Az értékvesztett Európának is üzentek keresztény és zsidó vallási vezetők

2022. március 25. 16:00

Közös nyilatkozatot fogadtak el református, katolikus és zsidó egyházi méltóságok, akik elfogadhatatlannak tartják a keresztényellenességet és az antiszemitizmus bármilyen formáját.

2022. március 25. 16:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

A Szentírási Közös Úton – szeretet, egység, nemzeti összetartozás címmel rendezett konferenciát a napokban Kecskeméten a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZSIMA) és a Barankovics Izraelita Műhely. Korábban mindkét szervezet kiállt a náci karlendítős videós botrányba keveredett jobbikos Z. Kárpát Dániel lemondatásának szükségessége mellett.

A tanácskozás végén a mtörténelmi egyházak vezető méltóságai közös nyilatkozatot fogadtak el,

elítélve a kirekesztés és hátrányos megkülönböztetés, különösen a keresztényellenesség és az antiszemitizmus valamennyi formáját,

továbbá kinyilvánítva a különböző vallási közösségek közötti kapcsolatok ápolásának fontosságát. Ugyanitt a szervezők bejelentették, hogy megalakították a Polgári Zsidó Fórumot.

A Szentírási Közös Úton konferencia résztvevőit a Kecskeméti Zsidó Hitközség közelmúltban felújított dísztermében köszöntötték, majd az előadások a Kecskeméti Református Kollégium és Gimnázium dísztermében hangzottak el. Az eseményen részt vett többek között Balog Zoltán református püspök, az országos zsinat lelkészi elnöke, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti katolikus érsek, Róna Tamás főrabbi, a ZSIMA elnöke, Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke, Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanács elnöke, Korzenszky Richárd volt tihanyi bencés főapát, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter videóüzenetben jelentkezett be. „Különösen figyelnünk kell arra, hogy a mai embert folyamatosan érő kihívások korában büszkén valljuk meg hitünket. Isten segítségével, mély hittel és szeretettel kell élni mindennapjainkat, megőrizni értékeinket, ezzel nemzetünk jövőjét, jövőnk zálogát” – mondta a tárcavezető. Balog Zoltán kiemelte, a közös alap a Szentírás. Sok tapasztalatunk van a történelemben, a kultúrában és az életünkben, hogy ha nincs közös alap, akkor nagyon nehéz találkozni, szót érteni.

– mondta Róna Tamás, főrabbi. Bátor kiállás, hitünk megvallása, terjesztése, a hitben gazdag élet tisztasága, öröme és életereje, amiből erőt merítünk – fogalmazott. Fontos a határozott, tiszta beszéd, az elköteleződés. A veszélyben, bajban elveszünk a nemzet egysége nélkül. Ennek erősítése az egyházak, a vallási közösségek kötelessége – emelte ki.

A jelenlévő vallási vezetők kézjegyükkel látták el a közös nyilatkozatot, melyben többek között rögzítették: „Határozottan elítélünk minden pusztítást és kegyetlenséget, a kirekesztés és a hátrányos megkülönböztetés, különösen a keresztényellenesség és az antiszemitizmus valamennyi nyílt vagy burkolt megjelenési formáját; megerősítve, hogy az emberiség elleni elévülhetetlen bűnök – mindenek előtt a fasizmus és a kommunizmus bűntettei – nem merülhetnek a feledés homályába, ahogy a jót, úgy az emberellenes történéseket is meg kell tanítanunk az utánunk következő nemzedékeknek, mert csak így érhetjük el, hogy azok ne ismétlődhessenek.”

Azt is kijelentették,

kiállnak a nemzet egysége, a vallásos értékrend elfogadottságának növelése, a határokon átnyúló vallásközi párbeszéd gyakorlása, illetve a zsidók és keresztények közötti testvéri együttgondolkodás mellett.

Az aláírók vallják „vallási meggyőződésüket a szekuláris és hitét vesztett, önzésre alapozott világban, az önkéntes jóság cselekedeteivel és a szeretetből fakadó őszinte beszéd, barátság és tisztelet elsőbbségét az emberek közötti kapcsolatokban”. Továbbá óva intenek az erőszakos szekularizációtól, aminek egyre növekvő káros hatása van Európa országaiban.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
uszti89
2022. március 25. 22:29
Feltűnően kevés hozzászólást látok. Vajon miért ?
JMoflicheque
2022. március 25. 17:16
aki a zsidók mellé kerül, azt körbe metéli a sahter.... Fiúk!! Istenben sokan hisznek, bennetek viszont egyre kevesebben!!
Jacques de Molay
2022. március 25. 16:33
A degenerált libsi eszmék és az iszlamizáció korában, jó lenne ha "felébrednének" a történelmi egyházak...
foldizs
2022. március 25. 16:24
Vallási vezetők? Vallási vezetők a pápa, a pátriárkák, a kalifa (az már nincs), a dalai láma stb. Ezek legfeljebb egyházi méltóságok, bár nem tűnnek túl méltóságosnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!