Orosz hadművelet: a Mazsihisz aggodalmát fejezte ki és a menekültek segítésére készül

2022. február 24. 12:46

A zsidó szervezet felvette a kapcsolatot az illetékes magyar hatóságokkal, a nemzetközi zsidó szervezetekkel és folyamatosan nyomon követi az események alakulását.

2022. február 24. 12:46
null

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) aggodalmát fejezte ki az Ukrajna elleni orosz támadás miatt és megkezdte a felkészülést az esetlegesen Magyarországra érkező menekültek megsegítésére.

A szervezet MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében úgy fogalmaztak: „együttérzünk Ukrajna polgáraival, különösen a kárpátaljai magyarsággal, azon belül is zsidó hittestvéreinkkel”. A Mazsihisz az elmúlt hetekben megkezdte a felkészülést az esetlegesen Magyarországra érkező menekültek megsegítésére. A szervezet felvette a kapcsolatot az illetékes magyar hatóságokkal, a nemzetközi zsidó szervezetekkel és folyamatosan nyomon követi az események alakulását – írták. 

Hozzátették: imádkoznak, hogy a fegyverek elhallgassanak és a béke minél előbb helyreálljon.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2022. február 24. 13:54
(Az elkövetkező hónapokon keresztül továbbmenőkön kívül) Nagyszámú lengyel katonai és polgári személy határozott azonban úgy (1939-ben), hogy Magyarországon marad. A magyar hatóságok rendkívül nagylelkűek voltak a katolikus lengyelek iránt, tekintettel a hagyományos barátságra és együttműködésre velük. A zsidó katonáknak szintén megadták a kellő tiszteletet. A lengyel zsidó tisztek és közkatonák zömét Esztergomtól északra, Vámosmikolán helyezték el egy táborban, ahol egészen 1944. október 15-ig, a Szálasi puccsig jó sorsuk volt. "Többnyire a fiatal életerős fiataloknak sikerült Szlovákia felől Magyarországra kerülni, olyanoknak, akik nem tűrték el azokat a drákói intézkedéseket, amelyeket a németek által Lengyelországban felállított gettókban alkalmaztak. A hivatalos zsidó vezetők vegyes érzelmekkel viseltettek irántuk. Újból és újból kijelentették a nagy nyilvánosság előtt, hogy az illegális bevándorlásról nekik nincs tudomásuk és azt a legkevésbé sem támogatják. Nézetük szerint az egész menekültkérdés kizárólag rendőri ügy, amely a hatóságokra tartozik: A magyarországi zsidóság sose tartotta kívánatosnak ezt a fajta bevándorlást, és még kevésbé segítette." (Randolph F. Braham)
Zod
2022. február 24. 13:11
Befogadják az ukrán kormányt mint hitsorosokat.
kozmosz
2022. február 24. 12:59
Nahát. Meg vagyok hatva. Meg hétve.
skac69
2022. február 24. 12:57
A szokásos. Ajvékolnak, tépkedik a kaftánjukat és verik magukat a földhöz. Természetesen az Orbán meg a fasiszta magyarok miatt van mindez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!