A válság nem ismeretlen számomra – a Fidelitas új elnöke a Mandinernek

2022. december 22. 09:00

„Ha megnézzük a jobboldalt, akkor politikai akcióképesség területén a Fidelitas jelenleg a legerősebb, ezt a tevékenységet pedig országszerte meg kell mutatni” – mondta a Mandinernek adott interjújában Farkas Dániel, az ifjúsági szervezet új elnöke.

2022. december 22. 09:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Egészen fiatal kora óta politizál, milyen érzéseket váltott ki önben, mikor felkérték, hogy vezesse a nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezetét?

Őszinte leszek, meglepődtem, mikor először megkerestek, nem készültem a feladatra. Mindig az volt az álláspontom, hogy ha felkérnek egy ilyen megtisztelő feladatra és megvan irántam egy ekkora fokú bizalom, akkor arra nem illik nemet mondani. Főleg, ha Illés Boglárka személyében egy hölgytől érkezik a felkérés. Arra duplán nem illik nemet mondani (nevet). Mivel a kongresszus előtt a területi választmányoknak van jelölési joga, így fontosnak tartottam, hogy minden megyébe személyesen is elmenjek, megismerkedjek a szervezetünk tagjaival és közösen tervezzük meg az előttünk álló időszakot. Minden jelölő ülésen támogattak, így végül azt gondolom, hogy nem döntöttem rosszul. Jó érzés így belevágni a munkába.

Éles helyzetben kell átvennie a Fidelitas irányítását, ugyanis nyoma sincs még annak, hogy véget érne a szomszédban a háború. Ró ez önre plusz terhet? 

A válság nem ismeretlen számomra. Korábban Kiskunhalas alpolgármestere voltam és regnálásom alatt kezdődött a nagy migrációs válság. Volt olyan nap, mikor városunkban öt-hatezer ember vándorolt keresztül. A koronavírus válságban pedig pár méterre a korábbi migrációs tábortól nyílt meg az ország első járványkórháza.

Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner
Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

A politikai karrieremet végigkísérték a válságok, rengeteg munkám van ezek kezelésében, a terep nem ismeretlen számomra.

A fontos, hogy mindig meg kell őrizni a stratégiai nyugalmat, hogy Orbán Viktort idézzem: ezekből a helyzetekből mindig meg kell próbálni megerősödve kijönni. Igaz ez egy országra, egy városra vagy egy ifjúsági szervezetre is. 

Ezt a fajta tudást, hogy lehet átültetni az új feladatkörbe?

A Fidelitas-elnökének nincs szüksége válságot menedzselni, csupán egy háborúban álló ország szomszédságában kell egy politikai ifjúsági szervezetet irányítanom. A legfontosabb cél, hogy vissza tudjon térni az a közösségszervezés, az a közösségi élet, mint ami a Covid megjelenése előtti időben volt jellemző. A járvány három évet vett el az életünkből, ugyanis a Fidelitas egyik legfontosabb eleme a közösségépítés és a közösségszervezés, erre volt két év, mikor konkrétan csak online tarthattuk a kapcsolatot vagy maszkon keresztül, rendkívül korlátozott létszámban.

Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner
Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

Van kiemelt politikai cél, melyet véghez akar vinni? 

Természetesen. Másfél év múlva önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek hazánkban. Előbbi azért is kiemelt, mert arányait tekintve itt tud elindulni a legtöbb aktív Fidelitasos, akár polgármester-jelöltként, akár önkormányzati képviselőjelöltként. Szeretnénk azokat a feladatokat megőrizni, a tisztségeket megtartani, melyekre a 2019-es választáson elnyertük a választók bizalmát. A Fidelitas egy utánpótlás-nevelő csapat, olyan, mint egy focicsapat akadémiája. A Fideszben és a politika más területein egyre többen beszélnek arról, hogy szervezetünknek kell kinevelnie a következő generáció jobboldali politikusait, akik vezetik majd a városokat, kerületeket vagy országos szinten politizálnak.

Tucatjával lehet sorolni azokat a vezetőket, akik politikai-közéleti pályafutásukat a Fidelitasban kezdték.

Meg kell találnunk azokat a fiatalokat, akik alkalmasak lehetnek politikai vezetői feladatok ellátására. 

Mely területekre kell leginkább összpontosítani? 

A főváros például kiemelten fontos, van olyan kerület, ahol reális célnak tartom, hogy akár két-három jelöltünk is legyen. Vidéken is fontos a jelenlétünk, például van olyan önkormányzat, ahol a képviselők jelentős részének van fidelitasos múltja. Ahol lehetőségünk lesz jelöltet indítani, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a legjobb eredményt érjük el, a kampányba pedig vigyünk egy kis innovációt. 

Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner
Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

Mire gondol innováció alatt?

A Fidelitas jelöltjei azok, akik a politikai akciókkal, az online kommunikációval újítást, újdonságot és változatosságot tudnak hozni a kampányban. A csapatainktól is pontosan ezt várom. Fel kell készíteni a jelöltjeinket és jövő ősztől már biztosan nagy erővel a kampányon kell dolgoznunk. Ha megnézzük a jobboldalt, akkor politikai akcióképesség területén a Fidelitas jelenleg a legerősebb, ezt a tevékenységet pedig országszerte meg kell mutatni, ahol erre szükség van és indokolt. A legtöbb akciónk jelenleg a fővárosban van, ugyanis országosan itt csúcsosodik a 2019-ben összeállt dollárbaloldal politikai bénázása. Azonban hozzátenném, a baloldal által vezetett többi városban és kerületben sem rózsás a helyzet.

Illés Boglárka, a szervezet előző elnöke azt mondta, követte elődei útját, mire számíthat a szervezet, marad a kitaposott úton vagy az innováció jegyében valami egészen újra kell számítani?

Nem csak Bogitól, hanem a korábbi elnököktől is azt láttam, hogy bár mindenki igazodott az aktuális helyzethez, de folyamatosan próbált a megkezdett nyomvonalon haladni. Természetesen a megújulás fontos, ugyanis Gyürk András vagy Szijjártó Péter elnöksége alatt, mikor ellenzékben voltunk, egészen más kihívások és feladatok voltak, mint jelenleg. Nagy mértékben meghatározza az ember testtartását, hogy már 12 éve kormányon vagyunk, így annak felelősségével kell politizálni, hogy mi a kormánypárt ifjúsági szövetségese vagyunk. Ám fontos megjegyezni, több olyan település és kerület van, ahol szervezeteink az ellenzéki városvezetés mellett kell, hogy működjenek. 

Úgy tekintek a következő két évre, amire vállalkoztam, mint egy projekt. Elnökségem legfontosabb célja, hogy a ‘24-es EP- és az önkormányzati választáson minél jobban szerepeljen a Fidesz-KDNP, az eredményhez pedig minél többet tegyen hozzá a Fidelitas. Fel kell hívunk az emberek figyelmét, hogy ami a baloldalnak az idei országgyűlési választásokon nem sikerült, az több helyen három éve igen. Ezeken a helyeken béna kacsaként működnek az önkormányzatok, folyamatosak a botrányok és a dollárbaloldal sok helyen több kisebb frakciókra szakadt. A pénz és a hatalom miatt akkora köztük a marakodás, hogy sok helyen működésképtelenné váltak az önkormányzatok. Nagy szüksége van a magyar önkormányzatoknak arra, hogy akár a Fidelitason keresztül, akár a mi támogatásunkkal felkészült, jól politizáló fiatalok váltsák Gyurcsány és Soros emberek uralta balos pribékeket.

Farkas Dániel 2007-ben érettségizett a kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban, 2010-ben történelem alapszakos bölcsész végzettséget szerzett a Szegedi Tudományegyetemen, 2013-ban okleveles történelem- és földrajztanár lett ugyanezen intézményben. 2014 és 2019 között önkormányzati képviselő és alpolgármester volt Kiskunhalason, jelenleg a város stratégiai tanácsadója. 2006 óta tagja a Fidesznek és a Fidelitasnak, 2008-tól a Fidesz kiskunhalasi alapszervezetének alelnöke, 2019-től a Fidelitas országos alelnöke.

2007-ben érettségizett a kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban, 2010-ben történelem alapszakos bölcsész végzettséget szerzett a Szegedi Tudományegyetemen, 2013-ban okleveles történelem- és földrajztanár lett ugyanezen intézményben. 2014 és 2019 között önkormányzati képviselő és alpolgármester volt Kiskunhalason, jelenleg a város stratégiai tanácsadója. 2006 óta tagja a Fidesznek és a Fidelitasnak, 2008-tól a Fidesz kiskunhalasi alapszervezetének alelnöke, 2019-től a Fidelitas országos alelnöke.

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. december 22. 16:12
Gyurcsány megtalálta már a szakdolgozatát ?
ChatBot
2022. december 22. 13:57
Fidelitas: agymosott, munkára alkalmatlan öregdiákok Orbánjugend szakköre.
Isten jobb keze
2022. december 22. 11:28
Ő is összefogja pisálni magát, egy közös fotó alkalmával? Xdxd
Burg_kastL71-C
2022. december 22. 11:20
Nem ártott volna olyan elnököt választani aki azért kritikusa, és nem lojális ( kijelölt ! ) szimpatizánsa az előzőnek, mert így semmi nem garantálja a jobb irányba való változást. Vagyis, tulajdonképpen minden rendben volt ? Elolvasva a bemutatkozást, sajnos olyan kései MSZP-s hangulat áradt belőle. Csatlakozom a fentebb szóló @states olv. Társhoz, hogy úgy néz ki, jelenleg simán elsöprik őket a népbiztosok fiatal ivadékai, akikkel tele van az utca. Jámborbandi simán bekacsázott a lyukas gatyájában aluljárós terepmunkával a Parlamentbe. Azért ezt a pulóvert otthon kellett volna hagyni, motoron még elmegy, ... meg azt a kiszólást is, hogy " nagymértékben meghatározza az ember testtartását. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!