„Ha több a pénz, többet kellene a közösbe is beadni” – Boros Imre a különadóról

2022. május 26. 06:15

A közgazdász szerint a Mol és az OTP is megadóztatható külön.

2022. május 26. 06:15
null

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette: 2010 után újra szektoriális különadókat vetnek ki egyes ágazatok – bankszektor, távközlés, légitársaságok – extraprofitjára. De mennyi az annyi? Erről kérdezte a Mediworks-Hírcentrum Boros Imre közgazdászt, aki elmondta: a jelenlegi turbulens helyzet, amikor az egészségesnél magasabb az infláció, mindig a nagy tőkestruktúráknak kedvez.

„Ezek fölözik le az inflációs hasznot: a munkajövedelmek kárára, a profitjövedelmek hasznára válhat a helyzet” – mondta a közgazdász, aki két olyan ágazatot említett, ahol a jelenlegi gazdasági környezet komoly profitot eredményez: ezek az energia- és a bankszektor. Boros hozzátette, hogy miközben a hitelek kamatai gyorsan növekednek, a betéti kamatok továbbra is alacsonyak.

Boros Imre emlékeztetett: 2010-ben is már arról beszéltek a balliberális megmondóemberek, hogy az intézkedés hatására „kivonulnak innen a multik”, ám a történet vége nem ez lett, hanem az, hogy

kiderült: lehet velük normális megállapodást kötni. 

Ha több a pénz, többet kellene a közösbe is beadni” –  fogalmazta meg az intézkedés mögötti elvet közérthetően Boros, aki szerint  kivethetnek extraprofitadót azon cégekre is, amelyekben az állam is tulajdonos. Példaként a Molt és az OTP-t hozta fel. „Egyiket sem kell dédelgetni, ez a két magyar multi jelentős forrása lehet a többlet-adóbevételnek”. További ilyen, extrahaszonnal rendelkező szektor a kiskereskedelem, amelynek jelentős része ma is külföldi kézben van – zárta a beszélgetést a szakértő.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2022. május 26. 10:16
Ez okés de ha a KATA-t úgy szétbasszák, hogy nem éri meg akkor én többet nem szavazok a Fideszre. Remélem nem dékásodik el a Fidesz.
Tüke66
2022. május 26. 09:46
Az Orbán csapat zseniális! Kár, hogy sokan nem értik a lényegét. Az meg elszomorító, hogy magyarok magyar cégek ellen prüszkölnek.
Pelso j.
2022. május 26. 09:18
„Ha több a pénz, többet kellene a közösbe is beadni” - ez egy közgazdasági zseni....
RasPutin
2022. május 26. 09:00
Lölő bank milyen felmentést fog kapni majd?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!