Közoktatási fordulatot sürget a Magyar Tudományos Akadémia

2022. október 14. 10:36

Új „társadalmi szerződésre” van szükség az MTA szerint.

2022. október 14. 10:36
null

Állásfoglalást adott ki a közoktatással kapcsolatban az MTA Vezetői Kollégiumának és Közoktatási Elnöki Bizottsága, ebben arról írnak, hogy „a jelenlegi helyzet nem tartható fenn”.

Kiváló oktatási rendszer nélkül nem tudunk lépést tartani térségünk országaival, még kevésbé valósulhat meg a felzárkózás a fejlett nyugati vagy az ugrásszerűen fejlődő távol-keleti országokhoz”

– írják. 

Szerintük „a problémák egy része orvosolható a közoktatás költségvetésének jelentős bővítésével, mindenekelőtt a tanári bérek azonnali megemelésével”, ám hozzáteszik, hogy „megfelelő minőségbiztosítás, tudományos kutatási háttér és szakmai képzés mellett kellő mértékű személyes, intézményi és igazgatási autonómiát kell biztosítani a közoktatásban, amely teret ad a tanári kreativitásnak. Széles körű összefogással politikai prioritást, társadalmi támogatást és kiemelt megbecsülést kell adni a pedagógusoknak és a közoktatásnak”.

„A válsághelyzetet – minden résztvevő bevonásával – őszintén feltáró és értékelő, a közös jövőképet felvázoló, annak eléréséhez kapcsolódó feladatokat, teendőket és felelősöket meghatározó, a nemzet emberi erőforrás-gazdálkodására vonatkozó

– írják, hozzátéve, hogy „meg kell határozni a közoktatás helyét, szerepét a 21. század kihívásaira választ adó magyar nemzetstratégiában”.

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2022. október 14. 17:18
Az MTA elvtársai is megszólaltak, már vártuk! :) Nem akarnak kimaradni, kell nekik a pályázati lóvékhoz a 'társadalmi jópont'.
Szedlacsek
2022. október 14. 15:35
Kivel kéne miről "nemzeti minimum"? Mivel a minimum szint alatt vagytok, szó sem lehet veletek bármi alkuról. Sőt, a kezdeti lépés az mta felszámolása kell legyen, a szív alakú, piros ágyacskátokkal együtt.
AnyádSeSzeret
2022. október 14. 14:18
Nofene, eddig a tanárok bére volt a fájó pont, most meg a tananyagról derül ki, hogy nem jó? Lassan kiderül, hogy PDSZ és MTA is tolni akarja az ellenállást, mindegy mi ellen?
Takagi
2022. október 14. 14:13
Az MTA mennyi kézzelfogható, látványos hasznot hozott edig az országnak? Tisztelet a kivételeknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!