Megadja, Bódi, cancel culture: jobboldali előadókat tiltanak be az ELTE-n

2021. október 14. 09:08

Betiltotta Megadja Gábor, a Kontra főszerkesztőjének az eltörlés kultúrájáról szóló előadását az ELTE egyik kollégiuma, nem sokkal később pedig Bódi Ábel jobboldali aktivista vadászatról szóló előadása járt ugyanígy. Az érintetteket kérdeztük.

2021. október 14. 09:08
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Először meghívta, majd letiltotta Megadja Gábornak, a Kontra főszerkesztőjének, ismert jobboldali véleményvezérnek az eltörlés kultúrájáról (cancel culture) meghirdetett előadását az ELTE egyik kollégiuma. Megkerestük a két érintettet. 

Bódi Ábel, aki egyben az Identitás Generáció elnöke is, a Mandiner kérdésére elmondta: a vadászatról tartott volna előadást, mivel ő az egyik vadászati lap szerkesztője.

ELTE-kollégisták hívták meg, de a szervezők ezután lemondták a rendezvényt.

Hozzátette: nyugaton már rendszeres ez a jelenség, és itthon is hamar azzá válhat. Szerinte a cancel culture ellen leginkább humorral lehet védekezni, és persze alternatívákkal. Bódi előadása október 12-én este lett volna.

A Bódi birtokába jutott indoklás szerint azon túl, hogy ő „szélsőjobboldali”, valamint hogy a szerintük csak a „70 milliárd forinttal” támogatott Vadászati Világkiállítás miatt érkezett volna a kollégiumba, márpedig „2022-ben választások lesznek, a kormány pedig szeretné a vadászatot és a vadhúsfogyasztás népszerűsítését beiktatni a programjába, te pedig választó vagy, így szeretne meggyőzni, hogy az neked mennyire is jó lesz”. Egyébként is, Bódi egy „passzív-agresszív, lekezelő, sértődött, »kisebbségek által elnyomott, fehér, magyar férfi«, rendszeres vendég a Pesti TV-ben, illetve egyéb más kormánypárti műsorokban, hírlapokban”

Megadja Gábor úgy fogalmazott: „Az egyik eltés kollégium akart meghívni. Valójában nem is előadást akartam tartani, hanem beszélgetni szerettem volna a hallgatókkal. A mellékelt ábra is azt mutatja, hogy adott esetben többet tudhatnak a jelenségről, mint én. Az esemény maga viszont mindent elmond a cancel culture-ről. Tökéletes.” 

A rendezvényt – mondta el Megadja is – az érintett kollégium felső vezetése tiltotta be,

mert szerintük kockázatos a „lehetséges politikai felhangok” miatt.

S hogy miként érinti őt egykori eltésként mindez? „Imádom. Az egész helyzet nyakig úszik az iróniában: azért hívnak meg, hogy az eltörlés kultúrájáról beszélgess a kollégistákkal – azaz mások politikai alapon való elhallgattatásáról, vagy annak kísérletéről, lásd legutóbb Dave Chappelle ügyét –, majd a rendezvényt betiltják. Ezek után szükségtelen bármilyen előadást vagy beszélgetést tartani, elég annyit mondani: íme. Egyszerűen tökéletes a történet.” 

A Kontra-főszerkesztő szerint a jelenség valószínűleg rendszeres. Az eset kapcsán

többekkel is beszélt, akik azt állítják, hogy sok hasonló eset történt már. 

„Ezek a sztorik nyilván sosem látnak napvilágot. Remélem, hogy Bódi Ábellel adunk egy kis biztatást másoknak is, hogy meséljék el ők is a történetüket” – folytatja Megadja Gábor.

„Idővel minden megérkezik ide, ami a nyugati világot jellemzi: woke, lmbtq-nyomulás, bevándorláspártiság stb. Egyedül a Twitter nem tudott betörni ide nyelvi akadályok miatt. Tehát amit ott látunk, azt fogjuk látni itt is némi spéttel, helyi adaptáció formájában” –lamentál a Mandinernek Megadja. 

S hogy mit lehet ez ellen tenni? „Meg kell őket trollkodni. Minél több »vállalhatatlan« figurát kell meghívni egyetemekre és azok környékére, hogy kijöjjenek az illetékesek a fényre, mert azt nagyon utálják. Derüljön ki, milyen intoleránsak és agresszívak a radikális balosok és a liberálisok. Ehhez kell néhány bátor ember, aki »belül« van, és érintett, de vállalja, hogy kicsinálják, amiért kinyitja a száját. Ez utóbbi elengedhetetlen, ha le akarjuk leplezni őket. Az egyetemen kívül is van élet, de ha hagyják, hogy végigcsinálják azt, ami például az Egyesült Államokban végigcsináltak, akkor azokon belül aligha lesz.” 

Keresni fogjuk az ügyben az érintett kollégiumot is.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. október 15. 14:50
"Ehhez kell néhány bátor ember, aki "belül" van, és érintett, de vállalja, hogy kicsinálják, amiért kinyitja a száját." Tömött sorokban fognak rohanni az egyetemisták Megadja felhívására :)) Mind arra vár, hogy kicsinálják!
Harangláb
2021. október 14. 11:18
A liberális dogmatizmus fellegvára.
csakazigazat2
2021. október 14. 10:44
El kellene kezdeni végre kipiszkálni a rejtekhelyeikről a cenzorokat. Valljanak végre színt az ultralibsi véleményterror cenzorok. Csináljunk belőlük botrányt, nevesítsük végre, kik cenzorkodnak pl. a hvg.hu-nál, kik tiltják ki a jobboldali kommentelőket ahonnan csak lehet. Visszatértünk a Kádár rendszerbe mentalitásban. Mindez úgy következik be, hogy közben jobboldali kormányunk van. Mindent megtehet a háttérhatalom, szemünk előtt zajlik a másként gondolkodó jobberek betiltása.
catalina9
2021. október 14. 10:34
Megadja, Bódi, cancel culture: jobboldali előadókat tiltanak be az ELTE-n" libsi toleránsék...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!