generációról beszélgethetünk. 

Akkor kijelenthető, hogy generációváltás történik?

Abszolút. A Fidelitas élete során folyamatosan jöttek, jelentkeztek a fiatalok, ami remek hír. Az biztos, hogy a 2024-es önkormányzati és EP-választás után

egy teljesen új generáció fogja vezetni az ifjúsági szervezetünket.

Fontos, hogy azok az aktív tagok, vezetők, akik helyben már bizonyítottak, lehetőséget kapjanak arra, hogy országos feladatokban is megmerítkezzenek, megmérettessék magukat, mi pedig az elődeinkhez hasonlóan – akiknek ezúton is köszönjük a segítségüket abban, hogy ebben a ciklusban egy professzionálisabb működési pályára léphettünk – támogassuk a következő generációkat is, hiszen azt tapasztaljuk, hogy minden korábbi méretet meghaladó támadás zajlik az identitásukban erős, gyökereikre büszke, nemzeti kultúrában védendő értéket látó és azt közösségben megélni kívánó, véleményüket nyíltan felvállaló fiatalokkal szemben.

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Bő három éve a Fidelitas elnöke. Ezalatt volt egy koronavírus-járvány és fél éve itt a háború is.

Kihívásokkal teli időszak volt ez, kétségtelen. Szerintem minden felelős politikai ifjúsági szervezetnek feladata, különösen nehéz időkben, hogy segítsen a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek. Az egyik legjobb példa, hogy

aktivistáinkkal a járvány alatt is segítettük az időseket,

akár azzal, hogy elintéztük a bevásárlást helyettük vagy például kiváltottuk a gyógyszereiket, most pedig a kárpátaljai menekülteknek nyújtunk segítséget, legutóbb a forradalmi focikupán gyűjtött adományokkal tehettük ezt meg.

A Covid a közösségek számára bizonyos szempontból zsákutcát is jelenthetett, de igyekeztünk ebben a rendkívüli helyzetben is megtalálni azokat a csatornákat és lehetőségeket, amelyeken keresztül időtállóvá tudtuk edzeni a közösségünket. Ennek köszönhető, hogy képzésekkel megjelentünk az online térben, vagy korábban nem tapasztalt nagyságrendben mérhető figyelmet tudtunk a Fidelitas közösségi médiafelületein megjelenő tartalmaira fordítani.

Mire a legbüszkébb?

Például arra, hogy miközben a választási győzelmeknek köszönhetően évről évre egyre több tagunknak tudunk lehetőséget biztosítani az államapparátus legkülönfélébb szegmenseibe való bekapcsolódásra,

az akcióképességünket is megőriztük,

hiszen nem telik el úgy hónap, hogy ne legyen akár több komolyabb megmozdulásunk. Fontos, hogy ne csak az íróasztalok mellől mondjuk el a véleményünket, hanem az utcákon is jelen legyünk és az álláspontunkat szemtől szemben kifejtsük. Megerősítés, amikor az országot járva, vállveregetve adnak visszajelzést, hogy ezeken keresztül sokak véleményének hangot adunk. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Ezen felül az online térben is megerősítettük a jelenlétünk, a kampány során bizonyos tartalmainkkal a milliós elérésig is eljutottunk. A pártoló tagjainkra is több figyelmet fordítottunk, megszerveztük a Fidelitas Alumnit, és több munkatársa van ma már a Fidelitasnak, mint ahányan anno a helyettes államtitkárságomon dolgoztak. Így a mozgalmi életben is tudunk olyan perspektívát nyújtani, amelyhez hasonlót a közéletben aktív fiatalok korábban az önkormányzati világban vagy az államapparátus valamely szegmensében találtak. 

Alapelvünk, hogy minden napot meg kell nyernünk.

Legyen szó akár a terepen végzett munkáról, a választópolgárok közvetlen megkereséséről, politikai akcióról vagy aláírásgyűjtésről. Csak így lehetünk eredményesek. Büszke vagyok a munkatársaimra is, akik fáradtságot nem ismerő módon ezt a feladatot ugyanígy végzik.

Hogyan látja, milyen úton jár majd a következő elnökség?

Számomra is fontos volt, hogy folyamatosan szemmel kövessem, elődeim milyen úton jártak és a már megkezdett ösvényt szélesítsem, vagy ahol tudom és indokolt, térkövezzem. Biztos vagyok benne, hogy a Fidelitas következő elnöksége az eddig elért eredményeket tovább fogja gyarapítani. A vezetők erre önmagában garanciát jelentenek. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

A következő elnökségben többen is lesznek, akik önkormányzati igazgatási és önkormányzati tapasztalattal is rendelkeznek. Farkas Dániel elnökjelölt személyében mindkettőt megtalálhatjuk, hiszen most is jelen van az önkormányzati világban, öt éven át volt Kiskunhalas alpolgármestere. 2018. február 25-én több időközit tartottak, bár akkor a figyelem egy Csongrád-Csanád megyei településre fókuszált, ám nem mehetünk el a halasi mellett sem, amit kampányfőnökként Dani koordinált és amit kétharmados győzelemmel nyugtáztunk. Bizonyítottan jó kezekben lesz a szervezet, és mi, fidelitasosok, amikor stafétabotot átadunk és kezet nyújtunk, akkor nem lerázunk, hanem egymást erősítve összekapaszkodunk. A hagyomány pedig kötelez.

Farkas Dániel 2007-ben érettségizett a kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban, 2010-ben történelem alapszakos bölcsész végzettséget szerzett a Szegedi Tudományegyetemen, 2013-ban okleveles történelem- és földrajztanár lett ugyanezen intézményben. 2014 és 2019 között önkormányzati képviselő és alpolgármester volt Kiskunhalason, jelenleg a város stratégiai tanácsadója. 2006 óta tagja a Fidesznek és a Fidelitasnak, 2008-tól a Fidesz kiskunhalasi alapszervezetének alelnöke, 2019-től a Fidelitas országos alelnöke.

Nyitókép: Ficsor Márton / Mandiner

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
skin777
2022. december 03. 04:06
Egy kuppantást megérne Bogi.
Blab
2022. december 02. 20:46
Kurva anyád fidelitas, semmit nem csináltatok!
masikhozzaszolo
2022. december 02. 20:32
A szabál az szabál. Férfinál nyilván máshogy lenne. Itt most az az eset van hogy egy nő életkora annyira titkos, hogy váratlanul 35 évesnek találta magát. De miért nem titkolózik egy nő akkor tovább?
kisspiroska
2022. december 02. 20:29
Ez az első jó ötlete, hogy távozik. Kib. megélhetési hazafi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!