Aszódi Attila: Szükségünk van még egy atomerőműre, de nem Pakson

2022. augusztus 27. 08:28

„Európa nem teheti meg, hogy mérnöki potenciál és intelligencia szempontjából kiszolgáltatja magát a világnak” – vélekedett a szakértő.

2022. augusztus 27. 08:28
null

Szükség van még egy atomerőműre, megbízható termelőkapacitásra a földgázbeszerzési problémák miatt, ugyanis minden abba az irányba mutat, hogy a villamosenergia-igény tovább fog növekedni például az ipari folyamatok átalakulása és a közlekedés elektrifikációja miatt is – ezt mondta Aszódi Attila, okleveles energetikai mérnök, korábbi paksi ügyekért felelős kormánybiztos a Spirit FM Beszóló című műsorában.

Az ATV.hu azt írja: Aszódi Attila szerint rövid távon lesz egy keresletvisszaesés, mert a megnövekedett energiaárak a cégeket és a magánszemélyeket takarékosságra sarkallják, de hosszú távon egyértelműen emelkedni fog a villamosenergia iránti igény.

– fogalmazott a szakértő.

Pakson nem fér el még egy blokk

Aszódi hangsúlyozta: jó előre kell gondolkodni, mert az energetikai beruházások sok időt vesznek igénybe: sok évbe telik az előkészítésük és a megépítésük, de hosszú a megtérülési idejük is. Elmondása szerint

egy ilyen projektet előkészítése több mint tíz év.

„Szükség lenne arra a magyar villamosenergia-rendszerben, hogy további nagy atomerőművi egységet beépítsünk. Nem feltétlenül a Duna mellett, és nyilvánvalóan nem Pakson, mert ott nem fér el még egy blokk” – mondta.

A kis moduláris reaktorokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy ezek most felértékelődnek, mert meglévő piaci igényt tudnak kielégíteni és rövidebb az engedélyezési idejük is. Hangsúlyozta, hogy a világban óriási változás van ezen a területen, amiből Magyarországnak nem szabad kimaradni.

„Magyarország annak a harminc országból álló klubnak a tagja, ahol ma atomenergiát alkalmaznak. Nálunk van ennek kultúrája, van ehhez kapcsolódó oktatási és kutatási rendszer és van tízezernél több hozzáértő szakember. Ezt a potenciált fel kell használni ezen a területen is” – fogalmazott Aszódi Attila, a BME Természettudományi Karának dékánja.

A nap- és a szélenergia nem oldja meg a problémáinkat

Úgy véli, a jelenlegi válság egyik legjelentősebb üzenete Európa számára az, hogy „Európa nem teheti meg, hogy mérnöki potenciál és intelligencia szempontjából kiszolgáltatja magát a világnak. Európában világvezető cégek voltak, amelyek atomenergetikai technológiát tudtak tervezni, gyártani és működtetni. Ezt Nyugat-Európában szerintem hibásan a zöldpolitika leépítette. Ebből vissza kell lépni. Ezzel nem azt mondom, hogy le kell söpörni az asztalról a nap- és szélenergia projekteket. Ezek mennek már most is, nincsen ezzel semmi baj. De önmagában a nap- és a szélenergia nem oldja meg a problémáinkat.” – vélekedett a szakértő.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

 

Összesen 258 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2022. augusztus 28. 14:18
Vagy egy vízi erőműre Nagymarosnál.
kafabatka
2022. augusztus 28. 08:59
https://t.me/intelslava/36110 Ha már az energiánál tartunk,nálunk miért ilyen drága az előállítási költség? Nem olcsóbban kapjuk az olajat és földgázt? Paks nem a vill. e. szzükségletünk 40%-t adja?
polárüveg
2022. augusztus 27. 23:47
Aszódi úr is tudja, hogy atomerőművet földrengésmentes területre lehet csak építeni. Paks körzetén kívül csak két ilyen terület található még, de ezek nem felelnek meg. Az egyik a Mátra bizonyos pontja, amely kicsi és infrastruktúrálisan is rossz adottságú. A másik a Nyírségben található, a paksihoz hasonló méretű a földrengésmentes terület, jobb az infrastruktúrája, de két ok miatt itt nem telepíthető atomerőmű. Egyik a víz. Viszont Pakssal szemben a Duna túloldalán elfér még négy reaktor. Földrengésmentes terület, víz, infrastruktúra van. EZ AZ OPTIMÁLIS BŐVÍTÉSI HELY.
Innogreen23
2022. augusztus 27. 21:07
Évtizedek óta ezt pofázza minden szakember. A negyvenes években a múlt században atombombát tudtunk építeni. Az ötvenes években már atom meghajtású tengeralattjárót és hordozókat. Azóta van lehetőség, kisméretű, nagy üzembiztonságú regionális kis erőműveket építeni. Szakembert kéne képezni és kiserőműveket telepíteni politikuskáim. Azt tudnám miért azok a díszfaszok döntenek ilyen dolgokról, akiknek se eszük se képzettségük nincs. Meddig megy még ez az eszetlen agyatlan világ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!