Schiffer András szerint zsákutca a baloldal alkotmányozási hergelése

2022. január 08. 10:34

A baloldal önmagát viszi zsákutcába, amikor az alkotmányozás körüli indulatokat fűti – mondta Schiffer András ügyvéd a 48 perc című műsorban.

2022. január 08. 10:34
null

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász és Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor első adásának vendége. A műsor első részében többek közt arról beszéltek, hogy a baloldal már hosszú ideje próbálja kitalálni, hogy a kétharmados törvényt miként lehet feles többséggel megváltoztatni.

A baloldal arra játszik, hogy az észak-macedón és a belarusz mintát követve válságot idézzenek elő”

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, hogy a baloldal 2002 után is „hajtóvadászatot” indított azok ellen, akiket a korábbi Fidesz-kormány nevezett ki. Az alkotmány keretet ad, így annak a kidobása nem váltaná ki a baloldal által kívánt hatást, hiszen a részletszabályok sarkalatos törvényekben vannak, amiket kétharmaddal lehet módosítani. A Horn-kormány idején számos kétharmados törvényt hoztak, azokra mégsem mondta senki, hogy illegitim. „A baloldal arra játszik, hogy az észak-macedón és a belarusz mintát követve válságot idézzenek elő” – tette hozzá.

Schiffer szerint a baloldal ennek a kérdésnek a pedzegetésével annyira felkorbácsolta az indulatokat, hogy egy esetleges választási győzelem után óriási nyomás helyeződne rájuk. Ha pedig belemennek ebbe a játékba az válsághelyzetet idéz elő.

Ha felborítják az alkotmányos jogokat, akkor ki és milyen alapon mondja meg, hogy hol vannak a határok, hogy kire milyen szabályok vonatkoznak?

– tette fel a kérdést Schiffer. Hozzátette: egy ilyen helyzet pártállástól függetlenül senkinek és Magyarországnak sem érdeke.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. január 09. 06:28
Van egy olyan érzésem, hogy az Alaptörvény sutba dobása esetén hamar leégne a szemlőhegyi lopott villa. Az utcákon meg a 2006 őszi állapotok köszönnének vissza.
acsko
2022. január 08. 20:28
MZP polgárháborút akar - ez az, amit Schiffer sem képes elhinni, pedig az ellenzéki oldalon ezt már egyre többen látják. Csak még azt nem tudják, mi a fenét kezdjenek ezzel. A reális forgatókönyv sajnos az, hogy menni fognak a radikálisokkal, mert nekik ellentmondani egyenlő lesz az árulással.
jánosbácsi
2022. január 08. 18:22
Schiffer egy majom.
matykox
2022. január 08. 17:54
Egszerű! Normális, épeszű ember nem szavaz erre a "bal"-nak nevezett, igazában internáci, magyargyűlölő és homofil hazaáruló bandára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!