Több száz helyen dolgoztak a tűzoltók, estétől mérséklődik a szél

2022. január 30. 21:10

Összefoglaló!

2022. január 30. 21:10
null

Több száz tűzoltói beavatkozásra volt szükség a vasárnapi viharban, jelentős késések alakultak ki a vasúton és számos szolgáltatásban kimaradást okozott az erős szél, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint késő estétől jelentősen mérséklődik.

Kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta.

A legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett, de sok riasztást kaptak Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is. Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül és azt kéri,

hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.    

A szeles időjárás több helyen is megrongálta a vasúti felsővezetéket, emiatt jelentős, 60-100 perces késésekkel, vonatkimaradásokkal, több szakaszon is pótlóbuszos közlekedéssel kell számolniuk a vasárnap este is a vonattal utazóknak –közölte a Mávinform. Több vonalon a viharos erejű szél miatt korlátozták a vonatok sebességét a vezetékszakadások és áramszedőtörések megelőzése érdekében.    

Az ország majdnem teljes területe érintett

Országszerte több helyen vezetékszakadást, Kecskemét és Albertirsa környékén pedig a szolgáltatásban is kimaradást okoztak a viharban villamos hálózatra dőlő fák és leszakadt ágak az MVM Démász Áramhálózati Kft. területén. Szintén a vihar rongálta meg a Tatabánya és Oroszlány közötti magasfeszültségű távvezetéken futó optikai gerinchálózatot, emiatt mintegy 3500 felhasználó nem fér hozzá a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. mobil- és vezetékes telefon-, internet-, valamint kábeltelevízió-szolgáltatásaihoz Oroszlányban.    

Az Útinform vasárnap esti tájékoztatása szerint továbbra is viharos széllökésekre lehet számítani Fertőszentmiklós, Csorna és Győr térségében, a Bakonyban, Pest megye északi és keleti területein, Fejér megye keleti részén, valamint Szántód és Paks közelében,

a Mátrában, továbbá Balassagyarmat, Heves, Szolnok és Gyomaendrőd környékén.   

A hegyvidéki utakon és a mellékutakon bárhol lehet letört faágakra vagy kidőlt fákra számítani. A Balaton mellett is erős széllökéseket mértek: a legerősebb, óránkénti 119,5 kilométeres szelet a térségben az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kikötőben lévő műszere jelezte. Ezt követte a Balatonaligán mért óránkénti 105 kilométeres, majd a Fonyódon mért 103 kilométer/órás érték. A Bakonyban a Kab-hegyen 119,5 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek.

(MTI)

Nyitókép:MTI/Mihádák Zoltán 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2022. január 30. 22:35
Köszönjük a tűzoltók munkáját!
Nannyó
2022. január 30. 22:02
Jelentem, este tíz van, de a szél nem mérséklődik.
Nehidd El
2022. január 30. 21:17
GeLgely! Nagyon kellett volna még egy megerősítő, újraimmunizáló klímavészhelyzet-határozat, mert ezt a 2019-es nem tudta kivédeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!