A kutyák kiszimatolják a Covidot

2021. június 14. 07:01

Amerikai szakértők szerint már csak szabványok kellenének az alkalmazásukhoz.

2021. június 14. 07:01
null

Bár a kutyaorr remek detektora a koronavírus-fertőzésnek, amerikai közegészségügyi szakértők szerint szabványok kellenének a kórokozót kiszimatoló kutyák alkalmazásához és képzéséhez, továbbá több információ arról, hogy valóban tökéletesen jelzik a vírus jelenlétét valaki szervezetében – írta hétvégi számában a The New York Times című amerikai napilap. Magánvállalkozások adnak ugyan igazolást kábítószert, robbanóanyagot kiszimatoló kutyák „iskolázottságáról”, ám a betegségek felderítéséről egyelőre nincsenek ilyen okmányok.

A cél, hogy ne keverjék össze az influenzával

Igaz, egyes repülőtereken, vagy sportrendezvényeken már alkalmaznak Covid-szimatoló kutyákat – írta a The New York Times. Lois Privor-Dumm, a Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi kutatója a lapnak nyilatkozva kifejtette ugyan, hogy nem is kétséges a kutyák alkalmazásának fontossága a gyógyászatban, ám hiányolta, hogy nincsenek sem etikai, sem szabályzati előírások, sem gyakorlati hasznosulási adatok, sem költségszámok a betegségeket „diagnosztizáló” kutyák esetében. Szerinte azt is meg kellene vizsgálni, hogy széles körben – például a kormányzat részéről – hogyan alkalmazhatnának Covid 19-et szimatoló ebeket.    

Cynthia M. Otto – a Pennsylvania Egyetem egyik intézetének igazgatója – arra mutatott rá, hogy a kórok kiszimatolása bonyolultabb drogok vagy bombák azonosításánál. Utóbbiaknál ismert a „célszag”, amely eléggé állandó. Koronavírus felderítésénél viszont csak az ismert, hogy a kutya a vizsgált személy verejtékének vagy vizeletének szagából ítél, ám nem tudni, hogy pontosan miféle vegyület vezérli döntésében. Ráadásul az emberek szaga elég sokféle – kortól, táplálkozástól és egyebektől függően –, így a „diagnosztaebekkel” kiképzésük során sokféle embert kell végigszagoltatni, hogy ne csaljon a szimatuk. „Ha egy kutya összetévesztené az influenzát a COVID-fertőzéssel, az rendkívül súlyos hiba lenne” – idézte a lap Ottót, aki kitért arra is, hogy a képzés drága, és a kutyakiképzőket is ki kell képezni, tisztességesen megfizetni, ami szintén költséges. Ugyanakkor ő szintén hangsúlyozta, hogy

nagy lehetőségek rejlenek a kutyák szimatképességeinek gyógyászati hasznosításában.

A lap példaként említette, hogy egy, robbanószert kiszimatoló kutya és tartójának kiképzése 33 ezer dollárba (kilencmillió forintba) kerülhet.

(MTI)

Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. június 14. 14:48
Egy Oscar nevű cica, aki egy kórházban lakik Amerikában, mert kis korában a kórház befogadta és ott nőtt fel, természetesen figyelmen kívül hagyva a kórházi előírásokat és szabályokat bejárkál a kórtermekbe, és azokhoz a betegekhez megy aludni, akik hamarosan, pár óra múlva meg fognak halni. A macska tudja előre, hogy ki nem éri meg a holnapot. A kórház azt gondolta, hogy ha ennek híre megy, akkor az rossz fényt vetne a kórházra, de nem ez történt. Hanem a hozzátartozóknak így lehetőségük van még lehetőségük van utoljára meglátogatniuk a családtagjukat és ott lehetnek velük. Valamint hiába állítják az orvosok valakiről, hogy hamarosan meg fog halni. A macska jobban tudja, nem fog hamarosan meghalni az illető, ha a macska nem marad vele. Oscar sohasem téved. Már száznál több hamarosan elkövetkezendő halálesetet jelzett előre. Ő Oscar https://www.steerehouse.org/images/view/130 Különben egyszer egy hirtelen rosszul lévő közelében én is éreztem valami igen furcsát, amit máskor nem, valahonnan rögtön éreztem, hogy hamarosan meg fog halni, pedig ez semmiből nem volt evidens. Negyed-fél óra múlva meghalt. Ha a kaszás már a közelben ólálkodik akkor valami megváltozik a környezetében, amit valahogyan lehet érezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!