MAZSIHISZ: Magyarországon jobb a helyzet az antiszemitizmus szempontjából, mint Európa többi részén

2021. július 20. 21:11

De zsidó vallási szervezet szerint mégis hiába hirdetett zéró toleranciát az antiszemitizmusra a miniszterelnök, mert a közéletben kifejezetten gyakorivá vált az antiszemita beszéd.

2021. július 20. 21:11
null

Magyarország jobb helyzetben van az antiszemitizmus szempontjából, mint Európa más országai – jelentette ki az atv riportjában Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. A zsidó valllási szervezet legújabb antiszemitizmus-felmérése szerint ugyanakkor hiába hirdetett zéró toleranciát az antiszemitizmusra a miniszterelnök, a közéletben kifejezetten gyakorivá vált az antiszemita beszéd és a gyűlöletkeltés. Az atv hozzáteszi, hogy a Medián felmérése szerint a numerus clausus-ra vonatkozó állítással a megkérdezettek 23%-a ért egyet. 

„Le kell szögezni, hogy félelmek ugyan vannak Magyarországon, de Magyarországon ma nincs olyan antiszemitizmus, amiből mindez direkt módon következne” – mondta egy sajtótájékoztatón a Mazsihisz vezetője, aki szerint

Magyarország jobb helyzetben van az antiszemitizmus szempontjából, mint Európa más országai.

Az antiszemita incidenseket vizsgáló friss felmérés szerint fizikai erőszakot szinte senkinek nem kell elszenvednie zsidó származása miatt, ám így is sokszor előfordul a nyilvános gyűlöletbeszéd, népszerűek a különböző összeesküvés elméletek és a közéletben is gyakoribbá váltak az antiszemita nyilatkozatok az elmúlt évben.

A közvéleménykutatók szerint még mindig a szélsőjobboldali közösségekben és a Mi Hazánk Mozgalom rendezvényein a leggyakoribb az antiszemitizmus, ugyanakkor a világjárvány okozta bizonytalanság sokakban felerősítette az indulatokat. 

Előzmények

Emlékezetes, a MAZSIHISZ nem tartotta ennyire fontosnak az antiszemita megnyilvánulások közbeszédből való kizárását akkor, amikor a baloldal a judapestező Bíró László mögé állt be a tavaly őszi szerencsi  időközi választáson.

 A Mandiner Bíró jelölése után megkérdezte a Mazsihiszt, megfontolnák-e az ellenzéki pártok helyében a jelölt leváltását azok után, hogy kiderült, milyen megnyilvánulásokat tett 2018-ban. Ugyan a konkrét, Bíró leváltására vonatkozó kérdésünkre egyértelmű választ nem kaptunk, de a Mazsihisz jelezte, hogy „minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is.

Arról is írtunk, hogy egyes források szerint maga Orbán Viktor is a Mazsihisz egyszeri reakcióját határozatlannak, gyengének tartja. Sőt, a kormányfő hiányolta, hogy Heisler nem szólította fel egyértelműen a baloldali pártokat arra, ne támogassanak egy judapestező, tetűzsúzdázó jelöltet. A kormányfő szűk környezete szerint az, hogy a szervezet ilyen „általánosító megfogalmazással igyekezett relativizálni Bíró kijelentéseit, megingathatja a Mazsihisz hitelességét a kérdésben”.

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. július 22. 20:09
de mi lesz veletek! ha jőnek majd a migránsok? kinek fogtok sírni?
syphax
2021. július 21. 13:44
P.S.: JUSSUNK MÁÁÁN EGYRŰL A KETTŐRE MANÓKÁM!
syphax
2021. július 21. 13:42
"...Le kell szögezni, hogy félelmek ugyan vannak Magyarországon, de Magyarországon ma nincs olyan antiszemitizmus, amiből mindez direkt módon következne” – mondta egy sajtótájékoztatón a Mazsihisz vezetője.." NNNNNU! BAZZDMEG HEISZLERKÉM! AKKÓ' KÖLL FÉLNI A ZSIDAJOKNAK VAGY NEM KÖLL FÉLNI???!!! ÖNCSÜNK MÁÁÁN TISZTA SZŐLŐLEVET A KÖCSÖGÖTÖKBE ...BAMMEG!
parrlev
2021. július 21. 09:36
A honi zsidóság is sokat tehetne az antiszemitizmus ellen. A "rendszerváltó" negyedzsidó Antall József mellett a zsidó köztársasági elnök Göncz Árpád és a szintén zsidó parlamenti elnök Szabad György sokszor kifejezetten a zsidó kisebbség érdekeit képviselte a törvényekkel és az Alkotmánnyal szemben. A bíróságokon szélsőséges rákosista-mózesista elvek érvényesülnek (LFB: B.2007.V.467.). Bizonyos jogos antiszemitizmus a Mein Kampfot is mélyen alulmúló Biblia, a Tóra és Józsué könyvének a következménye. Pl. Mózes arra tanította népét, hogy egy tolvaj zsidó lány megerőszakolásáért egy város férfi lakossárgát gyilkolják le, a nőket, gyermekeket rabszolgájukká tegyék, minden vagyonukat elkobozzák, hogy kölcsön kérjék az egyiptomiak arany és ezüst tárgyait, majd azokat magukkal vigyék, hogy az átvonulási engedély megtagadása miatt Szihon lakosságát irtsák ki. Józsué Jerikó és Jeruzsálem lakosságát gyilkolta le. A zsidóság kegyetlenkedésben, aljasságban ocsmányságban felülmúlta Sztálint és Hitlert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!