Meghosszabbodhat a fiatalok SZJA-mentessége – itt az új családtámogatási intézkedés

2022. szeptember 27. 10:53

A fiatal szülők akár 30 éves korig élvezhetik majd a jövőben az adómentességet.

2022. szeptember 27. 10:53
null

A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette:

ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

– számolt be az MTI.

A Mi Hazánk szerint nem elég hatékonyak a kormány családpolitikai intézkedései

Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője úgy véli nem elég hatékonyak a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz.

Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít.

Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé tételét. Szerinte komoly intézkedésekre lenne szükség, hogy a nők hamarabb vállaljanak gyermeket.

Orbán Viktor miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy

idén 670 milliárd forint személyi jövedelemadót fizettek vissza a családoknak.

Szerinte a családi adókedvezmény, illetve a nyugdíjon kívül bármilyen juttatás inflációhoz kötése – a szankciós politika okozta infláció mellett – azonos lenne a biztos államcsőddel.

Azt el tudja fogadni – mondta –, hogy minél inkább emeljék meg azokat a családtámogatási elemeket, amelyek fontosak az embereknek. A nyugdíjakat az inflációhoz kötik, ennél többet a magyar gazdaság sem most, sem a következő években nem tud vállalni - mondta.

Decemberben véglegesítik a 2023-as költségvetést

Szólt arról is, hogy decemberben véglegesítik a következő évi költségvetést és akkor lesznek újabb családpolitikai intézkedések.

Példaként említette, hogy terveik szerint lesz olyan intézkedés, ha valaki már betöltötte a 25. életévét és már nem jár neki az szja-mentesség, de vállalja, hogy szül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között,

akkor 30 éves koráig tovább élvezheti az adómentességet.

 A kormányfő szerint nem lesz online oktatás – idézte a kormányfőt a Távirati Iroda.

A kormány egy létező demográfiai kihívásra igyekszik megoldást találni

A Portfolió gyorsértékelése szerint a beharangozott családtámogatási elem egy vadonatúj lépést lenne, gyermekvállalást ösztönző célzattal. Ugyanakkor beleillik a kormány eddigi adópolitikájába. Mint ismert, a fiatalok 25 éves korukig szja-mentességet élveznek, négy gyermek után pedig örök életre szóló szja-mentesség jár az anyáknak.

A portál cikkében arra is rámutatott, hogy a tervezet intézkedéssel évtizedes trendekkel menne szembe a kormány. Hiszen a nők Magyarországon is egyre később vállalnak gyermeket, vagyis a kormány egy nagyon is létező demográfiai kihívást azonosított és igyekszik rá megoldást találni – hívták fel a figyelmet.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. szeptember 27. 15:08
Orbánnak teljesen elment az esze.
foldizs
2022. szeptember 27. 13:45
Na most akkor a fiatal szülők vagy csak a nők - akik jó eséllyel amúgy sem tudnak olyan könnyen visszamenni dolgozni?
Orbanophyl
2022. szeptember 27. 12:59
Ez így nem jó motiváció. Szerintem az lenne hasznos, ha a nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora közt megszüli első gyermekét, akkor a 2 év gyed letelte után 5-10 évig élvezheti az adómentességet. ÉS HA sorban érkeznek a kistesók, akkor az UTOLSÓ UTÁN kezdődik az 5-10 év szja mentes időszak.
Szekelynegyes
2022. szeptember 27. 12:41
Ha egy magyar nő 5 évig akarja még élvezni az SZJA mentességet akkor 23 éves koráig szülni kell (2 év gyeddel számolva utána) erre nem sok példa lesz. Aztán meg 30 éves koráig nem fog szülni, mert bukná az adómentes jövedelmét. 30 éves kora felett meg kevesebb lesz a fizetése az újra bejövő adó miatt. Ez az egy gyerekes családmodellt segíti majd. Úgy lett volna értelme ha a nő 40 éves koráig adómentes marad ha szül 2 gyereket legalább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!