Összevesztek egy mandátumon az ellenzéki pártok

2022. február 09. 16:21

A Párbeszéd azt szeretné, ha Márki-Zayt nem vennék számításba akkor, amikor a listás helyek számáról tárgyalnak, míg a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes ennek ellenkezője mellett érvel.

2022. február 09. 16:21
null

Eredménytelenül zárult vasárnap a hat ellenzéki párt vezetőinek Márki-Zay Péter delegáltjaival kiegészült tárgyalása az ellenzéki listaállításról – írta meg az ATV. A portál azt is tudni véli, hogy egyetlen mandátum sorsa, valamint Márki-Zay Péter parlamenti státusza jelenti most a legfőbb töréspontot.

Kedden újra tárgyalóasztalhoz ültek a felek, amire leginkább azért volt szükség, mert az MSZP és a Párbeszéd listás mandátumainak számában még nem sikerült megegyezniük a pártoknak. A két párt listás helyeinek száma régóta vita tárgya az ellenzéki egyeztetések során, tekintve, hogy az MSZP egymaga annyi listás befutó helyet szeretett volna, amennyit a Momentumnak is kiosztanak, miközben a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP közös javaslata az, hogy összesen legyen annyi befutó helye a szocialistáknak és a Párbeszédnek, mint amennyije a Momentumnak lesz.

A lap azt írja, január végén született némi kompromisszum a felek között, ekkor a szocialisták már megelégedtek volna hét hellyel a Momentum nyolcához képest, így ha a Párbeszéd esetében kettővel számolunk, akkor összesen egy mandátumról folyik a vita. A történet most újabb fordulatot vett, mivel

az MSZP és a Párbeszéd delegáltjai nem mentek el a legutóbbi hatpárti egyeztetésre, és a többi pártból érkezett üzenetekre sem reagáltak.

Az ATV továbbá arról is ír, hogy az álláspontok közeledését nehezíti az a befogadó nyilatkozat is, amelyet a Párbeszéd adott Márki-Zay Péternek. Ennek lényege, hogy ha az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje bejut a parlamentbe, akkor a Párbeszéd frakciójában foglal majd helyet. A Párbeszéd azt szeretné, ha Márki-Zayt nem vennék számításba akkor, amikor a listás helyek számáról tárgyalnak, míg a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes ennek ellenkezője mellett érvel.

Az országos listákat február 26-án délutánig kell leadni a Nemzeti Választási Bizottságnál, így bő két hete van még a pártoknak arra, hogy megegyezzenek a végleges sorrendről.

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2022. február 10. 12:17
Mindenki menekülne az undorító Márki Zay Pétertől. Ültessétek a lépcsőre. Vesztésre áll úgyis. Ti is !
Vikijo
2022. február 10. 09:46
Adnak egy helyet a PC-s MZP-nek, megjutalmazva azért, hogy biztosítja számukra a nyilvánvaló mínusz kétharmadot. A sok vitában teljesen elvesztették a realitásérzéküket, nem létező parlamenti helyekről vitatkoznak.
salátás
2022. február 10. 07:19
Micsoda hatékony kormányzás lenne ezekkel a nyomorultakkal :)
mucsay
2022. február 10. 05:18
ez tipikus erre a kalmár népségre, mikor a frakcióhoz kell öt ember, akkor dzámoljuk bele, de amikor helyeket kell szétosztani, akkor ne. de mi az, amitől a párbeszédnek van ereje vitatkozni a dk-jobbik-momentum blokkal, ami hát azért nem összemérhető. ha már itt tartunk azt se tudom a momentumot miért ilyen 'erős'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!