Így vagy tökéletes, Toxikoma – a közönségsiker várományosai

2021. június 27. 10:05

Véget ért a négynapos Mozgókép fesztivál a Balaton északi partján. A programok közötti beszélgetések leggyakrabban felmerülő témája a seregszemle két leginkább közönségsiker várományos alkotása, Varsics Péter Így vagy tökéletes, és Herendi Gábor Toxikoma alkotásai valóban megérdemlik a figyelmet. Recenziónk.

2021. június 27. 10:05
null

Írta: Dudás Viktor filmszakértő

Az Így vagy tökéletes a romantikus vígjátékokat kedvelők figyelmére számít elsősorban. Csurgó Csaba forgatókönyve – aki olyan történeteket jegyez, mint a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Para, vagy A tanár és az Apatigris több epizódja – alapján készült film két, szinte ellentétes személyiségű író egymásra találását meséli el. A cselekmény a klasszikus „hááát, vele biztosan nem” – „de aztán mégis” – „nagyon” jelzős-szerkezettel írható le a legrövidebben, de a néző ennél azért többet kap a filmtől. A főhős, Somos András, Fekete Ernő megformálásában, egy reklámcég kreatív igazgatója, igazi nagymenő „marketinges”, akinek a szakma már alig tartogat kihívásokat. Lányát egyedül nevelve – felesége a személyi edzőjével lelépett, „Tudom, nagyon banális” adja a közönség tudtára – szabadidejében regényt ír, amely kilátástalan, lecsúszott drogosok életét meséli el a legkifinomultabb irodalom kedvelői számára. Berobban az életébe egy ünnepelt sikerszerző, akinek a könyve azonnal a sikerlisták élére kerül – Tordai Kata, akit az Újvidéki származású Béres Márta kelt életre egészen kiválóan. Tordai könyve

lelkesen. A két szerző közti „bonyodalom” az Év könyve-díj átadóján veszi igazán kezdetét, ahol mindketten jelöltek. A főhősök romantikus egymásra találása mellett párhuzamosan a két könyv születésének a körülményeit is megismerhetjük, miközben baráti árulás, Trokán Nóra karaktere által, és a reklámszakma kulisszatitkai is színesítik a cselekményt – itt Dér Zsolt alakít emlékezeteset András munkatársaként.


A film alapvetően szórakoztató, szerethető. A főszereplők, különösen Béres Márta remek alakítása könnyen beszippantja a nézőt. A dialógusok jól felépítettek és a helyzetkomikumok is kellemesen szórakoztatóak. Az Így vagy tökéletes, a sokat emlegetett Csak szex… sikeréig nem fog felérni, de a rom-kom műfaj néhány közelmúltban vászonra került hazai alkotásánál több nézőre számíthat, őszinteségének és természetességének köszönhetően.

A magam részéről Somos könyvének filmszerű megjelenítését picit soknak éreztem. Szívesebben vettem volna, ha Tordai Kata könyvének néhány „üzenete” is hasonlóan megjelent volna, lehetőséget adva a két karakter közötti különbözőség felnagyítására. Az írónő barátnőjeként Trokán Nóra karaktere nekem nem volt elég sokszínű, míg a másik oldalon Dér Zsolt „asszisztensi” karaktere és a Sztárom a párom Spike-ja közötti hasonlatosság letagadhatatlan. Ha a film vége egy picit dinamikusabb lezárást kapott volna, a közönség vélhetően még nagyobb lelkesedéssel adná szájról-szájra az Így vagy tökéletest.

A magyar Trainspotting

A fesztivál másik nagyon várt filmje Herendi Gábor Szabó Győző önéletrajzi könyvéből készült Toxikoma című alkotás. A sztori a színész és Dr. Csernus Imre között a drogelvonón történtek elbeszélése. Tömören összefoglalva: A Toxikoma a magyar Trainspotting – nekem.

– hogy csak két szélsőséges magyar alkotást említsek. Herendi aktuális filmjében sem a Valami Amerika kedélyessége, sem a Kincsem kimódoltsága nem köszön vissza. Egy végig egységes stílust követő, a főszereplők motivációiról ítélkezni nem akaró, de mégis nagyon emberközeli és tanulságokkal teli film született, amelynek három főszereplője hazai filmben ritkán látható alakítást nyújt.

 

Molnár Áron, Szabó Győzőként, egészen fékezhetetlenül agresszív és szélsőséges, nagyon erős alakítás. A film eleji koncertrészlet, az azt követő mellékhelységbeli elvonulása vagy a rendőrségi razzia utáni „ágy-jelenet” egy ígéretes színészi karrier fontos pillanatai. Nagy Zsolt Zuhanórepülésben nyújtott alakítása jut róla eszembe. Bányai Kelemen Barna Dr. Csernusként hihetetlen módon elbújt a karakterben. A gesztusai, a hanglejtése döbbenetesen „valósághű”. Érdeklődéssel várom soron következő filmje, A legjobb dolgokon bőgni kell szeptemberi bemutatóját. Számomra

a film igazi NAGY meglepetése azonban Török-Illyés Orsolya Éva nővér szerepében.

Eddig is tudható volt, hogy remek színésznő, de a Toxikomában nyújtott eszköztelenül is lehengerlő játéka a Fesztivál Legjobb női alakítása – számomra.

A Toxikoma kapcsán Szatmári Péter operatőri munkáját kell még kiemelni, aki mesterien felerősítve visz közel a szereplők arcaihoz, vagy mutat totálokat felerősítve ezzel a történet erejét.

Összeségében elmondható, hogy a Toxikoma nem feltétlenül fogja a Valami Amerika, vagy a Kincsem nézettségét megközelíteni, de egy kiforrott és stílusosan elmesélt történet, amely a remek színészi alakítások mellett nem könnyű, de hasznos tanulságokat ad a nézőknek.

 

Nyitókép: YouTube

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alkaloidablog
2021. június 27. 15:04
Az újabb felvonás a Toxikoma megfilmesítésének hírével kezdődött. Határtalan arcátlansággal ugyanis elkezdte megkörnyékezni a zenekartagokat először, majd engem is, hogy adjunk oda egy számot a régi szerzeményeink közül. Kaphatnánk érte pártízezer forintot. Legalábbis a szerzők. Ezen persze már csak röhögni lehetett. Azt állította egy rövidke, ötven másodperces kis jelenetről lenne szó. Ötven másodperc persze egy átlagosan 90 perces filmben akár egy nagyjelenet egy kulcsfontosságú jelenet is lehet, főleg, ha egy koncertről van szó. Végül már párszázezerről szólt a fáma, de így is megtiltottuk, hogy bármit is felhasználjanak a filmhez a régi dolgainkból. Kínos lehetett, mert már elkezdték castingolni - még a várt beleegyezésünk előtt - a zenekarunkat alakító fiatalokat, köztük a női csellistát és a többieket, így gondolom engem is eljátszott volna valaki :D :D Így születhetett meg gondolom ez a rockos slágeres akármi, amivel a filmet reklámozzák. Persze ennek sincsen semmi köze a valósághoz, a zenekarunk egy igen elvont alternatív zenekar volt, szintetizátorral, elektronikus dobokkal, csellóval, sikerünk csúcsán szólógitár nélkül, sok lassú, melankólikus számmal. Nevetséges látni ezek után azt a koncert-jelenetet, ahol egy kőkemény rockzenekar (gondololm csak statiszták) nyomnak le valami metálszerű dolgot. Tartok tőle, hogy a történetnek itt nincs vége, mert mindig tud valami meglepetést okozni Győző barátunk. Ő már annyira behazudta magát ebbe a szerepbe, ebbe a karakterbe, hogy újabb és újabb meséket kell kitalálnia, hogy tovább tudja gördíteni a karrierjét.
alkaloidablog
2021. június 27. 14:52
Miután az ügyvédezés nem hozott sok sikert, az eset után fél évvel leültünk "megbeszélni a dolgokat". Azzal indított, hogy pénzt ajánott a hallgatásomért. Ezt természetesen visszautasítottam. Erre fenyegetőzni kezdett, hogy kicsinál. Én azt tudtam mondani neki, hogy ne fenyegetőzzőn, mert ő járhat rosszabbul, ha kiderülnek a hazudozásai, például az, hogy sose végezte el a Képzőművészeti Főiskolát. Ezt belátta, hebegett.habogott, majd azzal váltunk el, hogy befejezi, többet nem emlegeti sem a zenekarunkat, sem a képzőt. Ezek után igen meglepő volt, amikor megtudtam, hogy diplomát kapott a főiskolán. A következő módon: állítólag van arra lehetőség, hogy a felvételt követően húsz évvel tegye le valaki az államvizsgáit és diplomát szerzhessen. A 2018-as év volt számára az utolsó esély. Bement, bejelentkezett. A grafika szakon nem ellenőrizték le az indexét, hogy a tanulmányi osztályt hogyan kerülte meg, hogyan verte át, azt nem tudni. Ezek után elszaladt egy volt osztálytársunkhoz, aki profi grafikus operátor. Anno ő csinálta a Toxikoma könyv DTP részét, a grafikai tervezést egy másik osztálytársunk készítette. Ebből a régi anyagból összedobott neki "valamit" az emberünk, Győző ezt bevitte az év végi kipakolásra és szokásához híven a más munkája előtt elkezdett pózolva fényképezkedni. A diplomát nem kapta meg viszont egyből, mert nyelvvizsgája nincsen. Bár a könyvében arról ír, hogy kitűnően beszél angolul és németül (erről korábban nem tudtam :D) de vizsgázni nem ment el. Így két évet várnia kellett, amíg a covid járvány miatti rendelkezések meg nem engedték, hogy anélkül megkaphassa az oklevelét. És mindeközben a színházi- és filmes világ el van ájulva tőle, hogy mekkora nagytehetségű képzőművész ez az ember. Egy zseni ugyebár.
alkaloidablog
2021. június 27. 14:18
2018, a Kieselbach galéria előrukkolt egy érdekes kiállítással: a nyolcvanas évek underground zenei plakájaiból rendeztek kiállítást Bp. Szabó György és Szőnyei Tamás gyüjteményét bemutatva. A kiállítást egy igen nagyformátumú grafikai album megjelentetésével koronázták meg. Két komoly plakátom is megjelent benne. Grafikusként ez nagy dolog, hasonló presztizsű helyen még sosem jelenhettem meg. Bár kiemelkedő tehetségként indultam, de az én karrieremet derékbatörte a heroin sajnos. Az egyik, már a maga korában is nagy sikert arató munkám az album közepén, dupla oldalon kiemelve, a másik előtte féloldalas, szintén reprezentatív méretben. Mindkét plakátom Szabó Győző nevével szerepel. A kísérőszövegben pedig Szőnyei Tamás sorai szerint "a zenekar plakátjait Szabó Győző készítette, aki a Képzőművészeti Főiskolán végzet..." majd felsorolja a zenekartagokat. Öten végeztük el a képzőt, egyedül ő nem és még egy régi tagunk, de mégis őróla írja ezt Szőnyei Tamás. Majd megemlíti a Valami Amerika című filmes szerepét. Az albumban mások egyéb területen elért sikereit nem említik, csak az övét. Olyan PR cikk íze van a dolognak. A könyvnek részben szerzője is vagyok, kértek be tőlem is írást, és zenét is a CD mellékletre ahol szerepel egy számunk. Így különösen érthetetlen volt számomra mi történhetett. Elmentem természetesen a megnyitóra. Ott ért az újabb csodaszámba menő meglepetés. A kiállítást megnyitó alkotók közt ott szerepelt Szabó Győző is. Kezében a plakátommal! Körbemutogatta, majd a koreográfia szerint felragasztotta, mint régi plakátozó arc. Ezekután vagy öt-hat magazinfotós fotózta le Kieselbach tamás (aki talán az ország legismertebb galeristája) társaságában, ahogy a munkámmal pózol! A fotó megjelent a Kieselbach galéria oldalán, a BEST magazinban és feltételezem még jó pár helyen én ezeket láttam. Itt már beindult az "ügyvédezés". De mint kiderült, csak a galériát kérhetem helyreigazításra, esetleg kártérítésre, ők voltak a feleős kiadója a könyvnek. Nem kevés pénzembe került, hogy itt-ott helyreigazítás jelenjen meg a sajtóban és a neten, de azt, hogy egy klasszikus hibajegyzék külön lapon bekerüljön a könyvbe, azt nem tudtam elérni. Több pénzük van ügyvédre, mint nekem. Így esett, hogy életem egyik legmeghatározóbb és igen jólsikerült munkája Győző nevével kerülhetett be a budapesti, new yorki, berlini művészeti akadémiák és múzeumok stb. könyvtáraiba. Ki gondolta volna 30 évvel ezelőtt, hogy a kis kopasz azokkal a metszeteimből készült plakátaimmal fogja fényezni magát és építi tovább a karrierjét, amelyeket a leglelkesebb, legőszintébb időszakomban készítettem, nem kis munkával. Annak aki nem alkotó nehéz megértenie milyen fájdalamt tud okozni egy ilyen eset az embernek. Elmondom, erőset.
alkaloidablog
2021. június 27. 13:53
Ezután jött ki a könyve. Természetesen megvettem - bár csak pár évvel a megjelenése után. Hidegzuhanyként ért, ahogy elkezdtem olvasni. Egy volt, szintén heroinista szerelmemmel együtt átélt történetet ír le benne rögtön az elején. Az én egyik "nagy" sztorimat, amit fűnek fának, értelemszerűen neki is meséltem anno. Azután jön a másik. Majd egy oldalnyi Krausz Tivadar Régen tép című narkós könyvéből kiollózott történet következik, utána egy zenekartagunkkal megtörtént eset, ezek közé teljesen suta kitalációk beszúrva. Ki hiszi azt el, hogy egy rendőrségi razzia alkalmával egy házkutatás során nem néz be a rendőrség az ágyneműtartóba? És ha az igaz lenne, egy ekkora poént ugyan miért tartott ttitokban előttem? Majd nagy verekedőnek állítja be magát, az az ember, aki úgy szaladt el egy élesebb szituban, mint a nyúl? Okádék az egész. Innentől már a beszélőviszony is megszünt köztünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!