Spanyol lap: Magyarország és Lengyelország, két elefánt a porcelánboltban

2022. február 18. 10:09

Az El País véleménycikkének szerzője szerint az Uniónak két kényes fronton kell helyt állnia: egyrészt meg kell nyernie a lengyelek és magyarok szívét, másrészt pedig nyomást kell gyakorolnia a kormányokra.

2022. február 18. 10:09
null

Az El País pénteki print számában Ana Fuentes közölt véleménycikket az Európai Unió Bíróságának szerdai, a jogállamisági mechanizmust illető ítéletéről. A cikk szerint Magyarország és Lengyelország az a két elefánt a porcelánboltban, amelyek évek óta aláássák országukban a jogállamiságot, miközben részesülnek az uniós költségvetésből. A cikk szerint a jó hír az, hogy a bírósági ítélettel megkezdődhet ennek a problémának a felszámolása, hiszen a Bíróság kimondta, hogy a demokrácia tiszteletben tartása nélkül nem lesznek uniós támogatások.

A 2020 végén elfogadott jogállamisági mechanizmust Varsó és Budapest megtámadta a bíróságon annak érdekében, hogy a magukat illiberálisnak vagy antiliberálisnak nevezett tagállamok időt nyerjenek. Jól tudták, hogy az EU-nak korlátozottak az eszközei a homofób és abortuszellenes törvények, az igazságszolgáltatásba való beavatkozás, a hatalommal való visszaélések és a médiavásárlások megakadályozására – írják. Most a varsói és a budapesti kormánynak számot kell vetnie tetteivel, és ezeknek megfelelően

fel lesznek függesztve az uniós források.

A kulcskérdés azonban az, hogy mi lesz eközben az állampolgárokkal: a lengyel gazdálkodókkal vagy az Erasmus-programban részt vevő magyar diákokkal. A szabályozás értelmében Brüsszel garantálja, hogy ezek a programok megvalósuljanak. De mit tehet az Unió annak érdekében, hogy ezek a támogatások valóban eljussanak az állampolgárokhoz – teszi fel a kérdést a szerző.

A véleménycikk szerint az Uniónak két kényes fronton kell helyt állnia: egyrészt meg kell nyernie a lengyelek és magyarok szívét, másrészt pedig nyomást kell gyakorolnia a kormányokra, és nem csak akkor, amikor fenyegetést jelentenek az európai adófizetők érdekeire, hanem akkor is, mikor olyan jogokat vesznek semmibe, amelyeket nem lehet egy Excel táblázatban számszerűsíteni.

(Fotó: Tökökből megformázott cirkuszi elefánt a németországi Mechernichben rendezett tökfesztiválon 2021. szeptember 9-én. Az ez évi fesztivál témája a cirkusz.MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2022. február 18. 19:42
Kérem ne szemlézzük már minden nevenincs firkász öblögetéseit. Tessék a madridi magyar nagykövetségnek kiadni, hogy helyben válaszoljon.
fatman
2022. február 18. 14:54
Újabb soros cikk... véleménycikk, aha... "az Uniónak meg kell nyernie a lengyelek és magyarok szívét" így nehéz lesz... De ha sikerülne is, az Unióra nem lehet szavazni, balfasz ellenzékiekre lehet max, akik ócska ügynökök...
pipa89
2022. február 18. 14:16
Nem kell megnyerni a szívünket, már döntöttünk a belépésről 2004-ben. Tartsák magukat a szerződésekhez és minden rendben lesz velünk és a lengyelekkel is!
Phm045
2022. február 18. 13:55
Franco tábornok utódai jol vannak??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!