Megállapodott a kormány a katolikus egyházzal a katolikus felsőoktatási intézményekről

2021. december 24. 13:06

Az érintett intézményekben jelenleg összesen 18 ezer hallgató tanul.

2021. december 24. 13:06
null

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a kormány megállapodást kötött a katolikus fenntartású felsőoktatási intézményekre vonatkozóan – tájékoztatta az MKPK az MTI-t. A dokumentumot Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken írta alá Budapesten.

„A megegyezés célja, hogy a katolikus fenntartású felsőoktatási intézmények – hasonlóan a modellváltó egyetemekhez – a jövő generációk, valamint a társadalom egésze szolgálatában állva a mai kor igényeinek megfelelő, érték- és tudásközpontú, színvonalas oktatást biztosíthassanak” tudatták a közleményben.

A dokumentum az egyház és a kormány között 2010-ben létrejött „átfogó megállapodás vonatkozó részét módosítja” írták. Az eseményen jelen volt mások mellett Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, illetve Tóth Tamás, az MKPK titkára.

Magyarországon tizenegy katolikus fenntartású felsőoktatási intézmény működik, köztük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Gál Ferenc Egyetem, valamint nyolc főiskola. Az intézményekben jelenleg összesen csaknem 18 ezer hallgató tanul.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hesperia
2021. december 24. 19:17
Hát, ebből a kis híradásból nem sok minden derült ki! Eddig is az állam finanszírozta a magyar egyházi (felső)oktatási intézményeket.... Mi lehet itt az újdonság? Nyilván a fenntartási összeg folyósításának módja, kiszámításának kritériumai. Áttérés az alapítványi modellre? De hogyan, milyen stratégia szerint? Erről kéne mondani valamit...
péterx
2021. december 24. 15:28
A katolikus felsőoktatás sokat tesz azért, hogy egyre több ember értse és élje a valódi emberi létezést.
VESZ ÉSZ
2021. december 24. 15:04
Az egyházak aljas mohó hazug bűnszervezetek,amelyek csalással és zsarolással szerezték vagyonukat.Ezek rossz emberek,ezért nem szabad rájuk bízni a fiatalok nevelését,semmit ami az életünk része,mert csak a pénz a vagyon mozgatja őket.
balbako_
2021. december 24. 14:41
Méltó helyen van náluk az oktatás sok százéves tapasztalatuk okán. ( A fiam is a Piarista Gimnáziumban végzett)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!