A kereszténység kétezer éve nem magánügy

2022. június 06. 09:00

A pünkösdi csoda a más nyelvet beszélő népek közös tapasztalata, az egyház születésnapja. Egyúttal egy valóban európai élmény.

2022. június 06. 09:00
null
Kacsoh Dániel

Az, hogy a hit nem (csak) magánügy, nem magány-ügy, vagyis nem csak az egyes hívők személyesen megélt élménye, a kereszténység esetében nagyjából kétezer éve, szinte rögtön Krisztus kereszthalála és feltámadása után eldőlt. Mégpedig Pünkösdkor.

A Szentírás így ír az eseményről:

„Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen (az emeleti teremben) mindnyájan együtt voltak az apostolok. Hirtelen zúgás támadt az égből, mintha heves szélvihar közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol együtt voltak. Majd lángnyelvek tűntek fel, és szétoszolva leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és nyelveken kezdtek beszélni, ahogyan a Lélek indította őket. Ez idő tájt vallásos férfiak tartózkodtak Jeruzsálemben, minden népből az ég alatt. Amikor ez a zúgás támadt, nagy tömeg verődött össze. Nagy volt a megdöbbenés, mert mindenki a saját nyelvén hallotta, amint beszéltek.”

Hogy valóban megtörtént a csoda, avagy az Apostolok cselekedeteiből származó citátum pusztán sommásan, a Szentléleknek tulajdonítva leír egy hosszabb folyamatot, melynek során a halálból való megváltottság örömhíre a zsidóságtól eljutott más népekig, akik ezt el is fogadták, a racionalitás eszközeivel aligha igazolható. Mondhatni, hit kérdése.

Ám az tény: az „új vallás” a római kor utolsó századaiban rohamosan terjedt, olyannyira, hogy a többistenhitre épülő, „több nyelvet beszélő” birodalom – az üldöztetés véres aktusait követően – igen hamar a legfelsőbb szinten magáévá tette azt. Hogy jót tett-e a kereszténységnek az immár összeomló impériumban az államvallássá emelkedés, lehet vita tárgya, ám mégis: ennek nyomán lett

a Krisztus-hitból fakadó értékrendszer a kavargó, majd újraformálódó Európa alapja. Fundamentuma.

Ez még azok számára is faktum, a mai napig megélt valóság, akik tagadják Isten létét vagy akár az egyházak létjogosultságát.

Amit bizonyosan tudunk, hogy annak idején egy bizonyos Szent Pál apostol, aki vallásos zsidóként – már a pünkösdi csodát követően - maga is felvette a keresztények hitét, elhatározta, hogy nem tartja azt meg szűkebb pátriájának, hanem másokkal is megosztja. És ehhez kihasználta az akkori kor legmodernebb kommunikációs eszközeit: szónokolt, rengeteget utazott, közösségeket szervezett, majd intenzíven levelezett. Kapcsolatokat épített és tartott meg. Nyilvánosságot alkotott, amit az egyház szolgálatába állított. Nem zárta meggyőződését a templom falai közé, nem tartotta azt meg magának, ahogy nem ódzkodott ehhez igénybe venni az akkor elérhető leghatékonyabb módszereket. A kereszténység pedig terjedt és terjeszkedett, lassan áthatotta a korabeli társadalom minden szegletét, ember- és világformáló erővel.

A kezdetek tanulsága alighanem lecke és üzenet a mai kor számára is. Egyrészt: vissza kell találni a forráshoz, magához a krisztusi örömhírhez, ami minden ember számára egyénileg megélhető kincs. Aki hisz a halál utáni életben, a szenvedést ennek tükrében el tudja fogadni, boldogabb lehet, mint akinek ez nem adatik meg. Ugyanakkor a keresztény hit mindenekelőtt a szeretetről, sőt, a Megváltó példája szerint egyenesen az ellenség szeretetének parancsáról szól. Ami kétezer éve és ma is valódi forradalom, hiszen finoman szólva sem következik az alapvető ösztöneinkből.

Mindazonáltal azt is tanítja ez a mostani ünnep, hogy

a hívő embert nem lehet „bezárni” a saját világába. Az elmúlt évszázadokban többen megpróbálták, jakubinusok, kommunisták, nácik – most pedig a szélsőliberális kánon „apostolai” törekednek erre. Hiába.

Hogy miben és hogyan higgyen, a szekuláris állam sem mondhatja meg az állampolgárnak, ám a kereszténység értékvilága akkor is áthatja az életünket meghatározó struktúrákat, szokásokat, hagyományokat, ha ezt nem akarjuk tudomásul venni. Európában így van ez lassan kétezer éve, Magyarországon – a történelem viharai és eleink bűnei dacára – immár ezer éve.

Pünkösd a hitét a népek között hirdető egyház születésnapja, egyúttal ünnepe annak, hogy a különböző nyelvet beszélő, olykor vitázó és konkuráló népek között lehet egység és megértés egymás irányában. Az Unió alapításakor egyébként így látta ezt például Robert Schuman is, akit a kései utódok mintha szeretnének már elfelejteni, meghaladni. Lehet álom vagy utópia, de mi ez, ha nem valóban európai gondolat?

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. június 06. 16:00
"Ez még azok számára is faktum, a mai napig megélt valóság, akik tagadják Isten létét vagy akár az egyházak létjogosultságát." Ha egy a keresztény isten, az atya, a fiú meg a szentlélek, mert ő számtanból is zseni, akkor miért kell neki 80 keresztény egyház csak Magyarországon? Ez valami vörös összefogásos logika, hogy attól hiszik erősebbnek magukat a keresztények, hogy minél több egyházba osztódnak szét?
Akitlosz
2022. június 06. 15:47
"Ez még azok számára is faktum, a mai napig megélt valóság, akik tagadják Isten létét" A keresztények azok, akik tagadják több ezer isten létét. Csak a saját istenüket tűrik meg, senki másét, semelyik másik istent.
Akitlosz
2022. június 06. 15:46
De az. Semmiféle joguk nincsen a keresztényeknek a vallásukat másokra erőltetni. A keresztényeknek sincsen. Ahogyan a muzulmánoknak sincsen és másoknak sincsen. A keresztény vallás nem magyar vallás, nem európai eredetű vallás, elnyomja az európai népek isteneit, vallását, kultúráit. A magyaroknak van saját istenük. Nincsenek rászorulva a keresztények istenére. Ahogyan a többi európai nép sincsen. https://www.youtube.com/watch?v=RYL4N32G4Qs
Draco Paladin
2022. június 06. 14:17
Na most ti se europaiak, se keresztények nem vagytok, farizeus gecik annál inkább, Jézus az ilyeneket zavarta szét ostorral.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!