Valami nem kóser a szkinhedmúltú jobbikos jelölt kampányában

2022. március 29. 06:29

Sokáig titkolta, de volt feleségét is támadta Rig Lajos egy közokirat-hamisítási üggyel. A baloldali képviselőjelölt lapunknak kifejtette, amíg együtt voltak, nem volt tudomása arról, hogy Szabó Krisztina érettségi bizonyítványa hamis volt. Arról sincs információja, hogy a választási körzetében ez mások esetében is fennállhat.

2022. március 29. 06:29
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Rig Lajos állítása szerint egyszer már eltalálták az Achilles-sarkát az állítólagos badacsonyi verekedés történetével, ezért politikailag többé nem sebezhető. A jobbikos politikus ennek ellenére a minap azt írta közösségi oldalán: „Eddig és ne tovább. (…) Én még akkor sem keverem bele a politikai ellenfelem magánéletét, családját a kampányba, ha ezen múlik a győzelmem! Ilyen eszközökkel én nem akarok nyerni!”

Közokirat-hamisítási ügyek a csőben

Veszprém megye 3-as számú egyéni választókerületében induló baloldali jelölt ezzel arra utalt, hogy a körzet leköszönő kormánypárti képviselője, Fenyvesi Zoltán az ajkai televíziónak adott interjújában elmondta, amit többen tudni véltek:

Rig Lajos arra az érettségi botrányra építette az ellenzéki előválasztási kampányát,

De erről ő nemigen beszélt. Sem a szélsőséges, illetve kirekesztő kommentároktól megtisztított Facebook-oldalán, sem pedig a pártsajtójának, az Alfahírnek.

Az ügy lényege: 2021-ben derült ki, hogy a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ igazgatója, Szabó Krisztina hamis érettségi bizonyítvánnyal szerzett később két diplomát. Egyet a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Egyet a Pécsi Tudományegyetemen. A rendőrségi nyomozás ugyanis kiderítette, hogy a szakrendelő vezetőjének iskolai papírja hamis, a bélyegzőnyomatot hamis bélyegzővel készítették, a bizonyítványt pedig nem az arra jogosult intézmény állította ki. A hamisított dokumentumot a Pécsi Járásbíróság elkobozta, Szabó pedig önként távozott állásából. Lemondását megelőzően Rig kormánypárti kihívója, Navracsics Tibor is vizsgálatot sürgetett.

2021-ben derült ki, hogy a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ igazgatója, Szabó Krisztina hamis érettségi bizonyítvánnyal szerzett később két diplomát. Egyet a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Egyet a Pécsi Tudományegyetemen. A rendőrségi nyomozás ugyanis kiderítette, hogy a szakrendelő vezetőjének iskolai papírja hamis, a bélyegzőnyomatot hamis bélyegzővel készítették, a bizonyítványt pedig nem az arra jogosult intézmény állította ki. A hamisított dokumentumot a Pécsi Járásbíróság elkobozta, Szabó pedig önként távozott állásából. Lemondását megelőzően Rig kormánypárti kihívója, is vizsgálatot sürgetett.

Privátszféra ide vagy oda, politikai haszonszerzés érdekében a szkinhedmúltú ellenzéki képviselőjelölt nem riadt vissza attól, hogy a szakrendelő egykori igazgatója mellett Sümeg kormánypárti vezetőjét, Végh Lászlót is berántsa az ügybe, aki nem mellesleg Szabó jelenlegi élettársa.

Rig ennek ellenére arra fókuszált legutóbbi, kapcsolódó bejegyzésében: sokszor azok a rosszakarói, akikre a legkevésbé gondol, mivel elméletileg a saját oldalán állnak. „A különbség az, hogy használjuk-e az ellenfelünk lejáratása miatt hozzánk érkező, az ő magánéletéről, múltjáról szóló információkat, vagy sem.”

Kampány hét évvel ezelőtt (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)
Kampány hét évvel ezelőtt (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Miről tudhat a képviselőjelölt?

Adódik a kérdés, miért várt eddig a baloldali politikus, hogy kiteregesse a szennyest? Rig Lajos a Mandiner.hu érdeklődésére azt válaszolja, ő csak három hónapig volt együtt Szabó Krisztinával, ez idő alatt nem jutott tudomására, hogy hamis volt az érettségi bizonyítványa. „Három hónap alatt azt sem tudja meg az ember, hogy szereti-e a spenótot vagy sem” – fogalmaz, jelezve, most is magánügynek tartja, kivel és mikor él együtt.

Érdeklődésünkre elmondja, hogy a Sümegi Szó kapcsolódó írásából, állítása szerint 2021-ben értesült Szabó botrányáról. Persze, már a parlamentbe jutását követően pedzegetett egy kialakuló botrányt. „Ha én tudok a hamis érettségijéről, és ha én ebből bármilyen hasznot szeretnék húzni, akkor miért pont most húztam el ezt a történetet, miért nem négy évvel ezelőtt, amely úgyszintén választási év volt?” – teszi fel a kérdést, felvetve: neje rossz helyen okozhatott kárt, ezért került napirendre közokirat-hamisítási ügye. „Lehet, néhányan ezzel a kedvességgel akartak nekik kedveskedni. Sajnos ilyen a világ.”

Csakhogy a Szabó elleni feljelentést közeli szövetségese, a sümegi polgármester korábbi kihívója, Kovács Mihály tette. A Rig által említett Sümegi Szó mellett egy bizonyos Németh Szabolcs is meglepően jól informált volt a közokirat-hamisítási ügyben, akinek bejegyzéseit több alkalommal megosztotta a jobbikos politikus.

Sümeg után Badacsonytördemic

2022-ben újabb szálon folytatódott az érettségi bizonyítványok ügye. Szántai Attiláné, a badacsonytördemici képviselő-testület független képviselője, egyben a helyi Faluház vezetője is hamis érettségivel jelentkezett a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága által szervezett közművelődési és közönségkapcsolati képzésre – írta meg a Sümegi Szó.

Értesülésüket megerősítette a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság is, hozzátéve, hogy közokirat-hamisítás miatt nyomoztak, a büntetőügy iratait pedig megküldték a Veszprém Járási Ügyészségnek. A portál azt is megemlíti, Szabó Krisztina és Szántai Attiláné hamis dokumentumai ugyanahhoz a személyhez – egy bizonyos Ny. Gusztávhoz –, és fővárosi gimnáziumhoz köthetőek. Magyarán fennáll a gyanú,

hogy a környékén több hamis érettségi bizonyítvány lehet forgalomban.

Rig Lajos akkor úgy kommentálta az újabb esetet, hogy egymás után dőlnek ki a csontvázak. A baloldali politikus most viszont portálunknak leszögezi, semmi konkrétum nem volt korábbi kijelentésében. „Két embernek van hamis dokumentuma. Gondolom, nem csak Veszprém megye érintett ilyen ügyekben.”

Nem mellékes szál, hogy Mandiner.hu információi szerint a karlendítős botrányba keveredő Z. Kárpát Dánielnek rokona az a tördemici személy, aki elsők között kérdőjelezte meg Szántai Attiláné érettségi bizonyítványának hitelességét. Tehát ez irányból is adott az információáramlás. Arról nem beszélve, hogy a közokirat-hamisítás ügyében jártas Németh Szabolcs úgy ostromolta a sümegi szakrendelő volt vezetőjét, hogy információink szerint 2011-ben jogerősen elítélték csalásért, három évre rá pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott orgazdaságért. Németh a MÁV-tól lopott vasat szerette volna értékesíteni az egyik ajkai fémhulladék-átvevő telepen – olvasható a Veszprémi Napló 2014. december 3-i számában.

információi szerint a karlendítős botrányba keveredő rokona az a tördemici személy, aki elsők között kérdőjelezte meg Szántai Attiláné érettségi bizonyítványának hitelességét. Tehát ez irányból is adott az információáramlás. Arról nem beszélve, hogy a közokirat-hamisítás ügyében jártas Németh Szabolcs úgy ostromolta a sümegi szakrendelő volt vezetőjét, hogy információink szerint 2011-ben jogerősen elítélték csalásért, három évre rá pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott orgazdaságért. Németh a MÁV-tól lopott vasat szerette volna értékesíteni az egyik ajkai fémhulladék-átvevő telepen – olvasható a 2014. december 3-i számában.

Orbán Imre, Dobó Zoltán polgármester és Rig Lajos (Fotó: MTI / Nagy Lajos)
Orbán Imre, Dobó Zoltán polgármester és Rig Lajos (Fotó: MTI / Nagy Lajos)

Korábban jobbikos polgármester volt a pácban

2016-ban robbant ki a tapolcai jobbikos polgármester, Dobó Zoltán diplomabotránya. Rig Lajos legközelebbi szövetségesének korábbi életrajzából úgy tűnt, hogy a politikusnak két felsőfokú végzettsége van, de mint arról a Faktor.hu beszámolt:

sem a Gábor Dénes Főiskolán, sem a Budapesti Gazdasági Főiskolán nem szerzett oklevelet.

A polgármester akkor a portálnak azt mondta: azért szerepelt a két intézmény az önéletrajzában, mert oda járt, ám egyiket sem végezte el.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Callamus Roland
2022. március 30. 10:55
Céklaképű.
Papalimapapa
2022. március 29. 15:28
Ilyen fejjel létezni? Mi lehet belül, ha ez van kívül ?
amca
2022. március 29. 14:26
Szellő meg a c....a....t..
Aerion
2022. március 29. 09:10
Rig Lajos ellenfele Veszprém 3-as választókörzetben Dr. Navracsics Tibor. Ha létezik olyan, hogy feddhetetlen jellem, ő egész biztosan az. És lemossa a pályáról ezt a senkiházi pojácát. : )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!