Jászai Gellért a Vodafone-tranzakcióról: Ez nem államosítás, hanem a kormány egyik legrégebbi nemzetstratégiai céljának megvalósítása

2022. augusztus 30. 10:16

„Az állami szerepvállalás nemzetközi szinten is teljesen normális és egészséges a közszolgáltatások és olyan stratégiai iparágak tekintetében, mint amilyen a távközlés” – mondta a 4iG elnök-vezérigazgatója, aki nemzetközi példákat is hozott.

2022. augusztus 30. 10:16
null

„Ez egy stratégiai akvizíció, amely legalább olyan horderejű és jelentőségű lehet a magyar távközlés történelme, modernizálása vagy a piaci pozíciók szempontjából, mint amilyen a Matáv 29 évvel ezelőtti értékesítése volt” – jelentette ki az Indexnek adott exkluzív interjújában Jászai Gellért, a Vodafone-ban 51 százalékos tulajdonrészt szerző 4iG elnök-vezérigazgatója.

Régi cél valósult meg

Az interjúból olyan részletek is kiderültek, hogy mi történt a vételi ajánlat előtt. Kiderült: nem a kormány kereste meg Jászait, hanem az üzletember fordult a kormányhoz – miután beszélt a Vodafone Group akvizíciós területének vezetőjével. Orbán Viktor Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert jelölte ki a tranzakcióval kapcsolatban felelősként, vele egyeztetett Jászai.

Ez nem államosítás, hanem a kormány egyik legrégebbi nemzetstratégiai céljának a megvalósítása a magán- és állami tőke összefogásával

– szögezte le Jászai Gellért.

„Az állami szerepvállalás nemzetközi szinten is teljesen normális és egészséges a közszolgáltatások és olyan stratégiai iparágak tekintetében, mint amilyen a távközlés. A távközlési infrastruktúra és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások egyfajta digitális közműként, hasonló stratégiai jelentőséggel bírnak, mint a vezetékes ivóvíz vagy az elektromos áram. A szektor privatizációja és a nagy nemzetközi távközlési vállalatok beengedése a hazai piacra úgy zajlott, hogy közben az állam és a hazai magántőke is hosszú időre kiszorult ebből a stratégiai iparágból. A Vodafone-tranzakcióval ez az állapot változik meg” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató, aki úgy érvelt: az államok mindvégig törekedtek arra, hogy meghatározó tulajdonrészük maradjon a stratégiai szolgáltatókban.

A példa kedvéért a Telenorban a mai napig 54 százalékos a norvég állam tulajdona, a svájci Swisscomban 51 százalékos az állami jelenlét, a Magyar Telekom anyavállalatában, a Deutsche Telekomban, amely egy hatalmas világcég, több mint 31 százalékos tulajdonrésze van a német államnak, az Orange-ban a francia állam pedig 23 százalékos részvényes” – sorolta a példákat Jászai.

Legkésőbb 12 év múlva megtérül

Az interjúban rákérdeztek a 715 milliárd forintos vételárra is, és rögtön fény derült egy csúsztatásra: a 715 milliárd nem vételár, hanem vállalati érték, a kettő egyáltalán nem ugyanaz. „A vállalati érték az adóssággal együtt értendő, tehát a ténylegesen fizetendő vételárat az adósság csökkenti, ahogy csökkenthetik más tételek is, amelyek az átvilágítás során merülhetnek fel” – mondta Jászai.

És hogy hogyan függ össze a Vodafone-tranzakció az esetleges közalkalmazotti béremelésekkel? A Vodafone egy profitábilis, nagy jövedelemtermelő képességű vállalat lehet, amely ha stabil hozamokkal rendelkezik, nem viszi ki az országból a megtermelt javakat, hanem inkább hazahozza. Ezáltal az adóbevételek mellett

a megtermelt profitot újra eloszthatja az állam a költségvetés részeként az általa preferált célokra.

Arra a riporteri felvetésre, hogy talán ilyen nehéz gazdasági időszakban nem biztos, hogy ez a legfontosabb kiadás, amire az állam a közpénzeket fordíthatja, Jászai úgy reagált, hogy egy vállalatot akkor lehet megvásárolni, amikor eladóvá válik, „és sajnos nem akkor, amikor mi akarjuk, amikor számunkra a legalkalmasabb lenne”.

Az interjú végén az elnök-vezérigazgató a megtérülési kérdésekre válaszolva elmondta: „konzervatívan számolva sem lesz több 10-12 évnél a megtérülés”. „De ahhoz, hogy ezt pontosan meg tudjuk mondani, először át kell világítanunk a Vodafone Magyarországot, látnunk kell a könyveket, a számok alapján pedig pontosabb szinergiahatásokkal is kalkulálhatunk majd” – tette hozzá.

Kapcsolódó

A 4iG a magyar állammal közösen megveszi a Vodafone Magyarországot

Az előfizetés-részesedés arányában a Vodafone a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője. Bővebben!

Az előfizetés-részesedés arányában a Vodafone a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mykee
2022. augusztus 30. 13:09
Mindig tetszett az amikor kizárólag az állam pénzén felhizlalt cégek vezetői komoly üzletember benyomását akarják kelteni. A nagy szöveg itt is megvan, aztán pár év alatt egy szinvonaltalan vacak lesz,de lesz több új előfizető a kötelezőleg odaterelt állami alkalmazottakból amire majd nagyon büszkék lesznek és bőszen veregetik jobb kezükkel a bal válluk hogy igen megcsináltuk.
nick89
2022. augusztus 30. 12:12
Jön a Vodafon Pegazus-csomag korlátlan internettel és kötelező bankkártyával. Mit nem értesz?
villogókékfog
2022. augusztus 30. 12:09
Akkor jövőre a vodafone állomány nem vonul ki a prájdra? És lmbt lógót sem fognak alkalmazni, mint pár éve? Ezt a csapást:-D
káli
2022. augusztus 30. 11:50
Ez nem államosítás, mondta a nímand strómann! DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!