Úgy tűnik, az oltottaknak nem kell aggódniuk az omikron miatt

2021. december 01. 09:19

Közelebbről is megnézték az szupermutánst, a tudósoknak jó híreik vannak.

2021. december 01. 09:19
null

Bár még keveset tudni a dél-afrikai mutációról, az oxfordi kutatók az eddigiekből is le tudtak vonni hangsúlyos következtetéseket, írja a HVG. Mostanra Európa több országában is megjelent az omikron nevű koronavírus-variáns, amely a kórokozó egy újabb, Dél-Afrikából származó változata. Hogy pontosan miként teljesítenek ellene a vakcinák, az még nem tisztázott, de a kutatók folyamatosan vizsgálódnak. Közéjük tartoznak az Oxfordi Egyetem szakértői is, írják, akik most új hírekkel álltak elő. A tudósok szerint

egyelőre nincs olyan bizonyíték, ami azt sugallná, hogy a meglévő oltóanyagok ne nyújtanának védelmet az omikron ellen.

Vizsgálatokon alapul a hír

A kutatók szavait a Bloomberg idézte, hangsúlyozva, hogy a szakértők ezt már az új vírusváltozaton elvégzett vizsgálataikra hivatkozva közölték. Az egyetem szerint tavaly is megjelentek új vírusváltozatok, a vakcinák továbbra is nagyon magas szintű védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedések ellen. A Bloomberg szerint a vakcinagyártók mindeközben újabb teszteket végeznek saját termékükre vonatkozóan, hogy kiderüljön: az omikron hatással van-e az oltás hatékonyságára, és ha igen, akkor ez mit jelent pontosan. A Pfizer részéről pedig már közölték: ha kell 3 hét alatt is el tudnak készíteni egy új oltóanyagot.

A BioNTech vezérigazgatója is optimistán nyilatkozott.

Mint mondta, termékük nagy valószínűséggel az omikron által okozott súlyos megbetegedéseket is képes megelőzni, írja a HVG.

Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kompenzátor
2021. december 01. 11:36
Nem Dél-Afrikából származik, hanem egy ottani laboratóriumban izolálták először, de ez a pici különbség túl bonyolult ahhoz hogy a politika vagy a média megértse, szóval teljesen jogos, ha előbbiek beutazási zárlatot rendelnek el Dél-Afrikából, utóbbiak meg szokás szerint hülyére tájékoztatják a lakosságot. Amúgy oltottak hurcolják szét szerte a világon, pl. Ausztráliába eleve be sem utazhat oltatlan, és mégis megjelent ott, szóval az oltás szart sem ér ellene. Ettől függetlenül tényleg nem kell miatta aggódni, mert a szabatos leírások szerint az eddigi variánsoknál enyhébb tüneteket produkál, függetlenül attól hogy a nyugati média megpróbálta elhamarkodottan az apokalipszis-variánsnak kikiáltani.
Orange79
2021. december 01. 11:14
Nyilvanvaloan vedettseget nyujtanak az eddigi vakcinak az uj torzs ellen is, csak kisebb mertekben mint az elozo variansok tekinteteben. A technologiai adaptacio gyorsan levezenyelheto es celzottan az omikron ellen letrehozott vakcinak heteken belul szallithatoak. Folosleges zugolodni, ugy tunik, hogy a kovetkezo evtizedek igy fognak telni, jarvanyok es uj variansok fognak ujra es ujra megjelenni mert valakik ebben erdekeltek.
zara
2021. december 01. 11:05
félelempropaganda omikron még senki nem halt bele de a félvilág már fél tőle...
VeJoLa
2021. december 01. 11:02
Több helyen is olvastam, hogy az új variáns idáig csakis kétszer oltott, vagyis "teljesen védett" emberekben jelentkezett. Logikus, ha ezek után a DACH országokban karanténnal, bírságokkal fenyegetve mindenkit négyhavonta be akarnak oltatni ezekkel?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!