Városliget, kórház, sportpályák, parkok – képeken a zuglói kormányzati fejlesztések

2021. november 19. 10:12

Kórházak és műemléképületek felújítása, mélygarázs, sportpályák, parkok, játszóterek, irodaházak – az elmúlt években számos kormányzati fejlesztés indult és valósult meg Budapest XIV. kerületében. Képes összeállításunk.

2021. november 19. 10:12
null

Az ellenzéki politikusok Karácsony Gergellyel az élen még mindig a tavaly kitalált kampányszlogent ismételgetik, amely szerint „a kormány kivérezteti az önkormányzatokat”. Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is rendszeresen ezt ismételgeti nyilatkozataiban.

E kijelentés hitelessége azonban épp a zuglói polgármester esetében minimum megkérdőjelezhető, hiszen a szocialista politikus – és korábban Karácsony Gergely – által vezetett kerületben az elmúlt években rengeteg, budapesti léptékben is nagy volumenű kormányzati fejlesztés indult, és jó részük mostanra meg is valósult. Ezeket gyűjtöttük össze.

Liget Budapest – megújul a Városliget!

A Liget Budapest Projekt keretében megújul a Városliget, a világ egyik első közparkja. A már átadott, Ajtósi Dürer sorhoz közelebb eső fejlesztései rendkívül népszerűek. 

A különleges elemekkel gazdagított Nagyjátszótér, nem csak nevében nagy. A 13 ezer négyzetméteren elterülő Gyerekliget több korosztálynak nyújt játéklehetőséget, közel ötven különböző játékelemmel. Ezek közül is kiemelkedik a háromszintes mászóka, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye ihletett.

A Ligetben többféle sportolási lehetőség is adott, ezek egyike a most megépült új futókör. A 2 kilométer hosszú, teljes hosszában kivilágított, rekortán borítású pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút található. A Ligetben emellett több sportpálya is megújult, és újak létesültek.

A FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából 1967-ben elkészült egykori Kis Botanikus Kert is megújult. A parkrész mostantól Mőcsényi Mihály kertészmérnök-tájépítész nevét viseli. A területet gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is díszítik.

A Városliget közelében  számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik rendszeresen töltik szabadidejüket a parkban. Pihenésüket szolgálja a közelmúltban megújult Vakok Kertje. A 70-es évek elején épült parkrészt a XXI. századi követelményeknek megfelelően akadálymentessé tették, modernizálták, és bővítették speciális játékokkal felszerelt játszóterét.

A gyönyörű műemlék, az egykori Olof Palme-ház, Millenium Háza néven él tovább. A park egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületében egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, és egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat. Az épület elé pedig egy látványos,1500 tőből álló rózsakertet telepítettek.

A Liget Budapest projekt egyik kiemelt célja volt a park élővilágát zavaró autóforgalom csökkentése. Ennek érdekében épült meg a Felvonulási téren a 800 férőhelyes, növényekkel borított mélygarázs, amely így megnöveli a park zöldfelületét is. A három szint mélyre nyúló parkolót 2020 óta használhatják a park látogatói, valamint kedvezményesen a VI., VII. és XIV. kerületi lakosok, akik rendelkeznek parkolási engedéllyel.

Az előttünk álló időszakban pedig megépül majd a Liget Budapest Projekt két újabb eleme, a világszínvonalú Magyar Zene Háza és az új Néprajzi Múzeum.

Sport Zuglóban

A Puskás Aréna körül található korábban elhanyagolt területen található park is megújult. Új zöldfelületeket létesítettek, futókör, kosárlabdapálya, kültéri kondipark, és mosdó is épült. A környékbeli családok több évtizedes problémájára született megoldás azzal, hogy végre elkészült a kerület második legnagyobb játszótere.

Több mint 3 milliárdos kormányzati támogatással újulnak meg a BVSC-Zugló sportegyesület létesítményei. A Szőnyi úti sportligetben korábban már átadták a székház felújított épületét, benne konditeremmel, atlétikai futópályával, műfüves pályákkal valamint környezettudatos hőkúttal és napelemekkel. Jelenleg is zajlik az asztalitenisz csarnok, röplabdacsarnok, és egy teniszcentrum építése, a park egészének környezetrendezése, valamint a Tatai úti sporttelep felújítása.

Az MTK másfél milliárdnyi kormányzati támogatásból újíthatta meg a Csömöri úti létesítményeit. A Lantos Mihály Sporttelep több ütemben tervezett rekonstrukciója 2016-ben kezdődött meg az új szabadtéri atlétikai pálya megépítésével, 2019-ben pedig elkészült az országosan is kiemelkedő minőségű atlétikai edzőcsarnok épületegyüttese, ahol az ugró- és dobószámok edzéseire van lehetőség. 2020-ban építészeti és energetikai fejlesztésekkel megújult a leromlott állapotú Szőcs Bertalan Vívócsarnok és a hozzá tartozó öltözőépület.  Emellett folyamatosan megújulnak a sporttelep zöldfelületei. Az teljes beruházás eddig összesen több, mint másfél milliárd forintnyi (1.572.459.269 Ft) állami támogatásból valósult meg. A sporttelep rekonstrukciójának most kezdődő ütemében a küzdősportok képviselői részére létesítenek új edzőcsarnokot.

Történelmi jelentőségű műemléképületek és modern irodaházak

Jelenleg is zajlik a Hermina út két patinás műemléki védettségű villaépületének rekonstrukciója.  A Róheim-villa, a Tisza gyilkosság helyszíne, a Magyar Corvin-lánc Testület majdani székháza 6,6 milliárd forintból újul meg.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházaként működő, szecessziós stílusú a Sipeki villa 2,9 milliárd forint állami támogatásból renoválódik.

Kiemelt kormányzati beruházás keretében 8 milliárd forintból újul meg a Zuglóban található M3 Business Center, amely a Budapest Környéki Törvényszék dolgozóinak jelent XXI. századi munkakörülményeket.

Megújuló kórházépületek és oktatási intézmények a XIV. kerületben

A magyar kormány eddig nem látott mértékű fejlesztési forrást biztosít a Zuglóban található egészségügyi intézmények felújítására és fejlesztésére.

Az Egészséges Budapest Programon keresztül az Uzsoki Utcai Kórház eddig közel 5 milliárdos nagyságrendben, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet pedig közel 4 milliárd forint értékben kapott orvostechnológiai és informatikai eszközöket, valamint kezdhettek további építészeti tervezésbe.  Az elmúlt években csak az Uzsoki Utcai Kórház többek közt 2 db sugárterápiás lineáris gyorsítót, 20 db altatógépet, 13 db lélegeztetőgépet, közel 200 db traumatológiai és kórtermi ágyat, műtőasztalokat, sebészeti készülékeket, EKG-t, defibrilátort, UH és CT gépeket, sugárterápiás röntgent, speciális szervercsomagokat és szerver licenceket kapott. Ugyanezen program keretében a budapesti egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére 10,5 milliárd forintot biztosított az állam.

Az ugyancsak a közelben található MAZSIHISZ Szeretetkórház pedig 4,8 milliárd forint kormányzati forrásból újul meg. A kerületi fenntartású járóbeteg szakorvosi és háziorvosi rendelők felújítására a Kormány 800 millió forintot biztosított, jövőre pedig 400 milliós állami forrásból kezdődhet meg a Bosnyák téri új egészségcentrum tervezése. Korábban pedig több mint fél milliárdért kapott a Zuglói Egészségügyi Szolgálat röntgen technológiát és ehhez szükséges eszközöket.

A Budapesti Gazdasági Egyetem Buzogány utcai campusán 5,7 milliárd forintból jelenleg új Központi Könyvtár és Hallgatói Centrum épül, és új épületszárnyat kap a Munkácsy Mihály Általános Iskola de további fejlesztések is várhatók.

Borítókép: Mátrai Dávid, képek: Simon Bálint, Mátrai Dávid

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2021. november 19. 15:03
"""kivéreztetés"""
Vakfolt
2021. november 19. 12:09
Milyen jót tett Zuglónak hogy gerci eljött a gecibe!
Tóth Zoltán
2021. november 19. 11:37
Ide virít, hogy nagyjából nyár eleje óta kimérten fokozódó intenzitású főpolgármester-választási kampányt tol a rezsim. Tehát valamit tudhatnak, valamire készülhetnek... #kulagerikesucks #bojkott #forradalmat
ergo07
2021. november 19. 11:26
Most láttam az indexen, hogy ezek zuglói önkormányzati(!) fejlesztések No, ennyit a buborékról
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!