Die Presse: Bajban Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa

2022. január 19. 10:39

A német lap szerint a legújabb aggodalomra okot adó jelenség Várhelyi azon törekvése, hogy most egy lengyel bizalmasát, Andrzej Sadost próbálja az egyik legbefolyásosabb uniós tisztségbe emelni.

2022. január 19. 10:39
null

A Die Presse által közölt véleménycikk szerzője szerint Orbán hűséges politikusa, Várhelyi Olivér hónapok óta küzd azzal a váddal, hogy pártpolitikai okokból tekintélyelvű politikusokat támogat a Nyugat-Balkánon. Ezenfelül a legújabb aggodalomra okot adó jelenség Várhelyi azon törekvése, hogy most egy lengyel bizalmasát, Andrzej Sadost próbálja az egyik legbefolyásosabb uniós tisztségbe emelni. Sados a nacionalista populista lengyel kormánypárt, a PiS híve. Az a lehetőség, mely szerint az EU bővítési politikájának két legfontosabb emberét az a két kormány adja, amelyek ellen a 7. cikk szerinti jogállamisági eljárás folyik, sokakat aggaszt, és nem csak a Bizottságban. A hangulat ott már Várhelyi hivatalba lépése óta rossz – jegyezte meg a szerző. A hat igazgatói posztból négyet jelenleg csak ideiglenesen töltenek be, mert – mint a Die Presse megtudta – alig van olyan köztisztviselő, akit érdekel a bővítési politika, és aki Várhelyivel akarna együtt dolgozni.

A szerző kitért arra is, hogy mennyire közel áll egymáshoz Orbán Viktor és az észak-macedóniai konzervatív ellenzéki párt, a VMRO, amelyet az is alátámaszt, hogy a korrupció miatt jogerősen elítélt Nikola Gruevszki egykori miniszterelnök politikai menedékjogot kapott Budapesten. Ez egy arculcsapás minden olyan uniós erőfeszítésnek, amely a jogállamiság megerősítésére irányul a Nyugat-Balkánon – azonban Várhelyi eddig egy szót sem szólt a Gruevszki-ügy kapcsán – tette hozzá a szerző.

(Fotó: MTI/EPA/Malton Dibra)

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2022. január 20. 19:42
Ha egy senki által meg nem választott köztisztviselőnek nem tetszik a választók által neki juttatott főnök, akkor irány a magánszféra (Nem) kicsit fordítva ülnek a lovon a brüsszeli naplopók.
Wezuv
2022. január 20. 11:16
Ezeket nehéz lesz kiebrudalni, valószínűleg hamarabb teszik tönkre az egész EU-t, mint hogy ki lehessen őket mozdítani. Soros évek során fű alatt szivárogtatta be embereit, azt nem lehet egyről a kettőre visszacsinálni. Az EU-nak vége, ez már biztos, de nem Európának! Majd lesz helyette másik szervezet, más országokkal. Ennyi...
Senki99Alfonz
2022. január 20. 09:29
Ha az EU csak fontolóra veszi is szerbiai med az egyébb balkáni bővítést, akkor vége a dalnak. Inkább Magyarországot meg a lengyeleket kellene kitenni, nehogy ezeket beereszteni.
khomeini
2022. január 20. 00:09
úgy látszik, a világlapok nem tudják, hogy kedden szokott bukni a Zorbán, nem pedig szerdánként. Megint egy napot késett az összehangolt cikk-áradat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!