Csúszhat Zuglóban a genderügyben elkötelezett iskola betelepítése

2021. november 20. 07:48

Úgy tűnik, még nincs végleges döntés arról, beteheti-e a lábát a genderérzékenyítés Zuglóba. A november 25-i képviselő-testületi ülés napirendjén nem szerepel az Ezer Gyerek Egyesülettel kapcsolatos előterjesztés. A szervezet mögött egyébként Horn Gábor felesége, Niedermüller Péter lánya, Niedermüller Anna áll.

2021. november 20. 07:48
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor
Genderfóbia Európában; Családformák és társadalmi nemek változásai; Miért vannak elszabadulva a nemi sztereotípiák?; Kiket nevelünk egyáltalán: lányokat, fiúkat, gyerekeket?

– témakörök, amelyek egy 2017-es konferencián kerültek elő.

Az Európai polgárok hálózata a nemek közötti egyenlőségért és a fenntartható jövőért elnevezésű kezdeményezés eseményének megrendezése egyrészt annak fényében volt érdekes, hogy nem sokkal azelőtt jelentette be az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE): Társadalmi nemek (gender) tanulmánya néven új mesterképzést indítanak a Társadalomtudományi Karon (TáTK).

(Arról, hogy miért lett szitokszó a gender, lapunk főmunkatársának véleménycikkét ITT olvashatják.)

Másrészt a konferencián olyan előadók szólaltak fel, mint például Tóth Krisztina, „aki író, és nem írónő, aki költő, és nem költőnő”, és aki nemrég az osztrák Falter nevű lapnak arról értekezett, miért is mérgező ország Magyarország. Vagy az a Kovács Mónika szociálpszichológus, aki a gender elméleti megközelítéseit kutatja.

Harmadrészt a rendezvényt az Európai Unió (EU) által finanszírozott testvérvárosi program keretében szervezték, amelynek koordinátora az az Ezer Gyerek Egyesület volt, amelynek neve nemrégiben egy, az MSZP-s vezetésű zuglói önkormányzat oktatási tevékenység céljából kiírt pályázat kapcsán került elő.

Garantáltan kormánykritikus tartalmak

Az Európa a polgárokért támogatásával működő Európai polgárok hálózata Facebook-oldalán nem csak a nemek közötti egyenlőség kisimítását, a fenntartható jövő kialakítását tűzte lobogójára, nap mint nap áll bele megosztásokkal olyan aktuális belpolitikai témákba, amelyek a kormánykritikus narratívát erősítik. Előfordult, hogy az európai parlamenti (EP-) választásokat népszerűsítették. Volt, hogy a Magyarországon eluralkodó gyűlöletről szóló értekezést osztottak meg. De a migráció/integráció megítélésében, a köz- és felsőoktatás helyzetének értékelésében is véleményt formált azzal, hogy a tartalmak szinte kizárólag a 444-HVG-Mérce-tengelyről érkeztek a közösségi térbe. A politikai függetlenség képe pedig akkor csorbult igazán, amikor a párbeszédes Szabó Tímea, Tordai Bence, a volt SZDSZ-es Magyar Bálint, vagy a momentumos Cseh Katalin, Donáth Anna, Fekete-Győr András posztjait osztották meg.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI/Kovács Attila

A koordinátori szerepben feltűnő Ezer Gyerek Egyesület ugyancsak nehezen nevezhető pártpolitikától, ideológiától mentes civil kezdeményezésnek. Az egyesület – melynek elvi célja a köz- és felsőoktatásban, illetve a közművelődésben résztvevők számára képzések, programok indítása, szervezése, lebonyolítása, illetve közoktatási intézmény fenntartása – megalapításában, működtetésében komoly szerepet játszott az EU. A Fővárosi Törvényszék kapcsolódó bejegyzése alapján a szervezetet 54 ezer euróval (mai árfolyamon számolva közel 20 millió forinttal) támogatta az EU Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóságának háttér intézménye, az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA), amely jelentős szerepet játszik az LMBTQ-jogok kontinentális terjesztésében. Az EACEA az Erasmus+ keretében például számos LMBTQ-projektet valósított meg.

Az Ezer Gyerek Egyesület elnöke pedig az a Niedermüller Anna, aki a DK-s erzsébetvárosi polgármester lánya, az egykori SZDSZ-es államtitkár Horn Gábornak a felesége.

Kritikai szemléletű gimnázium Zuglóban

2021-re és a XIV. kerületi kiírásra visszatérve: az Egressy út 178/G szám alatt található ingatlanba tervezett Jancsó Miklós Mozgóképművészeti Gimnázium egy olyan új alternatív középiskola lenne, ahol a fiatalokat nem az állami intézményekre jellemző, „19. századi verbális kultúrával próbálják megkínálni, hanem a vizuális kultúra felől közelítenek a világhoz”állapította meg a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. Horn közölte, „az iskola éppen azt nem tanítja meg nekik, amit használnak, a látás képességét, akár a mozgóképről, a digitális kultúráról vagy csak egyszerűen a vizuális szépségről van szó”,

és nagyon szeretné, hogy a felesége által vezetett Ezer Gyerek Egyesülethez köthető intézmény helyet kapjon Zuglóban.

Csakhogy a zuglói pályázat (amelyet Niedermüller Annáék nyertek) lezárultát követően az Egressy úti ingatlanra bejelentkezett a Colombus utcai Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, amelynek 2,9 milliárd forintos, állami forrásból történő felújítása hamarosan elkezdődik, és ideiglenes helyiségekre lenne szüksége. Az állami intézmény vezetője kérését továbbította az MSZP-s polgármesternek, Horváth Csabának, aki ismertette: a végső előterjesztésről a novemberi rendes ülésen fognak dönteni. Ez azonban nagy valószínűséggel nem fog megtörténni, a november 25-i csütörtöki képviselő-testületi ülés napirendi pontjai között ugyanis nem található ez az előterjesztés.

Mindenesetre a zuglói önkormányzat fideszes képviselője, Borbély Ádám és Szatmáry Kristóf honatya korábban kezdeményezte, hogy a szocialista vezetés ne Niedermüller Anna-féle egyesületnek, hanem a zeneiskola számára adja oda az épületet. A Tankerületi Központ kész a pályázaton nyertes Ezer Gyerek Egyesülettel azonos összegű bérleti díj megtérítésére.

Nyitókép: Facebook 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ValakiValahonnan
2021. november 20. 16:45
A hornkeresztes Niedersturmbannmüller és társai ...
Finale*
2021. november 20. 14:49
"A szervezet mögött egyébként Horn Gábor felesége, Niedermüller Péter lánya, Niedermüller Anna áll." Ezek csak egymas kozott hazasodnak?
Élő Éva
2021. november 20. 11:13
Újbeszélül európai azt jelenti, hogy nem magyar, sőt nem is európai, még földrajzi értelemben sem. Ez, az eredeti jelentésétől megfosztott fedőszóvá lett kifejezés, egy csoport megnevezésére. Akárcsak a szivárvány. Ideje a szavainkat visszakövetelni. Európai az, hogy az apa férfi, az anya nő. Az LMBTQ meg liberális, hontalan.
sorivo4
2021. november 20. 11:02
"Úgy tűnik, még nincs végleges döntés arról" Vagy csak nem tudunk róla. Talán majd a választások után tudnánk meg. Nem nehéz kitalálni, hogy mi lenne az a döntés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!