Kirúgták Vágvölgyi B. Andrást a IX. kerületi lap éléről

2022. május 30. 19:10

A Magyar Narancs egykori főszerkesztője májusban 5 napig nem jelent meg a munkahelyén, és szabadságot sem kért.

2022. május 30. 19:10
null

Vágvölgyi a 9 magazint országos politikai hírek baloldali narratívájával színesítette, de a lap elmúlt kétéves működése alapján tartalmi kifogást nem fogalmazott meg vele szemben senki. Távozásának más az oka – számolt be az Index.

„A IX. kerületi újság egy olyan laboratóriumhoz hasonlít, amelyben kipróbálható, milyen is lenne egy olyan ország, amelyet nem a Fidesz vezet” – ezt mondta a 9 magazin frissen kinevezett főszerkesztője, Vágvölgyi B. András 2020 nyarán egy sajtóbeszélgetésen. Akkori mondatait új megvilágításba helyezi, hogy

súlyos tényállítások nyomán Vágvölgyit a Ferencvárosi Önkormányzat kiadója május végén kirúgta a főszerkesztői állásából.

Az Index szerint először a kerület pályázat útján keresett főszerkesztőt, Vágvölgyit még 2020 nyarán egy független bizottság választotta meg a IX. kerület lapjának, a Ferencváros című újságnak az élére. Ezt követően jött létre az önkormányzat Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. nevű cége, a korábbi kerületi tévé vezetőjének, Hagymási Zoltánnak az irányításával. Bár Hagymási még Bácskai János idején lett vezető, személye az új polgármester számára is elfogadható volt.

A polgármester hangoztatta, hogy nem ellenőrzi a helyi médiát

Miután Baranyi Krisztina polgármester a kampányában azt hangoztatta, hogy – elődjével ellentétben – nem akarja ellenőrizni a helyi médiát, létrejött a 9 magazin című havilap, amely nem jogutóda a Ferencváros újságnak. Ezt követően Hagymási Zoltán ennek az új kiadványnak az élére nevezte ki Vágvölgyit.

Az eddig megjelent lapszámokkal kapcsolatban a kiadóhoz nem érkezett tartalmi kifogás egyik önkormányzati frakció részéről sem, a szerkesztőség teljesen autonóm módon működött.

Hagymási Zoltán május 27-i dátummal, azonnali hatállyal mégis felbontotta Vágvölgyi szerződését, amelyet az Indexnek az újságíró szerződésszegésével indokolt (a részleteket firtató kérdéseinket azonban elhárította).

Öt napig nem végzett munkát

Az Index került dokumentum szerint a szerződésben az áll, hogy a munkavállaló a munkát a munkáltató székhelyén végzi, köteles az előírt helyen és időben munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni, munkaidejét pedig munkával tölteni.

Ezt sérthette meg a főszerkesztő, amikor májusban 5 napig nem jelent meg, és szabadságot sem kért.

A lap megkereste az érintettet, de azt mondta, hogy csak szerdán válaszol a feltett kérdésekre, addig az üggyel kapcsolatban nem kíván senkinek sem nyilatkozni. A májusi lapszám egyébként ezekben a napokban jelenik meg, az újságot a jövőben a felelős szerkesztő, Nagy Ildikó Emese irányítja. 

A portál szerint a Ferencvárosi Önkormányzat legutóbbi képviselő-testületi ülésén a kerület médiacégének 2021. évi beszámolóját elfogadták, de a 2022-es üzleti tervét nem. Ez utóbbi hátterében az állhat, hogy az újság elkészítésének korábbi költségeit a lapvezetés 15 százalékkal meg akarta növelni. Hogy Vágvölgyi B. András távozása és az üzleti terv elutasítása között van-e összefüggés, az egyelőre nem egyértelmű, de a képviselő-testület egyik tagja azt mondta: túl sokan voltak a szerkesztőség körül, és csak vitték a pénzt.

Fotó: Kollányi Péter/MTI

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. május 31. 14:11
Ez még nem lefutott meccs..
Szilágyi Miklós
2022. május 31. 14:06
Szétivott, szétszívott alak. A nagy hős gonzo újságíró. Neolibsiknél az ilyen a csúcsértelmiségi hős (vágvölgyi, peer, bakáts, homonnay stb. stb.) Arra képtelen hogy bemenjen reggel 8-ra.
Ekeke
2022. május 31. 08:47
A nagypopájú zsidó úgy érezte, neki "nagyinterjút" kell adnia, mert ő akkora tényező.. https://24.hu/belfold/2022/05/15/vagvolgyi-b-andras-magyar-narancs-nagyinterju/ Nem volt jó ötlet.
villogókékfog
2022. május 31. 08:39
Vágvölgyi B. András? Azt se tudtam, hogy még él.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!