Karácsony részlegesen lekapcsolná a díszkivilágítást Budapesten

2022. június 28. 08:25

A főpolgármester számít az európai forrásokra és a kormány partnerségére is.

2022. június 28. 08:25
null

Az Index arról tudósít, hogy hétfőn tartották az első „Energiacsúcsot” a Városházán, amelyről Karácsony Gergely főpolgármester számolt be a Facebook-oldalán. Bejegyzését úgy kezdte, hogy „az elmúlt években az önkormányzatoknak súlyos kihívásokkal kellett szembenéznie, ilyen volt a járvány és ilyen a gazdaság-, az energia- és a klímaválság is”. A főpolgármester szerint az energiaválság és a növekvő energiaárak a „hétköznapok realitása”, de „alapvető demokráciai kérdés is egyben”. Bejegyzésében kritikával illeti a kormányt: szerinte „az elmúlt években sajnos nőtt Magyarország Oroszországtól való energiafüggése”.

A főpolgármester szerint se Európa, se Magyarország és így Budapest sem függhet tovább az orosz gáztól.

Ezért szerinte „fel kell pörgetni az energiatakarékossági és a megújuló energiatermelési beruházásokat”.

Javaslatok

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az elmúlt évtizedben Magyarországon elmaradtak a „zöld és fenntarthatósági beruházások”, ezért szerinte a klímaválsággal is nehezebb dolgunk van. Posztjában kiemelte: Budapesten az európai nagyvárosok között a második legnagyobb mértékben nőtt az átlaghőmérséklet 50 év alatt. Így a fővárosban már 4 fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint fél évszázada.

A csúcson négy javaslatot tettek:

– felgyorsítanák a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését, így ezzel a gyors intézkedéssel két órával rövidítik a díszkivilágítást –

a nyári időszakban csak 11 óráig lesz díszkivilágítás;    

– folytatják a fővárosi intézmények energiakorszerűsítését, a főpolgármester beszámolója alapján, a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig hűtik, a téli hónapokban legfeljebb 20 fokig fűtik a budapesti épületeket;    

– továbbá folytatják „a kevesebb energia- és üzemanyag-felhasználást célzó közlekedési beruházásokat és járműcserét”;    

– ezeken túl meghirdetik a Fővárosi Önkormányzat energiafüggetlenségét. Karácsony Gergely posztja szerint „talán ambiciózusnak hangzik, de nagyon is megvalósítható” ez az intézkedés, így 2030-ra el szeretnék érni, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek – a főpolgármester szerint a fővárosi közművek energiaellátása ezzel „nem függene sem Oroszországtól, sem a mindenkori kormánytól, sem az energiacégektől”.

Karácsony Gergely főpolgármester a bejegyzését úgy zárja: „ezekhez természetesen szükség van az európai forrásokra és a kormányra partnerségére is. Budapest kész és képes arra, hogy európai kapcsolatrendszerét, európai lobbierejét használja a források megszerzése érdekében. A források igénybevételéhez azonban az is kell, hogy

és Magyarország hozzáférhessen az európai uniós forrásokhoz”.

Kép forrása: Facebook

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2022. június 28. 14:55
Szerintünk teljesen le kéne, Karácsonyit!
Kristály
2022. június 28. 10:50
Karácsonyit kellene levágni a levegő vételi lehetőségtől.
Osztap Bender
2022. június 28. 10:40
"A főpolgármester szerint se Európa, se Magyarország és így Budapest sem függhet tovább az orosz gáztól." Neked kellene valahol "függeni" te balfasz. Mivel hazánknak nincsenek gázmezői, valahonnan be kell szerezni a terméket. Ha el tudsz igazodni egy térképen, a forrás egyértelműen adódik, és ez Oroszország. Nem veszed vagy nem akarod észre venni, hogy mindez (még a háború is) a szaros jenki palagáz irdatlan áron való értékesítése érdekében folyik. És mindezt velem és a többi szerencsétlen fasszal akarják megfizettetni. Gondolom te a jól megérdemelt fizetésedből majd tudod azt fizetni, mi magyar emberek meg melegedjünk a gyertya lángja mellett. Azt pedig lefogadom, hogy a Dohány utcai zsinagógában (meg nálatok is) télen is lesz ingyen fűtés. (Persze a mi pénzünkből.)
Gazsi Bácsi Lótetű
2022. június 28. 10:07
Na! Ez a nyugatmajmoló balfasz-jóska is beépítette a kommunikációjába a klímázást, betolja mindenhova, ahol helye sincs. Az ilyeneket nagyon messzire el kell zavarni, a bőrszínekkel operáló Niedermüllerekkel egyetemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!