Orbán „stratégiai populista” az FAZ szerzője szerint

2022. augusztus 05. 12:28

A miniszterelnöknek a magyar politika sajátosságai miatt nincs más választása, mint a szélsőségesekre célozni – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Georg Paul Hefty.

2022. augusztus 05. 12:28
null
Greczula Levente László

Orbán Viktor „stratégiai populista” – erre a következtetésre jut a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadásában szerdán megjelent elemzésében Georg Paul Hefty, a lap korábbi munkatársa. A szerző, aki bejáratott és megbecsült Magyarország-szakértőnek számít a németországi médiában, arra jut, hogy a magyarországi politikai kultúra egyenes következménye, hogy a miniszterelnök populista szólamokon játszik és a szélsőséges szavazóknak igyekszik kedveskedni – legyenek azok bal- vagy jobboldaliak.

Hefty szerint

legalább is Orbán Viktor vezetésével biztosan nem. A veterán újságíró Orbán tusványosi beszédére utal, amiben a miniszterelnök felvázolta, hogy hazánk 2030-ra nettó befizetővé válik majd az EU-ban, amire diplomáciailag, gazdaságilag, katonailag és szellemileg is alaposan fel kell készülni.

Orbán éppen olyan ügyesen képes hangosan pozíciókat építeni, mint hangtalanul lebontani azokat” – véli Georg Paul Hefty, aki egyébként a kastli kolostorban akkoriban működő magyar gimnáziumban érettségizett.

Orbán populizmusa a rendszerváltásban gyökerezik

A „rossz hír”, hogy Orbán Viktor egy populista, és alkotmányos okokból az is fog maradni – jelenti ki Hefty. „Csakhogy

ők többnyire ellenzéki politikusok, esetleg kisebbik partnerek egy kormánykoalícióban. Orbán ezzel szemben tizenkét éve az állam- és kormányfők Tanácsának tagja. Nem annak ellenére, hanem éppen azért, mert nyaktörő retorikát alkalmaz, legyen szó halálbüntetésről, migránsokról, vagy jelen esetben rasszokról” – állítja az egykori újságíró.

Orbán, akit Hefty csak örök néptribunusként jellemez, a szerző szerint már Nagy Imre újratemetésén is megvillantotta populista képességeit. Ennek – írja Hefty – stratégiai oka van. „Határozottabban akar fellépni a külfölddel szemben, mint ami gyenge országa jelentőségéhez illene” – írja a Frankfurter Allgemeine szerzője, aki szerint Orbán 2002 óta fáradhatatlanul üldözi azt a kétharmados többséget, amit populista beszédek és intézkedések nélkül egyszerűen nem lehet elérni.

Hefty szerint a magyar politika mindig is attól szenvedett, hogy – egyébként a társadalom magatartásának megfelelően – a politikai szereplők kölcsönös bizalmatlansággal szemlélték egymás tevékenységét. „Aki itt nem használja ki gátlástalanul a teljhatalmát – mint a nyilaskeresztesek Hitler idején és a kommunisták a Tanácsköztársaság alatt, illetve a Sztálin- és később a Kádár-korszakban –, hanem versenyhelyzetben akarja megállni a helyét, annak

– jelenti ki a szerző. Hefty szerint ez a fajta magatartás már a rendszerváltás előtt is jellemző volt a politika szereplőire, ezért is határoztak meg olyan sok területet, ahol csak kétharmados többséggel lehetett jogot alkotni.

Mikor lehet vége a populizmusnak?

A Fidesz a Gyurcsány visszatérése miatti félelmében harmincötre növelte ezeknek a területeknek a számát. Hefty szerint ez azzal jár, hogy Magyarországot lényegében csak kétharmaddal lehet kormányozni – és megfordítva: az ellenzéknek alapvetően elegendő lenne a parlamenti mandátumok egyharmadával és még egy székkel rendelkeznie, hogy képes legyen hosszú távon korlátozni a kormány lehetőségeit.

A kétharmados többség utáni hajszában Orbán nem korlátozhatja magát az általános értelemben vett polgári szavazók meghódítására, akiket a többi párt is meg akar szólítani, hanem a szélsőségesen bal- vagy jobboldali érzelmi szavazók felé kell nyúlnia” – állapítja meg Hefty, aki szerint az a legfontosabb, hogy olyan témát kell találni, amely a magyarok egzisztenciális félelmeire hat. Ezért kell Orbánnak félelemkeltő kijelentéseket tennie például a demográfiai katasztrófákról.

Georg Paul Hefty szerint hazánkban egyhamar nem lesz vége a populizmus korszakának,

elvégre Gyurcsány Ferenc is magabiztosan játszik az ilyen szólamokon. A szerző szerint minimum a kétharmados törvények intézményének eltörlésére lenne szükség ahhoz, hogy a miniszterelnöknek ne kelljen a szélsőséges szavazókra céloznia a populizmussal.

A nyitóképen: Orbán Viktor a dallasi CPAC-rendezvényen. Fotó: ZACH D ROBERTS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2022. augusztus 06. 14:50
Hefty Gyuri bácsi mesterien uralja a hybrid demokrácia szóhasználatát. De mi is a tartalma a "stratégiai populist" fogalomnak ? Mi már jó pár hybrid demokráciával találkoztunk: népi-demokrácia, szocialista-demokrácia, stb. Lehet, hogy egy "stratégiai populist" azért is ennyire ellenségese ennek a hybrid demokráciának, mert a "demokrácia" bevezetésének a stratégiáját követi, azaz nem a politologusok által programmozott "véleményt" követi, hanem szavaztatni akarja a "populót" arról, hogy akarja-e azt az alternatívát amit a kormány szeretne.
néhai Ch.Pilot
2022. augusztus 06. 11:35
Georg Paul "Hefty Bag" írását olvashatták, a Kedves idelátogató Olvasók.
fatman
2022. augusztus 05. 16:30
jaja, populizmus, néptribunus... vagyis igazi népképviselet, nem egy kitudja milyen (általában téves) ócska elit által felkapott ideológia ráerőltetése a társadalomra, bármilyen áronm hanem az alulról jövő érdekek képviselete... sztem ez a demokrácia... a progresszívek és globalisták meg elmehetnek a pokolba!!! :)))
Menhetten
2022. augusztus 05. 15:58
Orbán CPAC Texas cirkusza talán a magyar média egyik legjobban szervezett hazugsága. 1. Először is Orbánt nem hívták meg a CPAC-ra, ő fizetett a részvételért. CPAC egy üzleti vállakozás, egyfajta szélsőjobboldali show amelyen Amerikában aktív európai politikus, nemhogy miniszterelnök, soha nem vett részt. Ez egy tipikusan amerikai republikánus vándorcirkusz amelyen szombat este Trump elnöknek is jelenése lesz. 2. A résztvevők döntő töbsége hétvégére érkezik. Orbán egy majdhogynem üres teremben beszélt a dallasi hotel nagytermében. A rendezők jőpénzért eladtak neki 30 percet, talán egyszer azt is megtudjuk mennyibe került ez az országnak. Mert Orbán Amerikában jelentéktelen figura és ma már csak a rasszista és antiszemita beszólásaival kerül a címlapokra. 3. Az Orbánék által fizetett lobbisták még „helyi magyarokat” is, lelkes tapsolókat is felhajtottak Dallasban, azokat egy Magyarország feliratú pólóban beterelték a terembe, elvégre valahogy meg kellett tölteni néhány sort az előadóteremben.. 4. A milliárdokba került médiatrükköt a meggyengült, bukásra álló Orbán nemzetközi renoméjának bizonyítékaként próbálták eladni... de az több okból is félresikerült. Orbán egycsapásra elveszítette amerikai támogatóinak döntő többségét, George Pataki vagy Arnold Schwarzenegger ma már nem állnának vele szóba.. 5. És amikor azzal dicsekedett hogy sok amerikai vállalat fektet be Magyarországon, meg hogy ellenzi a 15%-os minimáladót... megdermedt a terem. A republikánusok éppen azt hírdetik hogy alacsony adójú országokba viszik ki az amerikai munkahelyeket... azokat mielőbb vissza kell hozni. Orbán Biden elnököt is ostorozta azért mert felmondta a magyar-amerikai adóegyezményt de Bidennel ebben a legtöbb republikánus is egyetért... 6. Remélem egyszer tanítani is fogják Orbán útját mint az egyik legdrágább és leghaszontalanabb médiatrükkjét... A fotók jól mutatják hogy csupán a terem felében voltak nézők a terem 2/3-a üres volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!