Orbánt szeretik a szomszédos országok vezetői közül a legjobban a szerbek

2022. július 01. 08:56

A magyar miniszterelnök még a boszniai szerb vezért, Milorad Dodikot is megelőzte egy szerbiai közvélemény-kutatásban.

2022. július 01. 08:56
null

Orbán Viktort találják az egyik legszimpatikusabb vezetőnek a szerbek – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet az Azonnali ismertet.

A Demostat felmérésében többek között arról kérdezték a helyieket, hogy a világ és a környező régiók vezetői közül, kiről vannak a legjobb véleménnyel. Ebben a versenyben a győztes Vlagyimir Putyin  lett, 45 százalékos népszerűséggel. Ennek magyarázata lehet, hogy a szerbek mindenkor szipmátiával tekintettek Oroszországra, az 1999-es bombázások miatt pedig a lakosság jelentős része vált NATO-ellenessé.  A kutatás szerint Aleksandar Vučić szerb elnök jelenleg

mindössze csak egy százalékkal népszerűbb Szerbiában, mint az orosz államfő.

„Putyin nem csak bejutna a szerbiai választások második fordulójába, de akár le is győzhetné Vučićot” – mondta Zoran Panović, a Demostat programigazgatója.  világ vezető politikusainak helyi népszerűségi listáján egyébként Hszi Csin-ping kínai elnök (12 százalék), Emanuel Macron francia elnök (11 százalék), Olaf Scholz német kancellár (5 százalék) és Recep Tayyip Erdoğan török vezető (3 százalék) követik az orosz államfőt.

Külön vizsgálták a szomszédos országokat is. Itt Orbán Viktor lett a győztes.

A magyar miniszterelnökre 37 százaléknyi szerb gondol szimpátiával, ezzel Orbán megelőzi a boszniai szerbek vezetőjét, Milorad Dodikot, akiről a válaszadók 28 százaléka nyilatkozott pozitívan.  Őket követi Borut Pahor szlovén államfő (5 százalék), Zoran Milanović horvát (3 százalék) és Sztevo Pendarovszki észak-macedón elnök (2 százalék).

A kutatásból többek között kiderült az is, hogy a válaszadók úgy fele (51 százalék) Szerbia EU-csatlakozása ellen szavazna jelenleg, továbbá a megkérdezettek 80 százaléka szerint az országuknak nem kellene szankciókat bevezetnie Moszkvával szemben.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
piscsik
2022. július 01. 19:19
Mi is nagyon szeretjük a szerbeket
KBA98
2022. július 01. 16:38
Drága Főnök! Ez már a mihez képest kategória! A szerbek csak bajt csináltak a történelmet végig pillantva! A V4-ek meg említésre sem méltóak!
Vakfolt
2022. július 01. 11:04
Nem úgy volt, hogy utálják?
AKissLaci
2022. július 01. 09:59
"Orbánt szeretik a szomszédos országok vezetői közül a legjobban a szerbek" Persze. Ennek csak egy része, hogy amikor Főni megszólal, az usque kompatibilis az átlag, nem-libsi szerb néplélekkel. A másik meg az, hogy a (megállj, kutya!) szerb politika rájött, hogy jó velünk bizniszelni. Két apróság, gondolatébresztőnek: - azokat a magyar árukat, amiből feleslegünk van és 2014-es szankciók óta nem tudunk eladni a ruszkiknak, rendszerint a szerbeknek adjuk el, akik szépen becsomagolják, és elpasszolják a ruszkiknak, mint szerb - mondjuk - Kalmopyrint. Némi felárral, persze. - a magyar gázszükséglet legnagyobb része Szerbián keresztül jön Kazahsztánból. A szerbek jól keresnek a tranzítdíjon, amely infrastruktúra kiépítéséhez kábé annyi közük volt, mint a kínaiak által pénzelt Pireusz-Budapest vasútvonalhoz. Sika-kasza-léc, ahogy Kispálék mondták, leszámítva a lécet. - nemcsak a magyaron - az ukránon is! A fasz hoholok ugyanis - nemzeti felbuzdulásilag - nem vesznek az oroszoktól energiahordozót. Ők "kazahot" vesznek! (és fizetik rá - többek között - a szerb és a magyar tranzitdíjat) Ami azért vicces, mert például a teljes kazah gáztermelés az orosz állam által tulajdonolt Gazprom kezében van. De legalább háromszor annyiba kerül, és nem "orosz", hanem "kazah". Az úgy egész más! A vicc kedvéért: a szerbek már évek óta tárgyalnak az EU-csatlakozásról. Egy új kvk szerint jelen pillanatban a lakosság 35%-a pártolja a csatlakozást a buzibárhoz - 44%-a meg ellenzi. Mókás lesz, amikor azt mondják, hogy jöhetnek, és kiírják a népszavazást...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!