Ilyen lesz a Nyugati pályaudvar mellé tervezett Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

2022. január 12. 14:29

Magyarország Európa vezető cirkuszművészeti központjaként a világon első alkalommal rendez tudományos konferenciát a cirkuszépületekről.

2022. január 12. 14:29
null

A Fővárosi Nagycirkuszban holnap megnyíló XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál mai előnapján tartott szakmai és tudományos konferencián bemutatták a Nyugati pályaudvar mellett felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ épületének makettjét is. A résztvevők az európai cirkuszépületek történetével ismerkedhettek, s ennek alkalmából egy kiállítás is nyílt. Január 12. és 17. között rendezik meg a Fővárosi Nagycirkuszban a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált, ennek nyitányaként a mai napon tudományos és szakmai konferenciát rendeztek a külföldi szakemberek részvételével a cirkuszépületekről a Szépművészeti Múzeumban. A rendezvény keretében a Barokk csarnokban egy kiállítás is nyílt, ezen

a Nyugati pályaudvar mellett felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ részeként készülő új cirkuszépülettel és az artistaképző intézettel is megismerkedhettek

a világ egyik legrangosabb nemzetközi cirkuszi fesztiváljára érkezett vendégek.

A Cirkuszépületek Európában című konferencia és kiállítás megnyitóünnepségén a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervező bizottságának elnöke kiemelte: Magyarország Európa vezető cirkuszművészeti központjaként a világon első alkalommal rendez tudományos konferenciát a cirkuszépületekről, de cirkuszpedagógiai konferencia is szerepel a fesztivál programjában.

A konferenciához kapcsolódó kiállításon pedig bemutatják a Budapesten felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ makettjét – közölte.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról 2021 februárjában született kormányhatározat.

Része lesz egy új cirkuszépület, ami a Nyugati pályaudvar mellett, egy régóta üresen álló területen épül, valamint egy régi vasúti hangárból kialakított artistaképző iskola. Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatója a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában a konferencia idején látható kiállítást méltatva elmondta, hogy az számos makett, tervrajz, térkép és egyéb dokumentum, valamint képzőművészeti alkotások segítségével áttekinti a magyar cirkuszművészet és -építészet történetét, és felvillantja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ jövőjét is.

(MTI)

Fotó: kormány.hu

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2022. április 09. 11:24
"A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról 2021 februárjában született kormányhatározat. Része lesz egy új cirkuszépület, ami a Nyugati pályaudvar mellett, egy régóta üresen álló területen épül, valamint egy régi vasúti hangárból kialakított artistaképző iskola." Na, ott biztosan nem lesz Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. Mert: "A Budapest Fejlesztési Központ tavaly októberben írt ki kétfordulós, nyílt, nemzetközi tervpályázatot a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására. A pályaműveket 2022 márciusáig nyújthatta be az a 12 építésziroda, amelyet az összesen 36 jelentkezőből választottak ki szakmai előszűrést követően ... A pályázatot a Budapesti és Agglomerációs Vasútfejlesztési Stratégia részeként hirdették meg a Nyugati és térsége 21. századi megújításának, a pályaudvar korszerűsítésének és kapacitásának jelentős növelésének céljából. A koncepció alapján a Nyugati egy 21. századi, többszintes, modern pályaudvarként születik újjá, a föld alatt egy 6 vágányos vasúti mélyállomással, ahová a jövőben a Duna alatti vasúti alagút is beérkezik majd. A felszínen felszabaduló ipari-vasúti területek bezöldülnek. A pályaudvar környezetének megújításával közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel és kaphat új funkciót a főváros központjában." A zsűri döntése alapján a Grimshaw Architects csapatának terve lett a győztes. https://epiteszforum.hu/eredmenyt-hirdettek-a-nyugati-palyaudvar-tervpalyazatan A fenti linken, az 1/14 sz. tervlap "3." jelű területén LETT VOLNA az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. FüriBaliék nagyon hallgatnak a kormányhatározattal is dokumentált a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, "csodagömbös" beruházásukról ...
Potymog
2022. január 13. 15:47
A tervezett épület stílusa nem Budapest belvárosába való. Építsék valamelyik külső kerületbe. Úgyis jó lenne, ha a külső kerületekben is lennének látogatni és látni valók nagyobb számban, nem csak a belvárosban.
lewdberg
2022. január 12. 18:38
jó geci ronda, meg amugy ki a faszom jár manapság cirkuszba? vmi csicska fideszes bárgyú vidéki center megkaphatná, debrecen főterén pl. pacek lenne
Box Hill
2022. január 12. 17:27
A Cirkuszművészeti Központ már megvan. Úgy hívják, hogy Országház. A levezető elnökök gyengesége, hozzánemértése következtében azzá vált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!