Ferencvárosi médiaügy: Baranyi hadat visel a képviselő-testülettel szemben

2022. augusztus 27. 15:00

A polgármester már a következő önkormányzati választásra készül, ezért van szüksége a helyi magazin kirúgott főszerkesztőjére, Vágvölgyi B. Andrásra, ő teremti meg a számára a nyilvánosságot.

2022. augusztus 27. 15:00
null
Almási B. Csaba

A Ferencvárosi közállapotokról, az önkormányzat körül kialakult botrányokról, a polgármester önkényes vezetői módszereiről gyakorlatilag az új városvezetés munkába állása óta folyamatosan hallani. De ami most zajlik a IX. kerületben, az még pontosabb látleletet ad az ottani történesekről, bár elvileg „csak” a helyi média ügyéről van szó. Bár tény, előre be volt kódolva a rendszerbe, hogy nem lesz zökkenőmentes a városrész irányítása, hiszen Baranyi Krisztina már a 2019-es önkormányzati választás előtt összeveszett az elvileg őt támogató ellenzéki pártokkal, hiszen ez utóbbiak a momentumos Jancsó Andreát szerették volna indítani, de az ott élő balliberális szavazók Baranyit támogatták az előválasztáson, aki 2019 novemberében meggyőző fölénnyel győzte le a fideszes ellenfelét, Bácskai Jánost.

Alig foglalkozott ferencvárosi eseményekkel

Májusban robbant a médiabomba, amikor a Baranyi ötletére létrejött Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. ügyvezetője, Hagymási Zoltán kirúgta a 9 Magazin főszerkesztőjét, a balliberális körök meghatározó újságíróját, Vágvölgyi B. Andrást. A cégvezető a nyilvánosság előtt nem indokolta meg a döntését, de az érintett és a polgármester elmondása szerint az volt a lapkészítő bűne, hogy nem járt be rendesen a munkahelyére, nem jelentette be időben a szabadságát.

Bár egy újságíró nem tartózkodhat állandóan a szerkesztőségben, rá is vonatkoznak a szabályok, ráadásul Vágvölgyi időnként lebukott, hogy munkaidejében a maszek ügyeivel, más munkáival foglalkozott. Mégsem ez lehetett a kirúgás hátterében, sokkal inkább az, hogy Baranyit és az alpolgármestereit leszámítva – ez utóbbiakat is rendszeresen támadja az ellenzéki koalíció – a városvezetésben senki nem volt elégedett a lappal, gyakorlatilag az összes képviselőt felháborította, hogy alig foglalkozik Ferencváros történéseivel,

a cégvezető tehát az ő elvárásainak akart megfelelni.

Baranyit nagyon felháborította Vágvölgyi menesztése, azt állította, ő sem tudott arról, hogy ilyen tervei vannak Hagymásinak. Információink szerint azonban ez nem igaz, a médiacég vezetőjével egyeztetett erről, de nem tudták egymást meggyőzni. A lépés mégis Hagymási székébe került, eltávolította őt a testület – holott elvileg nekik tetsző döntést hozott. Úgy tudjuk, azért, mert Baranyi ezek után ellehetetlenítette volna a munkáját, mindenhol keresztbe tett volna neki, ezt pedig a cégvezető nem akarta már megvárni. S a képviselők még jót is tettek vele, hiszen így tisztességes összegű végkielégítéssel, békében távozott.

Két tartózkodás volt, a Fidesz nem szavazott

Ezek után DK-s nyomásra került volna a Kft.-hez Hoffmann György, Kálmán Olga parlamenti képviselő férje. De Baranyinak ez sem tetszett, élesen kikelt a gyurcsányista nyomással szemben, és vétót emelt a megválasztásával szemben. Így Hoffmann visszakozott, azt írta a képviselőknek, hogy „elképedve tapasztaltam, hogy a kerület polgármester asszonya ádáz harcot folytat a saját, ellenzéki többségű testületével, a választáskor őt támogató politikai pártokkal, és még ki tudja ki mindenkivel. Velem kapcsolatban egyetlen egy szakmai ellenvetést nem fogalmazott meg, a megnyilatkozásaiból kiderült, az a baja velem, hogy engem a saját testületének ellenzéki többsége választott meg és hogy van egy, szintén a médiában hosszú évtizedeket eltöltött feleségem, aki ma már ellenzéki politikus”.

Végül kompromisszumos javaslatként fogadták el a képviselő-testület 22-i ülésén ügyvezetőnek a cég felügyelőbizottsági elnökét. De Bencsik Márta megválasztása is érdekes körülmények között zajlott. Egyes információk szerint Baranyinak az volt a feltétele vele szemben, hogy vissza kell helyeznie Vágvölgyit főszerkesztőnek, de a polgármester erről nyilván nem beszélt egyértelműen, de nem is cáfolta. (Pár nappal később egyébként a Heti TV Pirkadat című műsorában azt mondta, a kirúgott főszerkesztő nagy valószínűséggel végre visszakerül a helyére, ami inkább arra enged következtetni, hogy a cégvezetőnek ezt kell tennie.) Az ellenzéki képviselők többsége hírek szerint

annak ellenére szavazta meg az előterjesztést, hogy korábban kikötötték,

csak akkor támogatják Bencsiket, ha egyértelművé teszi, hogy új főszerkesztőt keres, de ez nem történt meg (ezt az információt egyébként – mint az később kiderül a cikkből – Torzsa Sándor, az MSZP-DK-frakció vezetője cáfolta).

A Lokálpatrióta Deutsch László és a jobbikos Szilágyi Zsolt tartózkodott a voksolásnál, azaz udvarias nemet nyomott (ez utóbbi szintén megindokolja a cikkben, hogy miért döntött így). A Fidesz-KDNP pedig nem vett részt a szavazásban. Gyurákovics Andrea azt mondta a Mandinernek, ebben a kutyakomédiában nem akartak részt venni, és döbbenten fogadták, hogy a koalíció tagjai percek alatt megváltoztatták a véleményüket. Azt gyanítja a kormánypárti politikus, hogy a pártok országos vezetői rájuk szóltak, hogy ne legyen több botrány Ferencvárosban. Ám ő is úgy gondolja, Vágvölgyi helyett olyan lapfőszerkesztő kell, aki az itt élők tájékoztatása érdekében készíti el az újságot.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy Baranyi Krisztina

– magát a sajtószabadság harcias védelmezőjeként és bajnokaként feltüntetve –

önmagát építi fel, magának, a politikai jövőjének teremt minél szélesebb körű nyilvánosságot, s ehhez felhasználja az ismert balliberális újságíró szolgálatait. Másfél év múlva önkormányzati választások lesznek három ilyen év után pedig arra nem számíthat a polgármester, hogy az ellenzéki pártok újra támogatják, különösen azért, mert összeveszett a legerősebbel, Gyurcsányékkal, és nem csak az újság, hanem a Fudan-népszavazás miatt is. S csak akkor van esélye Baranyinak, hogy újra polgármester legyen, ha a ferencvárosi polgárok állnak mellette, márpedig őket csak a sajtó, a közösségi média útján tudja meggyőzni.

***

A polgármesternek más témája sincs

Torzsa Sándor, az MSZP-DK-frakció vezetője azt mondta a Mandinernek, nem igaz, hogy ők csak azzal a feltétellel szavazták volna meg Bencsik Mártát a médiacég élére, ha garantálja, hogy nem veszi vissza a 9 Magazin élére Vágvölgyi B. Andrást. Ilyen feltételt más, nem az ő frakciójukban dolgozó képviselők fogalmaztak meg. 

„Nem a képviselő-testület és nem is a polgármester asszony álláspontja alapján kell döntenie az új cégvezetőnek a főszerkesztő körül kialakult helyzetről. A két szakembernek kell tárgyalnia arról, hogy a médiacéget hogyan tudják kihozni a gödörből, s akármi is lesz a megbeszélésük eredménye – vagy visszajön Vágvölgyi, vagy új ember kerül a lap élére –, ezt a testületnek el kell fogadnia, a lényeg, hogy szakmai döntés szülessen” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Torzsa tavaly júniusban a frakciója nevében egy felháborodott hangú levelet írt a polgármesternek, a jegyzőnek és a médiacég korábbi vezetőjének, mert szerinte az előválasztáson induló DK-s jelöltről előnytelen fotó jelent meg, s ebben kivizsgálást, a felelős megbüntetését követelte, így különösen aktuális az a kérdésünk, mennyire elégedettek a lappal, szerintük Vágvölgyinek kellene-e továbbra is szerkesztenie. A szocialista képviselő szerint ez egy teljesen jelentéktelen ügy volt, amit korrektül átbeszéltek az újság illetékeseivel, hibáztak, előfordul. Egyébként – mint minden terméken – az újság színvonalán is lehet javítani, de azt, hogy milyen minőséget képvisel,

nem nekik, politikusoknak, hanem az olvasóknak kell megítélniük.

Az viszont biztos, hogy az itt élők számos kritikát fogalmaztak meg, bár igaz, hogy elsősorban nem a tartalmával, hanem a terjesztésével kapcsolatban, sokan ugyanis nem kapják meg – jelentette ki.

Ám ebben a nagyon nehéz gazdasági helyzetben, a fenyegető szociális válságban huszadrangú, hogy mi a helyzet a ferencvárosi médiában. Rendkívül szomorúnak tartom, hogy a polgármester asszonynak három hónapja más témája nincs, csak ez érdekli, ahelyett, hogy többek között a tömbrehabilitációval, a közterületeink állapotával, az aszály miatt kiégett zöld felületek rendbe hozatalával foglalkozna” – állította Torzsa Sándor.

Baranyi nem tájékoztatja őket semmiről

A város vezetését alkotó koalíció, az Új Pólus egyik tagja azonban nem szavazta meg Bencsik Mártát. Az egyébként jobbikos Szilágyi Zsolt azt mondta a Mandinernek, ő megkérdezte Bencsik Mártát – akit egyébként Hoffmann Györggyel ellentétben Baranyi Krisztina is támogatott –, hogy visszaveszi-e Vágvölgyi B. Andrást. Ám erre a médiacég most már megválasztott ideiglenes vezetője nem adott egyértelmű választ. Azt sem mondta, hogy erre nyomatékosan megkérte a polgármestert, de azt sem, hogy nem ő lesz a főszerkesztő, ezért tartózkodott. Hogy a többi képviselő ezek ellenére miért az igen gombot nyomta meg, erre azt mondta, valószínűleg azért, hogy végre törvényesen működjön a cég, rendeződjön a jogi, pénzügyi helyzete, és a dolgozók megkaphassák a fizetésüket

„Nekem Bencsik Mártával semmi bajom nincs, szakembernek tartom, azért nem támogattam, amit esetleg majd meg kell tennie” – fogalmazott Szilágyi. Amikor utaltunk Baranyi tévés interjújára, miszerint nagy valószínűséggel rövidesen Vágvölgyi áll ismét a lap élén, az önkormányzati képviselő kijelentette, az a szomorú helyzet, hogy nekik is Baranyi médiaszerepléseit kell figyelniük, hogy megtudják, mit tervez a kerületben, mert őket soha nem tájékoztatja előre semmiről,

csak sajtóból vagy az előterjesztésekből tájékozódhatnak.

Szilágyi kijelentette, új főszerkesztőre van szüksége. Egyrészt mert információi szerint gyakran nem járt be a munkahelyére, s ilyenkor többször nem otthonról dolgozott, hanem a magánügyeivel foglalkozott. „Egyik alkalommal, munkaidőben terepmunkára hivatkozott, de valójában egy vidéki filmfesztiválon volt, ahol – ha már ott járt – bemutatta a saját könyvét is. Nehéz lenne megmagyarázni, hogy ezzel az úttal hogyan szolgálta Ferencváros érdekeit” – érvelt a politikus. De ennél is nagyobb gondnak tartja, hogy 9 Magazin mindenről szól, csak nem Ferencvárosról. A lapban nem jelentek meg azok a fontos információk, amelyek szükségesek lennének a lakosság tájékoztatásához, nem számol be rendesen a testületi ülések döntéseiről, a kerületi eseményekről, a képviselők munkájáról, hónapokba telt például, mire elérték, hogy közölje az újság a városatyák fotóját, elérhetőségét, fogadóóráját – állítja.

Perli az önkormányzatot

Szilágyi azért sem tartja elfogadhatónak Vágvölgyit, mert perli az önkormányzatot, többmillió forintot követel, és a keresetlevelében több valótlan dolgot állít. Emellett nevetséges dolgot, például azt, hogy azért volt home office-ban, mert nem tudta, hogy a szerkesztőségben van wifi.

Baranyi Krisztina ennek ellenére azért ragaszkodik Vágvölgyihez, mert egyrészt már régóta ismerik egymást, az újságírónak jó kapcsolatai vannak a médiában, ezzel biztosítja tudja a polgármester szerepléseit, s gyakran a kerület vezetőjének a szája íze szerint születnek meg a cikkek. „Egyértelmű, hogy Baranyi Krisztinának, mint sok más ügyben, ebben az esetben is csak a saját, s nem a kerület, az itt élők érdekei számítanak” – jelentette ki Szilágyi.

Nyitókép: Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erősítéséért összehívott ülésén a Városházán 2020. szeptember 14-én.MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Borossy
2022. augusztus 29. 19:13
Kabaré
LancelotDuLac
2022. augusztus 27. 20:54
Baranyi egyre sötétebb - sok a drog, meg a pia teszi - egyébként attól rohad foga is, de inkább elissza meg cuccra költi a pénzét, minthogy rendbe rakja. "Borbélyhoz" is mehetne már legalább hajat mosni.
Kristály
2022. augusztus 27. 17:52
Ha ezt a hernyó nőt válasszak meg akkor megérdemlik hogy még bőr se maradjon a seggükön.
Lajoss
2022. augusztus 27. 17:12
A Baranyi Krisztina csak tiszteletet érdemel,küzd a sok korrupt disznóval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!