Orosz-ukrán konfliktus: imaláncot indít a békéért a 777 csapata

2022. február 22. 17:35

A 777blog.hu közössége imára hív minden jóakaratú embert. A cél a béke kieszközlése, és mint mondják, nem csak a hívőkre számítanak. Különösen figyelnek most kárpátaljai magyar testvéreinkre.

2022. február 22. 17:35
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

„Úton voltam haza az olimpiai játékokról, amikor átszállás közben a monitorokon láttam, hogy nagy tévétársaságok az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülését sugározzák élőben. Mivel addig a játékokra koncentráltam, elkezdtem utánaolvasni, mi történik, így jutottak el hozzám a hírek” – mondja a Mandinernek Martí Zoltán, a 777 főszerkesztője, aki egyben az M4 Sport munkatársa is. Mint mondja, ekkor jött az ötlet, hogy a keresztény fiatalok körében népszerű blog tegyen valamit.

S mivel már korábban is sikeres kezdeményezéseket indítottak a közös imádság terén, egyértelmű volt, hogy az eszkalálódó orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban is imára hívjanak. A koronavírus-helyzetre tekintettel nem közösségben végzett alkalmat hirdetnek, hanem otthoni imádságra hívnak. 

„Azt kérjük, hogy február 23-án, szerdán este 20 órakor otthon, egy meggyújtott gyertya mellett mindenki imádkozzon a békéért” – mondja a főszerkesztő. Előzőleg a 777 oldalán elérhetővé válnak imaszövegek is, amelyeket a csatlakozók elmondhatnak, ezek megszövegezésére különböző felekezetű lelkipásztorokat kértek fel, így az ökumenikus csapat célja, hogy mindenkit be tudjon kapcsolni a kezdeményezésbe. 

Martí Zoltán arról is beszélt, a kezdeményezésük politikamentes akció, tehát nem azt szeretnék most vizsgálni, az éleződő helyzetben „kinek van igaza”, a céljuk egészen más.

Azt követően, hogy közösségi felületeiket bejelentették a kezdeményezést, máris számos visszajelzést és üzenetet kaptak, tapasztalatuk szerint óriási a lelki igény a közös imára. Remélik, hogy a magyarság világszerte csatlakozik az imalánchoz.  

A felhívásnak hármas célrendszere van: a világ békéjéért, azon belül az orosz-ukrán konfliktus békés rendeződéséért, valamint a kárpátaljai magyarság biztonságáért szól majd az ima szerda este. Mint a főszerkesztő elmondta, sok kárpátaljai magyar olvassa őket, így az első gondolatuk rögtön az volt, hogy értük is tenni kell ezekben a kiszámíthatatlan órákban. 

„Igenis van ereje és értelme az imának, meg kell próbálnunk általa a rosszat jóra fordítani” – mondja Martí Zoltán, hozzátéve: „ha mást nem, a saját lelkünk békéjét helyre kell állítanunk általa”. Úgy látja, a közelmúltban mindenki, mint valami filmet figyelte, hogy mikor tör ki a háború a két ország között. Nekünk keresztényként azonban nem csak figyelnünk, hanem tennünk is kell, figyelmeztet. „Az ima erejét mi már annyiszor megtapasztaltuk, hogy magától értetődő dolog számunkra ez a kezdeményezés” – mutat rá. 

A főszerkesztő elmondása szerint nem csak hívőknek, hanem minden jóakaratú embernek szól a kezdeményezés. Kérdésünkre, hogy miként érezheti magát megszólítva egy kereszténységtől távolabb álló ember egy imalánc kapcsán, Martí rámutat: egyértelmű, hogy a kialakuló helyzet őket is megérinti. Azt kérik tőlük, hogy szerda este ők is

gyújtsanak egy gyertyát és gondoljanak azokra, akiknek az életét közvetlenül érinti a szituáció, akik most aggódnak és nem látják családjaik számára a kiutat a háború jelentette veszélyből.

Martí Zoltán elmondta, ha úgy látják, van igény, vágy, akkor nem csak egyszeri imaalkalom lesz a kezdeményezés, hanem akár hetente is megszervezik majd. „Ha elhúzódik a konfliktus, mi is kitartóak leszünk!” – ígéri a 777 főszerkesztője. 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quimby
2022. február 23. 19:49
Nemsokára 8-at üt az óra.
brekker
2022. február 22. 22:08
Nincs háború, Oroszország éppen stabilizálja a helyzetet. Miért nem akkor imádkoztatok, amikor az ukránok felvonultak Donbasz határán, miközben EU-s és USA fegyvereket kaptak?
Ízisz
2022. február 22. 18:37
Részemről meglesz a gyertya gyújtás és az ima!!! Nem kérdés...
smarton84
2022. február 22. 18:32
777!!!! :D Fidesz szatelit szervezet lopott névvel. Mennyire eredeti! Azért fizeti őket Orbán, hogy imádkozzanak, beszarás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!