Fico: Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén

2022. április 23. 16:49

Szijjártó Péter külügyminiszter úgy fogalmazott: a hírek szerint a szlovák ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem.

2022. április 23. 16:49
null

Mi itt Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szombaton. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a hírek szerint az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem.

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke, valamint kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen.

Robert Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette

A két szlovák politikust bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsították meg.

Robert Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette szombaton Pozsonyban a TA3 hírtelevízió által közvetített sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a történésekről levélben tájékoztatta volt partnereit az – uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő – Európai Tanácsban, valamint az Európai Parlament pártjainak frakcióit. A volt miniszterelnök leszögezte: „a mai szlovák társadalom nem demokratikus, Szlovákia nem jogállam”, hanem „amerikai tartomány”. Szerinte

aki Washington érdekeit szolgálja.

Fico: Európában nem Magyarország vagy Lengyelország a probléma

A volt kormányfő úgy fogalmazott, a jelenlegi kormány az ellenzék likvidálása mellett döntött, olyan praktikákhoz folyamodik, amelyekért a fasisztáknak vagy az Állambiztonsági Szolgálatnak sem kellett volna szégyenkezni, ha arról van szó, hogy eltávolítsák a politikai ellenfeleiket. Azt is elmondta, ha felakasztva találják, nem ő volt.

Újságírói kérdésre válaszolva Fico megismételte: Európában nem Magyarország vagy Lengyelország a probléma, fekély Európa testén, hanem Szlovákia, ahol a kormányzat „el akarja takarítani útjából” és „börtönbe akarja csukatni” a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét. Fico a legélesebben Igor Matovic volt kormányfőt, pénzügyminisztert, illetve Daniel Lipsicet, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP) vezetőjét bírálta, fasisztának, bűnözőnek minősítve őket.

„Magyarországot azért támadják, mert a kormánypárt teljesíti azt a programot, amelyet a választásokon ígért meg a választóknak" – mutatott rá a volt szlovák miniszterelnök.

Robert Kalinák volt belügyminiszter előzetes letartóztatásba helyezéséről várhatóan szombaton délután dönt a Speciális Büntetőbíróság. Robert Fico jelenleg parlamenti képviselő, ezért ellene a büntetőeljárást csak mentelmi jogának megvonása után lehet megindítani. A szlovák parlament ezzel a témával a jövő héten foglalkozik.

(MTI – ma7.sk)

(Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter /b/, Robert Fico szlovák kormányfő /j/ és Richard Rasi főpolgármester /k/ az Eastring gázvezeték projektről szóló szándéknyilatkozat aláírása után a Magyar-szlovák Gazdasági Együttműködési Kérdések Vegyes Bizottsága III. ülésén Kassán 2017. október 30-án.MTI Fotó: Komka Péter)

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. április 24. 09:13
Majd ezt a bűnözőt is kiszabadítja a TEK..undorító.
Ízisz
2022. április 24. 07:25
Z Igazad is van, de OV mindig törvényes úton gyakorolja hatalmát és ha kell a jog útján védekezik a hamis támadások, vádak ellen... A globalista elit és az őket kiszolgáló FOS médiák nem véletlenül hazudnak rólunk és húzzák le az országot minden téren... Nem véletlen, hogy a V4-et is szét akarják robbantani... Eszközként korlátlan mennyiségű pénz és kiépített világhálózattal... Az orosz-ukrán háborúban is mit művel az EU, nem is titkolva, nyiltan a háttérhatalom kiszolgálását, USA-nak behódoló náci ukrán vezetést segíti, támogatja... Eddig csak finomkodtak velünk, ahoz képest amire majd mostantól számíthatunk... Nem érdekli őket, hogy a magyar emberek mit akarnak... mennyire van támogatva általunk OV... A polgárháború kifejezetten érdekük lenne... Szóval nagy a gond!!!
Davidov
2022. április 24. 04:35
Így tovább, és megkapod a menedékjogot.
NoSS
2022. április 24. 00:06
Petike intézi már a kimentését? Gruewski melletti ház vajon üres már?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!