Csökkenő pártvagyon, gyarapodó pártelnök

2022. február 28. 17:39

Nem tudni, hogyan landolt meglepően kedvező áron a kertvárosi MSZP-elnöknél a kerületi pártszékház. Megkérdeztük Csizmazia Ferencet és baloldali szövetségeseit, de nem jutottunk előrébb.

2022. február 28. 17:39
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Hiába kérdeztük Csizmazia Ferencet, az MSZP XVI. kerületi szervezetének elnökét, hogyan jutott hozzá a magyar államtól több lépésben az Albán utca 21. szám alatt található pártszékház, a szocialista önkormányzati képviselő portálunknak nem kívánt reagálni.

Pedig a kormányközelinek egyáltalán nem nevezhető Propeller.hu a minap közölt egy cikket, amelyben az áll: az MSZP-n belül sem értik a pártiroda tulajdonjogát, az ugyanis – a tulajdonlap tanulsága szerint is – immár nem a szervezet, hanem Csizmazia Ferenc tulajdonában van.

Sőt, a Bennfentes.net időközben arról számolt be, hány lépcsőben (magyar államtól a szocialista párthoz, onnan Csizmazia családtagjaihoz, végül a kerületi szervezet elnökéhez) és mennyiért is került a baloldali képviselőhöz a majdnem 1000 négyzetméteres ingatlan.

Íme:

  • A portál bemutatott egy szerződést, amelyet az állam oldaláról (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) az a Tátrai Miklós írt alá (2008. május 22-én – a szerk.), akiről Gyurcsány Ferenc korábban úgy írt: „Ma reggel Tátrai Miklós börtönbe vonul. Helyettem. Az volt a bűne, hogy nem volt hajlandó hamisan tanúskodni ellenem a Sukoró-perben”. A kontraktus szerint az MSZP-t az ingatlan egy törvény alapján vételi jog illette meg, az igazságügyi ingatlanforgalmi szakértői véleménnyel egyezően 19,2 millió forint volt a vételár. A szocialisták nevében Puch László szignózott.
  • Ezt követően az Albán utcai pártszékház 2015. szeptember 24-ig maradt az MSZP tulajdonában, ekkor adták el ugyanis a Csizmazia család három tagjának: a pártelnöknek és két testvérének. A vételár azonban ekkor már csak 16 millió volt. (2008 és 2014 között a kumulált inflációs ráta ezközben huszonkilenc százalékos volt, ’14 nyarától pedig az ingatlanárak kilőttek.)
  • Alig fél év elteltével pedig Csizmazia Ferenc kivásárolta két testvérét (a tulajdonrész kétharmadát), és ezért már csupán 7 milliót fizetett. Családon belül. „Ez alapján úgy tűnik, mintha a több, mint 900 négyzetméteres telek, és a rajta fekvő, nagyjából 200 négyzetméteres ingatlan értéke alig fél esztendő alatt 5,5 millió forinttal csökkent volna” – jegyezte meg a portál.

Belső ellentétek állhatnak a háttérben

A Csizmazia Ferenc (párt)vagyonszerzéséről szóló Propeller-cikket az országgyűlési választási kampányra időzítették. Nem véletlenül. És nem is ez az első alkalom,

hogy a kertvárosi szivárványkoalíción belül, baráti tűznek nehezen titulálható történetekkel állnak elő egyes médiumok.

Emlékezetes, az ellenzéki előválasztási procedúra közepette a momentumos önkormányzati képviselő, Hollai Gábor került az MSZP-közeli HírKlikk.hu célkeresztjébe azt követően, hogy az országgyűlési képviselőjelöltségért úgyszintén induló, az MSZP-Párbeszéd, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, valamint az Új Kezdet által is támogatott Vajda Zoltánról derült ki a Propeller.hu „jóvoltából”, hogy van egy eltitkolt rendőrségi ügye. Az előválasztást végül utóbbi nyerte.

Megjegyzendő, egy a szerkesztőségünkhöz eljuttatott hangfelvétel szerint ebben szerepet játszhatott a HírKlikk.hu anyaga is.

Terelnek, nem reagálnak a szövetségesek

Kíváncsiak voltunk, hogy mit gondolnak Csizmazia Ferenc baloldali szövetségesei a pártszékház ügyében, ezért Hollait és Vajdát is felkerestük. Leginkább azért, mert a Momentumot és MSZP-t is magába foglaló baloldali összefogás a korrupciómentes Magyarország ígéretével kampányol.

A momentumos politikustól megkérdeztük, olvasta-e a Propeller.hu-n megjelent cikket, amire nemmel felelt, de jelezte, tudja, hogy miről van szó. Elmondta, nem látta az ingatlan tulajdoni lapját, és azt sem tudja, hogyan jutott az Albán utcai pártszékház a jelenlegi tulajdonosához.

– vetette fel az önkormányzati képviselő, majd elterelve a szót az eredeti kérdésről, a következőképpen fogalmazott: „Mondjuk annyira nem véletlen, mint például a Matolcsyk esetében. Mert ugye a magyar adófizetők pénzéből, a Magyar Nemzeti Bank által megvett palotába épp a jegybankelnök fia költözött be. Ez nagyságrendileg százszor nagyobb dolog, mint a XVI. kerületi pártingatlan ügye.”

Hollai Gábor felvetette, ugyan nem ismeri a körülményeket, de előfordulhatott, hogy az MSZP akár egy nyilvános, transzparens árverésen értékesíthette az egykori pártszékházat. Ezt követően pedig – ismét elterelve a szót –, arról értekezett, hogy a Kertvárosban a Momentumnak például nincs irodája, sőt, állítása szerint Kovács Péter polgármester még egy irodát sem volt hajlandó a rendelkezésükre bocsájtani.

„Miközben a Fidesznek van irodája a kerületben, de nem tudom, hogy kinek a tulajdonában van, s hogy azt igazából ki is fizette ki. A Mi Hazánk pedig a Vöröskereszt XVI. kerületi székházába, a KDNP irodájába költözött be. Ha valami megdöbbent például, az ez, hogy tudniillik a KDNP irodájában tartja a Mi Hazánk a megbeszélését” – jegyezte meg.

Nem voltunk ilyen „szerencsések” Vajda Zoltán baloldali országgyűlési képviselőjelölttel, akit ugyanazzal a kérdéssel kerestünk fel, mint momentumos képviselőtársát; „beszélgetésünk” viszont megakadt annál a pontnál, hogy újságírói vagy propagandista minőségben kívánjuk őt megszólaltatni. Hasonló jelenetek zajlottak le, mint egy két évvel ezelőtti képviselő-testületi ülés előtt, amikor a PestiSrácok.hu próbálta megtudakolni a politikustól, hogy fenntartja-e a fideszeseket listázó gondolatait.

Vajda végül nem reagált érdemben megkeresésünkre, bár azt is állította, hogy bármikor áll a rendelkezésünkre.

Nyitókép: Facebook

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2022. február 28. 20:46
Vennél tőlük használt autót?!?!
Zaajan
2022. február 28. 19:34
Ezek a buckalakók már megint nagyon szemtelenek.
Járványfigyelő
2022. február 28. 19:14
"Hiába kérdeztük Csizmazia Ferencet" - amennyiben az úr a képen a baloldali, akkor hiába kérdezi bárki, hisz látszik rajta..
zakar zoltán béla
2022. február 28. 19:03
meksziko
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!