Orbán családpolitikáját dicséri a vezető francia lap

2021. szeptember 30. 08:46

„Az idősödő magyar nemzet, amelynek identitását megváltoztató kulturális változások kísértenek, Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta modell lehet egész Európa számára” – írja a Valeurs Actuelles szerzője.

2021. szeptember 30. 08:46
null

Orbán Viktor fenntartható társadalma címmel közölt írást a Valeurs Actuelles. A francia jobboldali lapban megjelent írás szerzője Max-Erwann Gastineau esszéíró, publicista. Európa jövője a harmadik országok demográfiai dinamizmusától függ? – teszi fel rögtön a kérdést. Alapvetően ez volt a nagy kérdése a IV. Demográfiai Csúcsnak. Az idősödő magyar nemzet, amelynek identitását megváltoztató kulturális változások kísértenek,

Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta modell lehet egész Európa számára.

Új korszak

Ez az akarat egy „új korszak” felépítését célozza, ahol a „közösség és a társadalom erkölcseinek védelme” a kereszténységből eredően érvényesülne a „liberális értékekkel” szemben. Az akarat, amely konkrétabban, jelentős állami kiadásokat (a GDP 5 százalékát), és olykor ellentmondásos jogszabályok (a gender elmélettel szembeni fellépés az iskolákban, az iskolák egyházak általi átvétele, stb.) árán lehetővé teszi a családnak és a születési aránynak kedvező intézményi keret kialakítását – írja a szerző.

Az adatok alátámasztják az intézkedések sikerét: a 2010-es 1,1-es termékenységi ráta 2018-ra 1,55-re nőtt, a házasságkötések száma megduplázódott, csökkent a válások és az abortuszok száma. Egy család-párti hozzáállás, amelyet a migrációs fatalizmus alternatívájaként gondolnak, és amelyet most meg kell tanulni kombinálni az éghajlati kérdéssel? Abban az időben, amikor egyre több pár mond le a szülői létről, környezetvédelmi ürüggyel, a magyar kormány összekapcsolja a környezet iránti érzékenységet és a családi stabilitást, a születési arányt és a világ iránti aggodalmat ... ezzel lerakva a konzervatív ökológia alapját? „Bolygónk fenntarthatóságát nem veszélyezteti az anyaság és a felelős oktatás” – mondta Novák Katalin, családügyi miniszter. A pazarlás, a mulandó és hiábavaló életmód azonban fenyegeti; ezért

kevésbé az emberiség, mint az azt irányító rossz elvek – véli Max-Erwann Gastineau.

Tanulmányokra hivatkozva elmondta, hogy a gyerekes családok elkötelezettebbek a környezet védelme iránt. Beszéde bár kevéssé kidolgozott környezetvédelmi kérdésekben, de érdeme, hogy cáfolja a zöld pártokra jellemző érvelést, és rögzíti a fenntartható társadalom feltételeit „összhangban a természettel” és a „közösségi értékekkel” – olvasható a cikkben.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
actu
2021. szeptember 30. 11:09
A Valeurs Actuelles nem feltétlenül egy rossz lap, de vezetőnek nevezni szemfényvesztés. Egy rétegmagazin, mint Magyarországon a Demokrata.
..--..
2021. szeptember 30. 10:35
-zsoltkom- Az Orbán családpolitikáját dicsérő szemléltető kép az idilli. A legritkábban fordul elő. Aki ilyen nyugalmas percekre számít, az jobb, ha bele sem kezd. Ma értékrendnek megfelelő verseny a baba léte és a munkahely léte között van. A gyerek gondoskodásához leginkább a férfiak nem bírják a strapát és ezért van egyedülálló többgyerekes anya az életét megszívva. Még úgy is sokszor, hogy ott él a férj. Persze pénzkérdés is, de egy testileg-szellemileg elrontott gyerekhez annyi elég, hogy valaki bár vállalta a gyereket, de mégis a vágyai szerint éli az életét. Ezt, ha már van a gyerek, a nők nem tudják leginkább ezt megtenni. Ott már minden perc a kötelességről... felelősségről szól. Ez az orbáni családpolitika most csak azt csinálta, hogy adott pénzt a kajára. A folyamat még ott tart csak, hogy veszik a kaját és csinálják a gyereket. De már most látszik, hogy ennyi az egész. A lakhatási viszonyok életkörülmények akár a most megszületettek pillanatában életben maradni elégséges. De talán, ha megkérdeznék egy-egy családtól, hogy mennyi könyv van a polcon és mik, már érezni lehet, hogy tényleges szülői foglalkozás nélkül nőnek fel a gyerekek. 14 év lett a beleegyezési korhatár, ha szexről van szó... 12 évesen büntethetők... 16 életév pedig a tankötelezhetőség határa. De 18. életév a felnőttkor kezdete... már vehet alkoholt . Ami pedig minderre gondolkodásban ront, hogy túlóráztat a magyar kormány. Egy igazi nagy hasú kapitalista szemlélettel munkáltat. Hol jut a gyerekre idő? És hol az önképzésre a szegényes feltételek között. Kell a két kereset... a gyerek el kezd iskolába járni... letelik az a pár év a gyerek személyre szabottságához. A gyenge forint ellenértékét és az inflációt is meg kell termelni. Nem mindenkinek jut Spanyolország magániskolájára... azt tudtátok? Tehát, ha a gyerekek mind gyakoribb megszületését eredménynek számítjuk, akkor Orbán megérdemli a francia dicséretet is. De ehhez elég lenne az állami gazdaságot dicsérni, hogy az embergyerekek jól felszeret istállóba születnek. De ezen törekvéseket nézve... akkor is vágóhíd lesz a vége.
OberEnnsinnen
2021. szeptember 30. 10:33
Ezt az írást a közszolgálatikon, elektronikus médiában ezerrel kellene nyomatni és minden más hasonlót, pl. a Moodys jó hír szinte eltűnt, pedig száz bőrt le lehetne húzni róla: mi vezetett a felminősítéshez, mit kellett ezért a kormánynak, az embereknek tenniük, napi szinten is, hogy bekövetkezzen. No és a hitelfelvétel, amely eddig soha nem látott kedvező feltételekkel született. Lenne mit naponta - szolídan, nem pökhendi.arrogáns módon - csupán tényszerűen elemezve körbejárni, lebontva a napi történésekre gyakorolt hatásokig. Ez lenne is, a nemzeti média feladata. Csak ott a gond, ha hozzányúlnak, győzelmi jelentésként sújkolják, holott a szikár tény és az összetevő pont elég.
Bástyaelvtárs
2021. szeptember 30. 10:07
Vezető francia lap... :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!