Schmuck Erzsébet lokálpatrióta mimikrije a nagykátai körzetben

2022. április 02. 21:00

A szoci múltú, lokálpatrióta mimikrit öltött LMP-társelnök lejáratási kísérletei a nagykátai székhelyű választókerületet 24 éve képviselő fideszes honatyával szemben rendre kudarcba fulladtak.

2022. április 02. 21:00
null
Joó István
Joó István

A Pest megye 9-es számú választókerületben az ősfideszes Czerván György ellen, aki hatodik ciklus óta egyéni országgyűlési képviselő, az LMP női társelnöke indul. Schmuck Erzsébet szintén parlamenti képviselő, de listás, ugyanis sem 2014-ben, sem 2018-ban nem nyert Budapest 14-es számú választókerületében, ráadásul a szavazatok előbb 6,5, utóbb 4,9 százalékét szerezte csak meg.

Schmuck kései szerelme Nagykáta iránt

A baloldali Schmuck Erzsébet most először próbálkozik szülőföldjén. Bár Nagykátán született 1954-ben, még gyerekkorában elköltöztek a térségből, és 2021. januárjáig (a mostani indulásának bejelentéséig) semmilyen kötődése nem volt a térséghez, földijei se sűrűn látták. 

A Schiffer András utáni, mára meglehetősen arcot veszett LMP-nek összesen 4 egyéni képviselőjelöltje van, köztük Schmuck. Az LMP mesterséges életben tartását is jelentheti, hogy tavaly ősszel, mint pártvezető a hatpárti ellenzéki összefogás előválasztásán nem kapott ellenfelet. Egy teljesen súlytalan DK-s nő akadt csak, akit ráadásul még idejében visszaléptettek vele szemben. De már mielőtt egyedül maradt volna a mezőnyben, Schmuck a fideszes parlamenti képviselő ellen kampányolt. Már 2021 nyári pártbrosúráján úgy mutatkozott be, mint „Az Ön képviselőjelöltje”.

Schmuck Erzsébet. Fotó: MTI
Schmuck Erzsébet. Fotó: MTI

Moszkvai idősotthon fényképével hamisított

A hamar kezdett Schmuck-kampányból talán a  legemlékezetesebb akció egy éve borzolta a lakossági kedélyeket. Tavaly április 23-án egy Facebook-bejegyzést tett közzé, amelyben azt állította, a tápiógyörgyei állami fenntartású idősotthonban hosszú ideje nincs meleg víz, ezért bajos az ottani fekvőbeteg lakók mosdatása. Sietett leszögezni, hogy az idősotthon ápoltjaiért a térség jelenlegi országgyűlési képviselője, Czerván György helyett „intézkedik”.

Schmuck állításait azonban Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár nyomban cáfolta.

Hiszen valójában igen rövid ideig volt csak rossz a szociális otthon egyik épületének egyik gázkazánja. Mire Schmuck posztolt és írt Fülöp Attilának, addigra már megjavították, de a kérdéses pár nap során is az – egytől egyig nem ágyhoz kötött! – lakók lefürödhettek másik épületszárnyban. Kiderült az is: a baloldali politikus a méltatlankodó bejegyzését a tápiógyörgyei idősotthon helyett egy Moszkva melletti orosz idősintézmény belső terének fotójával illusztrálta.

Schmuck Erszébet nem exkuzálta magát sem ekkor akkor, miután bebizonyosodott, hogy hazugságot terjesztett egy februári ATV-beszélgetésben, mondván, a nagykátai járóbeteg-rendelőben nincs bőrgyógyászati szakrendelés. 

Lejáratóakciói közé tartozik továbbá, hogy március 5-i posztjában olyan fotót közölt, amelyen egy választókerületbeli Fidesz-iroda látható. Az ablakon keresztül, kívülről készített felvételen egy asztalon fekvő szatyorban száraztészta volt kivehető. Schmuck a képhez csatolt kommentárjában így gúnyolódott: „Így kampányol Czerván Gyuri. Krumpli nincs, száraztészta van.” Csakhogy ezt a fölvetést megcáfolták: a száraztészta a háborús menekülteknek szánt civil segélyszállítmány részét képezte, ugyanis a körzeti Fidesz vállalta, hogy irodáiban összegyűjti és elszállítja a civil adományokat a határra. Schmuck ezért sem kért elnézést.

Zöldített vörös női társelnök

Úgy tűnik, zöld imázsának építése sincs eléggé szinkronban a valósággal. KISZ-es vonalon a nyolcvanas években, az Ifjúsági Környezetvédelmi Tanács titkáraként a szocialista, nyíltan környezetpusztító nagyipar „fügefalevele” lehetett. A létező szocializmus idején ugyanis nem lehettek környezetvédelmi problémák; így aztán Schmuckot például a bős-nagyamarosi vízlépcsőt ellen harcolók között sem találtuk.

Schmuck a Medgyessy-kormány idején, 2002-2003-ban,

a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkáraként még mindig a szocik szekerét tolta.

Ez a másfél évnyi államtitkárság azért is említendő mozzanat, mert a most már „zöldbaloldali” asszony utóbb, nagykátai egyéni jelöltként bukott államtitkárnak szereti titulálni Czervánt, holott a jobboldali vetélytárs 2010-től nyolc éven, azaz két kitöltött cikluson át dolgozott agrárgazdaságért felelős államtitkárként.

Visszatérve a baloldali közös jelölthöz: Schmucknak 2009-ben sikerült korszerűsítenie magát: a politikai élet megtisztulását hirdető Lehet Más a Politika egyik alapítója, később listás képviselője lett. 2017-ben az LMP-ből távozott Schiffer András frakcióvezetői székébe ült be rövid időre. 2019 végétől pártja társelnöke.

Lássuk most a nagykátai közös ellenzéki jelölt önazonosságát országgyűlési tevékenysége fényében!

Nem szavazta meg a kompenzációt 

2016-tól megnyílt egy 90 milliárdos alap, „Pest Megyei Kompenzáció – Pest Megye célzott pénzügyi támogatása” néven. Az Orbán-kormány ezzel kompenzálta Pest megye kárait, ami az EU-hoz csatlakozó hazánk eredeti, rossz regionális felosztásából adódott. Pest megye, Budapesttel együtt a Közép-magyarországi régió része lett. Mivel a főváros fejlettsége statisztikailag az egész régiót „felhúzta”, nem kaphatott a megye kohéziós alapbeli uniós támogatásokat, így több száz milliárd forinttól estek el az ott lakók.

Schmuck képviselőként nem azonosult a javítás lehetőségével,

amennyiben 2016 és 2021 között tartózkodott a szavazástól vagy nemmel szavazott a költségvetés tárgyalásakor. 

A szóban forgó alapból egyébként olyan fejlesztések épültek szülőföldjén is, amelyek általa vélt hiányát paradox módon most számon kéri. Nem szavazta meg különben a most képviselni kívánt térségnek életbe vágó 31-es út felújításához szükséges forrásbiztosítást sem.

Schmuck Erzsébet a honlapján láthatóan büszke az országgyűlési felszólalásainak gyakoriságára. Arról is sokat beszél, hogy mennyire fontos neki a szülőföldje. Ugyanakkor  választókerületével kapcsolatban egyszer, 2021 májusában (közvetlenül jelölti jelölése után) szólalt fel, akkor is olyan ügyekkel kapcsolatban, amelyek – Czerván György szerint –folyamatban és megvalósítás alatt voltak.

Czerván György harmonikázik a Beatrice pénteki, nagykátai kampányzáróbuliján. Fotó: Ress Dániel
Czerván György harmonikázik a Beatrice pénteki, nagykátai kampányzáróbuliján. Fotó: Ress Dániel

Czerván György sok mindent kilobbizott a körzetnek

Ellenfele, az 1959-es születésű Czerván György 24 éve egyéniben honatya, jelenleg a mezőgazdasági bizottság alelnöke. Az utóbbi ciklus hozzá is kapcsolódó eredményeihez tartozik:

ő lobbizta ki személyesen a miniszterelnöknél a 31-es főút Pest megyei szakaszának felújítását.

Jelentősége ennek, hogy mivel uniós támogatást nem kaphatott a beruházás, teljes egészében hazai költségvetésből – a Kiemelt Társadalmi Igények Program keretéből finanszírozzák. Már tavaly is átadtak egy szakaszt a 35 kilométerből; ez idén folytatódik. Ez a Jászberény felé haladó főút a legfontosabb, legforgalmasabb közútja a Tápióvidéknek. Ugyancsak ez az egyéni országgyűlési képviselő érte el, hogy a kormány egyedi döntés alapján a 1,8 milliárd forint értékben a Nagykátai Járási Szakorvosi Rendelőt bővítsék és felújítsák, modern eszközökkel lássák el. Mindez őszre be is fejeződik. Ha ez megtörténik, nem három helyen, hanem egy központban lesznek a szakrendelések. 

Nemrég újították fel a tápiószelei Blaskovich Múzeumot, ami egy középnemesi kúriamúzeum, egyedülálló az országban, épen megmaradt berendezéseivel együtt.  Szintén olyan egyedi kormánydöntéssel, amelyet Czerván járt ki.

Egymásra morgó helyi ellenzék

De vajon ki lesz az új országgyűlési ciklusban a „Pest megye 9-es” választókerület, azaz Tápióság és Galga-mente képviselője? Annyi bizonyos, 2014-ben 50,14, 2018-ban pedig 50,89 százalékkal nyert Czerván György, tehát minden más pártot összeadva is többsége volt.

A 21 településből két helyen van viszonylag nehezebb dolga a jobboldalnak. Az egyik Tápiószele kisváros, ahol közkeletű a hagyományosan baloldali felfogás is. Más kérdés, hogy éppen a jobboldali Czervánnak volt ahhoz alapvető köze, hogy a szocializmus idején létesült Kohászati Gyárépítő Vállalat eddig indiai kézben lévő utóda ismét magyar tulajdonosé lett. Ezáltal 300 ember munkahelyét sikerült megmenteni. Tápiógyörgye is részben balra húz: baloldali független polgármestere van. 

Az országosan összekapaszkodó ellenzéki pártok helyben marakodnak, a helyi MSZP például konfliktusban áll az LMP-társelnökkel. A Jobbik amiatt morgott, hogy bár esélyesebb jelöltje lehetett volna Bozsik József személyében, mégsem neki osztottal lapot Gyurcsányék.

Nem is igen mutatkoztak Schmuck Erzsébettel a helyi ellenzéki pártok.

Ahogy másutt több helyen, a körzetbeli hűvös viszonyt itt is csak országos nagyágyúk, például Dobrev Klára és Márki-Zay Péter eléggé gyér látogatottságú vendégszereplései kendőzték el némileg.

Nyitókép: A térség megújuló, 31-es főútja Sülysápon (Mandiner-Archív)
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. április 03. 08:17
Ezt a büdös c....vát nem tudom másnak minősíteni. Megint földosztást akar. Minden évben. Pont mint Toro Rosso. Meg a prlik. Meg a csoró doplmás prlik.
McFocker
2022. április 03. 07:33
Nagy Feró valóban a nemzet csótánya lett.
Kristály
2022. április 03. 07:30
Magyarország 100%-a részesül a kormány jóléti kedvezményeiből akkor a polgárok 80%-a szavazzon a jólétre a Fideszre Bözsi is mindent igénybe vesz a családjával együtt de elvárja hogy szavazzanak a koldus botot nyujtó ellenzékre.
Osztap Bender
2022. április 03. 06:39
Ha autóba ülsz és elindulsz Jászberénybe a 31-es úton, Mende után egészen a megyehatárig érezheted, láthatod az "ősfideszes" seggfej áldásos tevékenységét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!