„Aberrált fideszesek” – Márki-Zayt kérdezték az amerikai kampánypénzekről

2022. november 22. 16:02

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje azt mondja: nem történt pártfinanszírozás külföldről, mert az MMM nem párt.

2022. november 22. 16:02
null

Sajtótájékoztatót tartott az amerikai kampánypénzek kapcsán Márki-Zay Péter, az eseményen ismét emlékezetes mondatok hangoztak el a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének szájából. 

Kijelentette többek között, hogy az amerikai pénzekért cserébe olyan vállalásokat tettek, mint hogy például „elszámoltatják a 2010 előtt és utáni politikusokat”, valószínűsíthetően utalva nem egy-két olyan politikusra, akivel Márki-Zay Péter szövetségben indult a 2022-es választáson. A vállalások között volt az is, hogy „tagjai maradunk az Európai Uniónak”.

Márki-Zay aztán arról beszélt: a 2022-es választást megelőző kampány egy „utolsó, kétségbeesett kísérlet” volt Orbán Viktor leváltására.

„Az MMM nem párt”

Az amerikai pénzek kapcsán Márki-Zay azt mondta: azért nincs szó külföldről támogatott pártfinanszírozásról, mert az MMM nem párt. „Nem vonatkozik ránk semmilyen olyan szabály, hogy ne fogadhatnánk el külföldi támogatást” – mondta. Márki-Zay szerint a kampánypénzek kapcsán az ellenzék kampányközpontjában „kínosan vigyáztak” arra, hogy minden törvényi előírásnak eleget tegyenek.

Ha pártfinanszírozás történt volna, akkor annak a büntetése a pártokat terhelte volna. Vigyáztak arra, hogy hozzájuk támogatás az MMM-től ne juthasson”

– nyilatkozta Márki-Zay. 

Ezzel némileg ellentmond a többi ellenzéki párt álláspontja. Az LMP társelnöke, Ungár Péter legalább is úgy nyilatkozott, hogy erről a pénzről nem is tudtak, ugyanígy nem tudtak a pénzről a Demokratikus Koalícióban, a Jobbikban és a Momentumban. 

A baloldali pártok azt állítják, nem vették észre, hogy betoltak a kampányba közel kétmilliárd forintnyi amerikai pénzt

„Az ellenzéki pártok mind azt állítják, Márki-Zay Péter nem tájékoztatta őket az Egyesült Államokból érkező támogatásról a kampányban" - adta hírül keddi cikkében a 24.hu. A lapnak Márki-Zay azt nyilatkozta, hogy a végső, 1,8 milliárd forintos összeg számára is „kellemes meglepetés" volt. A hódmezővásárhelyi politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a költéseket a hat párttal egyeztették.

1956, aberráltak 

A volt miniszterelnök-jelölt aztán egy egészen meredek gondolatmenetbe kezdett. Az 1956-os szabadságharcosokat emlegetve ugyanis azt kérdezte, milyen alapon ítéli el Orbán Viktor és a Fidesz a Nyugatot, amiért nem adott segítséget a szabadságharcosoknak, ha most hazaárulónak titulálja Márki-Zayékat, akik kaptak nyugati segítséget.

Márki-Zay ezután a régi kommunikációját folytatva megkérdezte: „milyen eszközei vannak a Nyugatnak, ha be akarnak avatkozni egy választásba? Éppenséggel aberrált és kábítószerező fideszes politikusokat leplezhetne le”, mondta, azonban állítása szerint sem az Egyesült Államok, sem a nyugat-európai országok részéről nem történt ilyen. 

A teljes sajtótájékoztatót ide kattintva nézheti meg.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2022. november 27. 17:03
"Az 1956-os szabadságharcosokat emlegetve ugyanis azt kérdezte, milyen alapon ítéli el Orbán Viktor és a Fidesz a Nyugatot, amiért nem adott segítséget a szabadságharcosoknak, ha most hazaárulónak titulálja Márki-Zayékat, akik kaptak nyugati segítséget." Azért te Vadbarom, mert most olyan hazaárulókon "segítettek", többek közt rajtad, mint az oroszok Kádáron és véreskezű komcsi bandáján.
skin777
2022. november 23. 01:45
Hörög a sok fideszdroid, valamit jól csinál mzp. Kisértetiesen így viselkednek a vásárhelyi fideszdroidok is aztán mzp feltörli velük a padlót mint a legutóbbi közgyűlésen. Ajánlott megnézni a legutóbbi vásárhelyi közgyűlést különösen ahogy cseri orrát belenyomja a saját szarába.
Töki
2022. november 22. 19:41
Hidd el, a bal oldalon sokkal több kábszis van!!! :)))))
Cserei
2022. november 22. 18:40
Klinikai eset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!