Csányi Sándor: A rezsicsökkentés nem jó

2022. április 26. 22:44

Az elnök-vezérigazgató szerint a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak.

2022. április 26. 22:44
null

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója az OTP Bank partnereinek rendezett Agrár Gála nevű eseményen mondott beszédet, ahol rámutatott: az év elején úgy tűnt, hogy idén akár 600 milliárd forint is lehet a pénzintézet eredménye, ezt azonban a háború hatására nem érik el.

A banknak Oroszországban és Ukrajnában is vannak érdekeltségei, ennek ellenére stabilan működik – mondta az OTP elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: „A 70 milliárd eurós mérlegfőösszeg mindössze 6-7 százaléka orosz hátterű, a profit 15 százaléka ugyanakkor ott termelődik”.

a kamatok akár 7 százalékig is emelkedhetnek, az infláció pedig közben „elszabadult”, a 2–4 százalék közötti tartomány elérése már csak 2024-re várható. „A jó hír az, hogy közben van hitel, folytatják a gazdaság finanszírozását” – tette hozzá Csányi Sándor az MTI beszámolója alapján.

Az elnök-vezérigazgató felidézte, hogy idén a tavalyi, 7,1 százalékos növekedés után már csak 3,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, továbbá a költségvetés hiánya is magasabb lehet a vártnál, miközben a fizetési mérleg hiánya 8 százalék körül alakulhat.

Csányi Sándor szerint a magas energiaárak várhatóan hosszabb távon fennmaradnak, „nincs más, alkalmazkodni kell” ehhez, „a rezsicsökkentés nem jó”,

a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a 4,9 százalékos hiány eléréséhez uniós megállapodással 500 milliárd forintos, anélkül 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Úgy vélte, ha Magyarország sikeresen megállapodik az unióval, és a háborút is lezárják a felek, akkor gyors kilábalás várható, akárcsak a járvány után.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugye most csak viccelsz
2022. április 27. 20:24
Sanyi Bá', ugye most csak viccelsz? :)
Tisza009
2022. április 27. 10:54
Öreg, te inkább azon munkálkodj, hogy a bankod ne nekem küldje ki ismeretlen emberek számlakivonatait, mert Fiók-Micike összecseréli a 6-ost és a 9-es a telefonszámokban.
Rocktoberi
2022. április 27. 10:34
"... a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak." Hülye indok. Eddig se pazarolt senki akinek esze van.
zabszem
2022. április 27. 09:34
Értem én, hogy a " nem annyira nagy profit" nem tölti el olyan nagy lekesedéssel Csányit... De azért nem aggódom, bírják csak még... Mind, ahogy annyira nem sajnálom éppen az olajiparban érdekelt cégeket sem....Akik emlékezetem szerint a Covid idején nulla pénzért felvásároltak hatalmas készleteket... Az egész manipuláció... Ja, hogy nem tudnak az árstop miatt ki tudja hányszoros profitra szert tenni? Csak jópárszorosra? De sajnálom.. Nem beszélve arról, hogy nem célszerű a lakosságot erőn felül meghúzni... már csak azért sem, mert a "spórlást" nem az energián fogják kezdeni (vizet inni, fűteni... stb kell). Etetni kell a juhokat, ha nyírni akarjuj. Ki kell egyezni, hogy nincs annyi profit... Nekik is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!