Karácsonynak még mindig nem sikerült betartania a legfőbb ígéretét

2021. szeptember 02. 17:55

Szerdán került a Fővárosi Közgyűlés elé a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. (Főkert) közhasznú beszámolója. Ebből kiderül: bár korábban a főpolgármester lapunknak is megerősítette választási ígéretét, miszerint évi 15 ezer fát fognak ültetni, tavaly ennek csupán az egytizedét sikerült teljesíteni.

2021. szeptember 02. 17:55
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

„Budapesten egyre kevesebb a zöld. Nem elég a klímaváltozás fokozódó fenyegetése, továbbra is lépten-nyomon hallani újabb fakivágásokról. Budapestnek azonnali fordulatra van szüksége: óvnunk és fejlesztenünk kell a meglévő zöldfelületeinket, valamint újakat kell kialakítanunk városszerte. Egyszerre fontos új, nagyméretű közparkok létesítése és a sűrűn beépített városrészek sarokról sarokra történő zöldítése egy-egy fával” olvasható Karácsony Gergely 2019-es választási programjában. A baloldali és zöldnézeteket valló politikus azt is megígérte, új fát ültetnek minden fővárosi újszülött tiszteletére (szerk.: a KSH szerint évente 15 ezer csecsemő születik Budapesten), valamint átgondolt stratégiát alkotnak Budapest befásítására és a meglévő faállomány gondozására.

Karácsony Gergely már megválasztott főpolgármesterként, a Mandinernek adott tavalyi interjújában ugyancsak azt ecsetelte: „Azon dolgozunk, hogy minél több zöld felületet megmentsünk a betonba öntéstől.” Felvetésünkre pedig, miszerint az évi 15 ezer fára vonatkozó ígéretét számon lehessen kérni tőle, azt felelte: „Ebben biztos lehet. Remélem, hogy még többet is fogunk tudni ültetni.”

Teljesítetlen kampányígéretek

Tegnap került a Fővárosi Közgyűlés elé a méhlegelők kialakításáról elhíresült Főkert 2020. évi közhasznú beszámolója, amelyből kiderül: a társaság ugyan tavaly 1545 darab fát ültetett parkokban, fasorokban, de közben kivágtak 1032-őt, illetve 1239 tuskóeltávolítás is történt Budapesten.

Az arány nem túl kecsegtető az elviekben zöldnézeteket valló városházi menedzsment számára: 1545 ültetés a 2271 kivágással és eltávolítással szemben.

Kiemelendő továbbá, hogy az ültetések száma jóval alatta marad a budapesti újszülöttek számának.

„Míg a zöldterületek kezelése, fejlesztése ma mostohagyerek a fővárosi önkormányzatnál, októbertől kulcsfontosságú terület lesz” – olvasható a Párbeszéd társelnökének önkormányzati választási programjában, bár azóta egyre nyilvánvalóbb, hogy Karácsony Gergelyék nemhogy az előző, jobboldali városmenedzsment szintjét nem tudják megütni (lásd: „Tízezer új fát Budapestre!” nevű program), de még a jóval kisebb lakosságszámmal, illetve területtel bíró Kaposvárét sem. A Somogy megyei székhelyen 6000 darab új fa ültetését célozták meg.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2021. szeptember 03. 09:24
Hol van gelgő 2019-es mobilerdője, amit a sameszai hurcoltak utána?
lendvaiildiko
2021. szeptember 03. 06:56
Legjobban az fáj: nem vetette be a vizilovaglást a dugók elleni harcba. Vár
zara
2021. szeptember 03. 00:54
leszarja a fákat...idióta kampányigéret volt hülyegyerekeknek....
elfújta az ellenszél
2021. szeptember 03. 00:47
Azt sem tudja mit beszél, a fülén be a száján meg ki. Nem több egy beszélő papagájnál
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!